Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

Ja stosuje coś takiego z naprawdę dobrym skutkiem :) mam poduszkę elektryczna i termoregulator -ustawiam na 28C i jazda:)
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj byłem "w mieście", w sklepie ogrodniczym, nakupiłem m. in. podłoża, to dzisiaj łapki zaczęły swędzieć. Najsampierw to żona poprzesadzała kwiatki, to mi się zrobiło ze 2 metry wolnego parapetu. No to do takich różnych pojemniczków nawysiewałem ziółek: bazylię, oregano, tymianek, koper. Mam zamiar trzymać je w domu, do bieżącego użytku.
Następny był majeranek. Zużywam bardzo dużo, a ten kupny jest do bani, nie ma aromatu. Mam zamiar go pikować i przesadzać, gdy warunki na dworze pozwolą.
To samo dotyczy cebuli i szczypiorku, które posiałem na końcu. Wykorzystam ile tylko się da. Jak w domu będzie za ciasno, to poprzesadzam do skrzynek i będę trzymał na balkonie wspomagając się agrowłókniną.
Na parapetach, to muszę mieć niezadługo miejsce na ok. 100 sadzonek pomidorów. :)
Pozdrawiam
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

popcarol Bez paniki! Wzejdą lada dzień , albo już wzeszły :wink: jeżeli nie były zbyt mocno podlewane. Jeszcze mi się nie zdarzyło , żeby mocne świeże nasiona nie wzeszły z powodu za niskiej temperatury. Trwa to trochę dłużej ale kończy się zawsze tym samym , fajeczkami łodyżek na powierzchni. Jeśli tak się boisz klęski ze wschodami , to jest coś takiego jak kable grzeje , maty grzejne do terrariów. Koszt to już od kilkunastu PLN szukaj w necie i w zoologicznych. Jak ma służyć do podgrzewania nasion to pochodzi ze 20 lat albo lepiej. Tak na marginesie zbyt wczesne sianie rozsady i potem mordowanie młodych roślin na parapecie wcale nie musi przyspieszyć nam zbiorów , a już na pewno nie wpłynie pozytywnie na wielkość tych zbiorów.
Awatar użytkownika
popcarol
50p
50p
Od: 11 mar 2010, o 13:56

Post »

Lyanna super cenna rada! Rewela, spróbuję, dzięki! :)
Klik wymyśliłam że skoro tak długo u mnie kiełkują (rok temu 3 tygodnie), to je posieję wcześniej w tym roku. Moje papryki lepiej wyglądały i rosły w domu niż jak je posadziłam do gruntu;) Z miesiąc stały w miejscu... a tak będą miesiąc do przodu - jak nie to połowę nasion mam jeszcze ;)
Karolina
Mój ogródek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

kama_80 pisze:Sąsiad pikował buraki, prawdę mówiąc nie zerknęłam co mu z tego finalnie wyszło. ...
Ja Ci pokażę jakie buraczki pikowałam :)
Wysiałam wiosną na grządkę buraki opolskie, potem wstępnie przerwałam, bo było zbyt gęsto, a w lipcu ostatecznie przerwałam buraczki pozostawiając co kilka centymetrów, a te wyrwane w wielkości palca posadziłam w innym miejscu. Pomimo sadzenia w suszy, podlane tylko jeden raz, przyjęły się i ładnie urosły - były takie średnie bardzo smaczne na surówki. Te które zostały na grządce były średnie i duże - te duże nie nadawały się na surowo. Instrukcję sadzenia znalazłam na tym forum.
Obrazek
Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

popcarol pisze:ooo, akwarium! to jest myśl :) Kotłownia też odpada, bo "piec" nie wytwarza ciepła. Komputer - laptop - też odpada ;)
Ja stawiam pudełko z nasionami na tunerze satelitarnym, ten model dosyć się grzeje nawet w trybie "standby".
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Myslę Szanso, że u mnie zaważył okres ciągłych deszczów na początku sezonu i zimna. Nie rosły i tyle. W tym roku buraki idą na redliny. Przynajmniej ich część. Się zobaczy. No liście to przycięłaś im nieźle, ja bym boja miała ;:218

Na próbę wrzuciłam pomidor megagron na waciki. Po dobie mam kiełki prawie 0,5cm ;:219 Oczywiście to tylko test nasion..żadne sadzenie.

Za to wysiałam dzisiaj trochę cebuli i sałatę. Z sałatą to coś czuję że i tak dostanę od sąsiada. Ten to ma do niej rękę :D
Pozdrawiam Jola
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

kama_80 pisze:.. No liście to przycięłaś im nieźle, ja bym boja miała...
Ja myślę, ze właśnie to przycięcie liści było ważne :) .

Przymierzam się do siania sałaty. Widziałam kiedyś na nie-polsko brzmiącym filmie na you tube, że ktoś sadził małe siewki sałaty też obrywając 2/3 długości liści. Ma to sprzyjać szybkiemu przyjęciu. Te listeczki z sadzonki i tak później żółkną i odpadają.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
marcusson
50p
50p
Od: 21 maja 2015, o 15:41

Post »

Ja dzisiaj posialem pory, selera naciowego i korzeniowego i cebulę exhibition. Wszystko to poszło na szafki kuchenne pod sufitem obstawiam że jest tam pewnie ze 30 stopni.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Wzeszła mi sałata w paletkach, jeszcze będzie za jakiś przepikowana do małych doniczek i potem w nich będzie rosła, postawiona na ziemi.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Wysiałam już balkonowe odmiany karłowatych pomidorków, wersje doniczkowe, jak również rzodkiewkę, do donicy, która natychmiast wzeszła ( na drugi dzień) i okrutnie wybujała ;:173
Czekam na dobry dzień na sałaty i papryki. Mam nadzieję że wiosna będzie szybka i cieplutka, inaczej moje parapety pękną w szwach :wink:
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ludwiku, Twoje wysiewy jak zwykle robią wrażenie ;:oj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeszcze słabo widać, ale z dnia na dzień zaczyna się uprawa rozszerzać. Przy grzejniku pod folią wysiana papryka
Obrazek
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

Byliśmy dziś w lesie na spacerze. Faktycznie, wszystko wygląda tak, że trudno poznać, że to luty. Nic dziwnego przeto, że chce się robić rozsady. Problem jest ciekawy: przy odrobinie szczęścia, można sporo zyskać na czasie. Z drugiej strony, jak siewki pomarzną w gruncie po wysadzeniu, będzie trochę późno na robienie następnej rozsady. Na luty są bardzo korzystne prognozy, tylko co dalej?
Wyczytałem, że cebulowe nie boją się mrozu, w końcu to rośliny wieloletnie. Przedwczoraj wysiałem cebulę, szczypior i trochę ziółek. Wszystko w kuwetkach, mocno podlane, zawinięte w torebki foliowe i przy kaloryferze. Sporo już mi powschodziło. Podobnie będę robił z pomidorami i ogórkami, bo waciki mi się nie sprawdzają, a taką łaźnię moje nasionka widać lubią.
Chcę jeszcze zrobić trochę rozsady pora i czosnku. Niewiele, na własny użytek. Nie wiem tylko, czy nie lepiej czosnku namnożyć wegetatywnie, bezpośrednio w gruncie.
Pozdrawiam
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

Strasznie szybko wieliście się za te rozsady, ja wysiałem wczoraj rzeżuchę do "jajeczka wielkanocnego" ;)
Wracając do meritum czyli wysiewu i jak rozumiem wcześniejszego wsadzenia do ziemi. O ile mamy tunel foliowy można o tym myśleć powiedzmy w połowie kwietnia i w razie mrozów można włożyć tam farelkę i liczyć że nie wymarznie. Lub może okazać się że aura będzie łaskawa i przymrozków już nie będzie.

Jeśli okazało by się że aura będzie pomyślna i przymrozków nie będzie można by zbierać plony 2 razy w roku i wysiać później pomidory na zbiór jesienny. Ale tu znów u mnie we wrześniu był pierwszy przymrozek i pomidory w tunelu nie przetrwały.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”