Borówka amerykańska - 6 cz
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Ok dzięki, może ktoś jeszcze się odezwie i podpowie 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 lis 2015, o 20:38
patryk10015 pisze:Więc wodę będziesz musiał zakwaszać bo pH wody nie odpowiednie.
Jakim kwasem najlepiej zakwaszac i gdzie kupujecie ?
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
No dobra pH żebym wiedział jaka kwaśność wody, żelazo żeby nie zatykały się linie kroplujące a reszta ?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na kilka borówek można kwaskiem cytrynowym zakwasić wodę, na większą plantację taniej wyjdzie kwas ortofosforowy.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lut 2016, o 19:27
Witam ;)
Na wiosnę planuje posadzić parę sadzonek borówki amerykańskiej, i mam pytanie. Czy mógł bym je kupić teraz w doniczkach i posadzić na wiosnę. Czy nie stało by się nic z sadzonkami ? Pewnie było pytanie w tym wątku, i z góry przepraszam jeśli powtarzam temat.
Na wiosnę planuje posadzić parę sadzonek borówki amerykańskiej, i mam pytanie. Czy mógł bym je kupić teraz w doniczkach i posadzić na wiosnę. Czy nie stało by się nic z sadzonkami ? Pewnie było pytanie w tym wątku, i z góry przepraszam jeśli powtarzam temat.
- patryk10015
- 500p
Można jak najbardziej teraz kupić jak masz jakieś chłodniejsze miejsce do ich przechowywania.
Jeśli rośliny u producenta były na zewnątrz, to doniczki zadołuj u siebie w ziemi, nie chowaj pod dach.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
A gdzie teraz kupisz? Sezon martwy,w porządnych sklepach i szkółkach pozabezpieczane.Rol0213 pisze:Witam ;)
- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Z tego co czytałem zakupy borówek dopiero od marca jak większości roślin. Na razie nie ma co sadzić bo rożnie może być z pogodą. Niby zimy nie widać ale..... lepiej dmuchać na zimne:)
Wodę tez trzeba zakwaszać do podlewania borówek??? Nie wystarczy zakwaszanie gruntu??? Pytam bo nie wiem
Wodę tez trzeba zakwaszać do podlewania borówek??? Nie wystarczy zakwaszanie gruntu??? Pytam bo nie wiem

- patryk10015
- 500p
Jeżeli zrobisz odpowiednie podłoże to nie będziesz musiał zakwaszać wody, ale jeżeli woda będzie miała za wysoki poziom pH z czasem i tak pH gleby wzrośnie. Ja wodę zakwaszam tylko interwencyjnie jeżeli zauważę wzrost pH gleby.
- iliaen
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2016, o 19:52
Pierwszy post na forum i trochę głupio mi się wymądrzać, ale na eksport lepszy jest Bluecrop ze względu na to, iż najlepiej znosi transport, większość eksporterów prosi konkretnie o tą odmianę.Rafalr93 pisze:Na plantacje na eksport co lepsze Bluecrop czy Chandler , co lepsze ?
Chandler faktycznie ma większe owoce i jest bardziej okazały, ale to bardziej na Polskę.
Zrób dzisiaj coś, czego innym się nie chce. Jutro będziesz miał coś, czego wszyscy pragną.
A u mnie chyba bluecorp ma już pąki zielone.
tylko boję się że za wcześnie 

Ostatnio zmieniony 8 lut 2016, o 23:34 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosze o zdania z wielkich liter.
Powód: Prosze o zdania z wielkich liter.

- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Ja również słyszałam, że bluecrop jest odmianą, która doskonale nadaje się do uprawy towarowej.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Witam. Mam takie oto pytanie, przy okazji zakupu drzewek owocowych zakupiłem w zestawie promocyjnym dwa krzaki borówki am. Są to odmiany Duke i Bluecrop, krzewy mają po ok. 25-30 cm, pytanie, po ilu latach mogę się spodziewać jakiegoś znaczącego plonu? Sadzonki reklamowane jako szybko rosnące, posadzone zgodnie z zasadami, pod każdą sadzonkę dałem po 1 worku torfu kwaśnego, stanowisko słoneczne.
Pozdrawiam Józef
To zależy od warunków i zabiegów agrotechnicznych. Dlaczego od warunków? Ano dlatego, że przy korzystnych warunkach (przewiewność gleby, ilość wody, zasobność gleby, ilość światła) wzrost jest optymalny, a zawiązywanie pąków kwiatowych obfite. A dlaczego od zabiegów agrotechnicznych? Dlatego, że by uzyskać duży krzew z mocnymi pędami trzeba usuwać wszystkie pędy chore, wątłe, dbać o wilgoć i pH gleby, a także w przypadku młodych krzewów - uniemożliwiać owocowanie. W ten sposób krzew będzie całe zasoby kierował we wzrost, a nie owocowanie. Urośnie więc większy w krótszym czasie. Pozwolenie na owocowanie w czasie wzrostu młodych krzewów skutkuje mniejszą ilością silnych pędów i zagęszczeniem krzewu przez pędy owocujące z krótkimi wątłymi przyrostami. Najlepiej wyprowadzić chociaż ze 4 długie, silne pędy szkieletowe. To one będą podstawą przyszłego obfitego owocowania.