Pomidory i krzyżówki MORANGO

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

U mnie Jabłonka Rosji to była porażka. 3/4 owocu to biały twardy koczan.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu! Jabłonka Rosji bardzo mi się podobała ze względu na pokrój, ale jak się zagłębiłam w czytanie o niej to ją sobie odpuściłam.
Może jeden krzaczek na spróbowanie posadź, żebyś nie męczyła się jak ja w ubiegłym sezonie z 4 krzakami Perły Małopolski i 6 krzakami Sławy Nadrenii -do niczego to się nie nadawało. ;:222
ju_s_tyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 wrz 2013, o 20:38

Post »

Ehh, zazdroszczę Ci Morango, że już udało się ustalić listę pomidorków... mi niestety będzie bardzo trudno i jak zwykle nasieje ze 40odmian...
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Imponujaca lista :uszy Hlebosolnyie jest samokonczacy wiec nie dawaj go do tunelu w gruncie poczuje się zdecydowanie lepiej :)
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie polecam Adama F1 i Yablonki Rosji. Odpuściłabym jeszcze Krakusowi.
U mnie w tym roku: Red Pear w trzech odsłonach : Legutko, włoski i nasiona z Francji, Sakiewka Chudziaka, Cornazon, Opal Essense, Ośle Uszy, Baron F1, Brads, Malachitowa Szkatułka, Chocolate Stripes, Druzba, K/185 i K/141 w trzech odsłonach, Ałtajski Oranżewyj.
W gruncie De Barao Red, Aurija i 10 krzaków samokończących, każdy inny.

Gdzie kupiłaś Belladonnę F1? Wszędzie są duże opakowania.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Miałam
Arkansas Maravel - bicolor , owocowy , delikatny , b. smaczny
Aussie - krótko ... pycha
Brandywine Sudduth?s Strain - ciemno różowy , b. smaczny
Cosmonaut Volkov - miałam w 2013 za bardzo nie pamiętam ale na liście jest duży plus i pisze ,do powtórki :wink:
Sakhonyj zheltyj - kwestia gustu , mi bardzo smakował , siałam co roku znaczy 3 lata po kolei , w tym roku przerwa, daje szansę innym żółtym
Żaden u mnie nie chorował , jakoś tak mi się szczęściło :oops:
Oby ten rok też okazał się bezproblemowym , tego wszystkim życzę :D

Z wymienionych , w tym roku u mnie na 100 % będą :Gold Medal , Oslinye ukho ,Volovie ukho :wit zobaczymy co nam wyrośnie :wink:
Awatar użytkownika
martusia810
50p
50p
Od: 23 sie 2011, o 22:02

Post »

Miałam Adama i plenny był bardzo,praktycznie każdy kwiat to owoc, ale bardzo nasion i bez smaku totalnie, dla mnie nie do zjedzenia.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Ja też, ja też się dołączam ;:138 W tym roku taras mi chyba pęknie w szwach tyle mam paprykowo-pomidorowo-cukiniowo-ogórkowo-ziołowych planów. Ale jak czytam te posty o pomidorowych odmianach to czuję się jak dziecko we mgle ;:219 widzę że kawał nauki przede mną :D Będę zaglądać po porady.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Behaviour- Witam :wit słyszałam, że Aussie jest wielki. pyszny i mięsisty, bardzo jestem ciekawa tego pomidorka, zobaczymy jak u mnie będzie się sprawował.

jerry- :wit ciekawa jestem Ispolin, coś więcej powiesz o nim ? Arkansas Maravel już dawno za mną chodził, wygląda na mięsistego i pysznego.

zielonajagoda- zobaczymy jak u mnie będą się sprawować, megagron u mnie tez ma stałe miejsce, uwielbiam go za ten słodki smak :tan

emalia112- wybrałam tą odmianę, bo już od dłuższego czasu za mną chodziła, ale opinie o tym pomidorze są jak widzę niezbyt pochlebne, tak więc Yablonke Rosji- zamieniam na Rio Grande,

Obrazek

ela151- Elu niestety rezygnuję z Yablonki Rosji, widziałam foto, i niestety nie przekonał mnie ten pomidor, wiec jak widzisz ciągle listę modyfikuję :;230 ale na celenbrytkę od Ciebie miejsce czeka ;:172

ju_s_tyna- witam :wit widzę, że nie ja jedna i ostatnia mam problem z planami pomidorowymi. Jak widzisz ciągle ulega modyfikacji :;230

Trixi11 :) Hlebosolnyie pójdzie w grunt, i jeden do tunelu, mam takie miejsce przy wejściu, akurat się tam nada, zobaczymy jak się będzie zachowywał

BozenaX- Yablonkę odpuszczam Adama F1 i Krakusa sieje po 1 na wytestowanie, Ałtajski jak widzę wielu osobom podpasował, jak dla mnie to jeden z najlepszych zółtków, ciekawa jestem tylko Oślich uszu? jak w smaku? Nasiona Belladona F1 odkupiłam od zaprzyjaźnionego ogrodnika, cena za 10 nasion kosmiczna ;:oj , mam nadzieję, że będą tego warte.

tija- będziemy mam nadzieje, dzielić się spostrzeżeniami w uprawie Gold Medal , Oslinye ukho ,Volovie ukho , co do chorowania, u mnie zarazy nie ma nigdy, ale przestrzegam ściśle higieny, zabezpieczam profilaktycznie moich podopiecznych :)

martusia810- dzięki za sugestie, wytestuje zobaczę, ale zawsze mam dystans do odmian heterozyjnych, one są pozbawione smaku, nieliczne mają smak prawdziwego pomidora, jak dla mnie najlepszy do tej pory F1 to był Corindo F1, Baron F1, Naslada F1, Phillippos F1

Skoanna- :wit ;:3 Witam, cieszę się, że takie osoby z tak wielkim entuzjazmem ogrodniczym do mnie zaglądają, zapraszam zawsze służe poradą i pomocą ;:108

Co do smaku pomidorów

Większość odmian przemysłowych charakteryzuję się duża jędrnością owoców, ponieważ są one przeznaczone do mechanicznego zbioru, transportu oraz przechowywania. W 1987 roku na amerykańskie rynki trafił pomidor flavr savr z włączonym genem odpowiedzialnym za doj-rzewanie, dzięki czemu pomidor po zerwaniu pozostaje przez dłuższy okres twardy. Odmiany twarde pomidorów mają większą zawartość substancji nierozpuszczalnych w alkoholu np. pektyn, które to są odpowiedzialne za jędrność owoców, natomiast odmiany o owocach miękkich, przeznaczonych do spożycia na świeżo, mają więcej substancji rozpuszczalnych w wodzie, przede wszystkim cukrów.

A to mój ulubieniec spośród efek Baron F1

Obrazek

Obrazek
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Witam i ja w tym wątku, który z przyjemnością podczytuje.
Co do Oslije Uszi, to miałem kilka krzaków w tunelu. Spisał się na 5+. Miałby 6, ale pod koniec niektóre owoce pękały przy nasadzie. Nie była to wielka wada, bo owoce były szybko zjadane jak tylko dojrzały. Bardzo dobra plenność i smak.
Mialem też Kosmonaut Vołkow i ten zostaje na zawsze, za to że jest stosunkowo wczesny, smak bardzo dobry jaki i zdrowy i plenny. Błąd jaki zrobiłem to taki że prowadziłem w folii na 2 pędy a powinien być na 1

Moja lista do folii: Kosmonaut Vołkoy, Oslije Uchi, Sibirijskij Velikan, Czudo Ziemli, Czudo Ałtaja. Cornabell, Monroe F1, 1884,
Pozdrawiam MArcin
Awatar użytkownika
martusia810
50p
50p
Od: 23 sie 2011, o 22:02

Post »

Co do Ispolina to warto go posadzić. Owoce bardzo duże i smaczne.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Kasiu, miałam w zeszłym sezonie Ispolina i powiem tak ... ładny na krzaku, owszem dobry ;:108, ale nie żeby powalał smakiem. W porównaniu np. z Aussie wypadł w mojej ocenie dużo gorzej. No ale najlepiej samemu wypróbować i wyrobić sobie zdanie. U mnie miał dużą konkurencję, więc może dlatego nie zostaje już na ten sezon. Może kiedyś tam powrócę do niego, by jeszcze raz dać mu szansę się wykazać, tymczasem robi miejsce dla innych do przetestowania.
Tak wyglądał u mnie

Obrazek

Obrazek

Aussie za to polecam z czystym sumieniem ;:108.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Też miałam Ispolina, smak taki po prostu pomidorowy, owoce ładne, ale pękał mi mocno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”