![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
Strong annabell przebarwi się na zielono. Trzeba pojeździć po ogrodniczych po prostu
albo przez internet kupić.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- max123
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 maja 2010, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za odpowiedzi jeszcze na pewno będę was dręczyć pytaniami
bo nie mam takiego doświadczenia jak Wy,a hortensji wcześniej nie miałam .Jest tyle odmian o których nie wiedziałam a to piękne kwiaty Pozdrawiam ![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Witam wszystkich. Pokochałam hortensje całym sercem i cieszę, się że na forum jest tyle osób zafascynowanych tymi wspanialymi krzewami. Posiadam w sumie ok 30 odmian- ogrodowych, bukietowych, drzewiastą, piłkowaną i dębolistną a i tak uważam, że to niewiele. Fajnie, że jest szansa na patyczki, mam nadzieję, że bedę miała okazję skorzystać. Sama też z powodzeniem ukorzeniam hortensje - ogrodowe najlepiej pobierać w czerwcu-lipcu. Bukietówki to same wiecie najlepiej. Oczywiście nie obywa się i u mnie bez strat. Zawsze coś może się przydarzyć.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- LadyK
Trzymałam je w zimnym pokoju- mam taki gdzie nikt nie przebywa. Znoszę tam pelargonie pościnane oczywiscie i rosliny nie zimujące w gruncie, bąź młode. Na poczatku swojej przygody z hortensjami myślałam, że jest duże ryzyko, że cała roślina nie przezimuje w gruncie, dopiero później dowiedzialam się, że to chodzi o pędy kwiatowe i znosiłam moją jedyną wowczas ogrodówkę ayeshe do domu i było ok. W ubiegłym roku zaopatrzyłam się w kilka cennych dla mnie odmian jak schloss wackerbargh, bavarię , romance itp. I stwierdziłam, że zabiorę do domu bo chcialam aby na pewno zakwitły. Niestety miałam inwazję przędziorka, ktorego nie zauważyłam od razu. Niektóre rosliny były zaatakowane bardziej. Na początku walczyłam domowymi sposobami zanim kupilam środek na przędziorki i niestety nie udało mi się uratować bavarii, schloss wackerbag padła mi duzo pózniej juz po wysadzeniu ale obie te odmiany już mam bavarie kupilam ponownie schloss syn. pistachio dostalam od brata w prezencie. Stracilam też mlode sadzonki first white i leuchtfeuer i jakąs rózową, której nazwy nie znałam, no i tych już nie mam wcale. Pozostałe uratowałam ale z jednej green shadow gdzie miala juz kilka pędow zostal jeden malutki. Mam nadzieję, że przezimuje tym razem w gruncie opsypany korą.
Pozdrawiam Katarzyna
- LadyK
Pozdrawiam Katarzyna
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Śliczna. Moja młodzież tegoroczna niestety już w kolorach brązu.
- LadyK
Niestety ona tez już u mnie w kolorze brązu ale długo mi tak pięknie wyglądała. Lubię ją za to, że wygląda jak jeden wielki bukiet , a ze względu na jej niewielkie rozmiary docelowe świetnie nadaje się na przód rabatki. Marzy mi się aby kiedyś nią obsadzić szpaler wzdłuż drogi na podwórzu, myślę, że fajnie by to wyglądało.
Pozdrawiam Katarzyna
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
O tak ! Szpaler ! Piękna sprawa. Nie mam tej odmiany ale faktycznie bardzo kompaktowa. Będę musiała zaopatrzyć się w takiego maluszka . Pozdrawiam
.
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam Bobo i ślicznie wygląda jak zakwitnie dosłownie kwitnąca kula.
LadykK masz może z odmian niebieskich ogrodówki,pokaż fotki.
LadykK masz może z odmian niebieskich ogrodówki,pokaż fotki.
Ela
- LadyK
Ja mam z serii You& Me romance i expression a jeszcze mi dojdzie forever i love. Romance kupiłam 3 lata temu dostałam kwitnącą w drugim roku mi nie kwitła w tym tak, ale marnie. Expression przyszła do mnie dopiero w tym sezonie co był, też kwitnąca. Jest to jedna z tych odmian co ma kwitnać także na jednorocznych pędach. Co do tego corocznego kwitnięcia to też nie jest takie pewne bo hortensja fantasia, która ma te cechy w tym sezonie mi nie zakwitła i bądź tu człowieku mądry. Co do tych odmian you& me właśnie doczytałam na blogu Bobopielki ( to taka pani, która ma chyba największą kolekcję hortensji w Polsce zresztą znana też na forum), że one są kapryśne i lubią dużo nawozów więc w tym roku podejdę trochę inaczej do nich i zamiast granulatu do hortensji 2 razy w sezonie dam jej nawozy NPK rozpuszczalne w wodzie częściej, tak jak pozostałym roślinom w ogródku.
Pozdrawiam Katarzyna
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Pójdę i ja sprawdzić czy nic im.nie jest, w razie czego szybko oprysk.
Ja też miałam you & me, niestety mimo okrycia nie przetrwala zimy, gdzieś czytałam ze one u nas źle zimują, już jej nie chcę, teraz mam ciąg na serie Bavaria i Magical.
Ja też miałam you & me, niestety mimo okrycia nie przetrwala zimy, gdzieś czytałam ze one u nas źle zimują, już jej nie chcę, teraz mam ciąg na serie Bavaria i Magical.
- LadyK
Nie wiem Reniak u mnie jakoś odpukać nie wymarza. Bavarię mam i Camillę, z magical rośnie u mnie magical amethyst jeszcze nie kwitła mi w pełni w ubiegłym sezonie wydała tylko kilka kwiatów w dodatku pojedynczych.
Pozdrawiam Katarzyna
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byłam na działce zajrzałam do hortensji i faktycznie gałązki wyglądały jak by je grzyb zaatakował miały za ciepło.
Pościągałm włókninę ale kartony pozostawiłam,chyba też je opryskam tylko poczekam na odpowiednią temperaturę
w sobotę u mnie ma być ciepło.
W ubiegłym roku dostałam hortensję z serii magical na razie ma się dobrze zobaczymy póżniej ,wolałabym ametyst ale cóż to prezent![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Pościągałm włókninę ale kartony pozostawiłam,chyba też je opryskam tylko poczekam na odpowiednią temperaturę
w sobotę u mnie ma być ciepło.
W ubiegłym roku dostałam hortensję z serii magical na razie ma się dobrze zobaczymy póżniej ,wolałabym ametyst ale cóż to prezent
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Ela
- LadyK
Dlatego też będę eksperymentować z ałunem, bo jak wspomniałam nawóz granulowany z przeznaczeniem na barwienie się nie sprawdził. Miałam mieć sadzonkę adria blue od brata ale on miał w tym roku plagę ślimaków.
Zanim zwalczył, z wielu hortensji zostały kikutki.
![cryy ;:145](./images/smiles/crybaby.gif)
Pozdrawiam Katarzyna
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie ogrodówki też rosną w pełnym słońcu... dobra przepuszczalna gleba i podlewanie wprost do korzenia pozwala roślinie bardzo dobrze rosnąć.