Strelicja z nasion
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2016, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Witam. Kupiłam nasiona do strelicji królewskiej i nie mogę nigdzie znaleźć jak mam ją zasadzić. Jaki ma być drenaż? W jakiej ziemi mam ją zasadzić? Czy muszę jakiś nawóz dać? Czy w dużej doniczce mam ją zasadzić?
Proszę o jakieś informacje
Pozdrawiam
Proszę o jakieś informacje
Pozdrawiam
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Pojemnik - niewielka doniczka z otworami w dnie; wysoki, ponieważ korzeń rośnie pionowo
Podłoże - dobrze przepuszczalne: najlepiej ziemia kokosowa, jest doskonale drożna i zapewnia optymalną wilgoć, można też użyć torfu zmieszanego pół na pół z ziemią uniwersalną i dodatkiem żwiru, pH ziemi 5,5-6,5
Nasiona można moczyć w letniej wodzie (ok. 20 st. C) przez 24 godziny. Można do tego wykorzystać termos, aby zachować stałą temperaturę.
Nasionko umieszczamy w dobrze przepuszczalnej ziemi, na głębokości jego średnicy. Podlewamy tak, aby woda przelała się do podstawki, po 15 minutach wylewamy pozostałą w niej wodę. Doniczkę nakrywamy folią (np. woreczkiem śniadaniowym) i mocujemy gumką recepturką. Tym sposobem zapewnimy nasionom odpowiedni mikroklimat. Ważne, aby w woreczku znajdowało się jak najwięcej powietrza.
Doniczkę umieszczamy w ciepłym miejscu; najlepsza temperatura do kiełkowania wynosi 25-30 st. C. Powinna stać w jasnym miejscu, jednak nie bezpośrednio w świetle słonecznym ? zatem np. po przeciwnej stronie okna na drugiej ścianie pokoju lub pod oknem przy grzejniku.
Ja swoje moczyłam w mleku, bo tak gdzieś wyczytałam.
Wystarczy u wujka google poszukać.
Podłoże - dobrze przepuszczalne: najlepiej ziemia kokosowa, jest doskonale drożna i zapewnia optymalną wilgoć, można też użyć torfu zmieszanego pół na pół z ziemią uniwersalną i dodatkiem żwiru, pH ziemi 5,5-6,5
Nasiona można moczyć w letniej wodzie (ok. 20 st. C) przez 24 godziny. Można do tego wykorzystać termos, aby zachować stałą temperaturę.
Nasionko umieszczamy w dobrze przepuszczalnej ziemi, na głębokości jego średnicy. Podlewamy tak, aby woda przelała się do podstawki, po 15 minutach wylewamy pozostałą w niej wodę. Doniczkę nakrywamy folią (np. woreczkiem śniadaniowym) i mocujemy gumką recepturką. Tym sposobem zapewnimy nasionom odpowiedni mikroklimat. Ważne, aby w woreczku znajdowało się jak najwięcej powietrza.
Doniczkę umieszczamy w ciepłym miejscu; najlepsza temperatura do kiełkowania wynosi 25-30 st. C. Powinna stać w jasnym miejscu, jednak nie bezpośrednio w świetle słonecznym ? zatem np. po przeciwnej stronie okna na drugiej ścianie pokoju lub pod oknem przy grzejniku.
Ja swoje moczyłam w mleku, bo tak gdzieś wyczytałam.
Wystarczy u wujka google poszukać.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2016, o 19:45
Re: Strelicja z nasion
O to dziękuję za informacje . A coś czytałam, że trzeba przecierać te nasionko jak to się robi? I czy te pomarańczowe piórko się obrywa czy pozostawić je?
---11 lut 2016, o 16:07 ---
?
Witam. Byłam dzisiaj w sklepie ogrodniczym i pytałam się o ziemię do strelicji i o ona mówi, że trzeba kupić ziemię ciężką. Jaka to ziemia ciężka? Nigdzie u mnie nie mogę znaleźć ziemi kokosowej to chociaż znajdę ziemię ciężką.
Pomocy
---11 lut 2016, o 16:07 ---
?
Witam. Byłam dzisiaj w sklepie ogrodniczym i pytałam się o ziemię do strelicji i o ona mówi, że trzeba kupić ziemię ciężką. Jaka to ziemia ciężka? Nigdzie u mnie nie mogę znaleźć ziemi kokosowej to chociaż znajdę ziemię ciężką.
Pomocy
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ale ziemia ciężka, czyli gliniasta jest do dorosłych roślin.
Do siania musi być lżejsza mieszanka, jaka została Ci podana wyżej.
Do siania musi być lżejsza mieszanka, jaka została Ci podana wyżej.
Dorota71 pisze: Podłoże - dobrze przepuszczalne: najlepiej ziemia kokosowa, jest doskonale drożna i zapewnia optymalną wilgoć, można też użyć torfu zmieszanego pół na pół z ziemią uniwersalną i dodatkiem żwiru, pH ziemi 5,5-6,5
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jak posadzić nasionka strelicji królewskiej
Witam,
Proszę o sprostowanie mojej wiedzy odnośnie wysiewu strelicji.
Na różnych forach stronach piszą co innego. Na instrukcji wysiewu jest napisane ,że roślina wegetuje w lecie(ograniczyć podlewanie itp.)...to chyba jakiś błąd. Jaka ziemia? Każdy pisze co innego. Na większości forum jest napisane ,że dobra jest ziemia kokosowa. Tutaj ktoś napisał ,że lepsza jest mieszanka...Jak z tymi nasionami? Obrywa się te pomarańczowe włoski,bo niby pleśnieją ,czy nie obrywamy przy sadzeniu? Proszę o rady osoby które miały z tym do czynienia .Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Proszę o sprostowanie mojej wiedzy odnośnie wysiewu strelicji.
Na różnych forach stronach piszą co innego. Na instrukcji wysiewu jest napisane ,że roślina wegetuje w lecie(ograniczyć podlewanie itp.)...to chyba jakiś błąd. Jaka ziemia? Każdy pisze co innego. Na większości forum jest napisane ,że dobra jest ziemia kokosowa. Tutaj ktoś napisał ,że lepsza jest mieszanka...Jak z tymi nasionami? Obrywa się te pomarańczowe włoski,bo niby pleśnieją ,czy nie obrywamy przy sadzeniu? Proszę o rady osoby które miały z tym do czynienia .Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Masz opisane wcześniej w wątku, jak posadzić.
Następnym razem, skorzystaj wpierw z wyszukiwarki.
Następnym razem, skorzystaj wpierw z wyszukiwarki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
No chyba jednak nie wszystko...
Np. nie mam odpowiedzi odnośnie tego czy należy oderwać te pomarańczowe włoski z nasion. Jeżeli nie to sadzimy włoskami do góry?
Np. nie mam odpowiedzi odnośnie tego czy należy oderwać te pomarańczowe włoski z nasion. Jeżeli nie to sadzimy włoskami do góry?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lut 2016, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Frugosz, ponad miesiąc temu zasadziłam 6 nasion strelicji. sporo czytałam o jej wysiewie ale nie znalazłam żadnych informacji o obrywaniu pomarańczowych włosków więc też ich nie oberwałam. Nasiona moczyłam przez 2 dni zamiast przez jeden, a do ziemi wsadziłam je pomarańczowym na bok. 4 na 6 nasion wykiełkowały i w tym momencie 3 z nich wypuszcza już drugi listek. Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Pozdrawiam
- Sukulencik36
- 200p
- Od: 3 gru 2019, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanko, zasiałam nasionka, jedno urosło,jest już mała sadzonka, patrzyłam na inne nasiona, są twarde,wiec czekam,ale dziś wzięłam nasionko i ciut za mocno ścisnęłam i pękło,pokazując swoje piękne jasne wnętrze ,w środku jakby kiełkowało, no i włożyłam z powrotem do ziemi,takie pękniete ,wyjdzie coś z tego czy spisać na straty?
- bijelodugme
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2021, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Dzień dobry!
Czy ktokolwiek z Was próbował wysiewać strelicję?
Walczę z trzema nasionami od 3 tygodni, ale zmian nie widzę.
Czy ktokolwiek z Was próbował wysiewać strelicję?
Walczę z trzema nasionami od 3 tygodni, ale zmian nie widzę.
Nothing is really what it seems