Szczypiorek - wszystko o uprawie
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczypiorek - wszystko o uprawie
U mnie startuje w otwartym gruncie. Jeszcze nieśmiało, tak na 2 cm. Wychodzą całe kępki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś z Was wysiewa może teraz w połowie lutego szczypiorek do doniczek?
Ja wysiałem w minioną sobotę - szczypiorek i szczypiorek czosnkowy. Nie wykiełkował do tej pory. Może słabe nasiona (kupiłem takie za 70 groszy ;) )? Za ciemno? Może mam pecha do szczypiorków? Bo to już kolejny raz... Hm...
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Ja w zeszłym roku siałem także te dwie odmiany do doniczek. Czosnkowy nie wykiełkował wcale, natomiast zwykły tak w 50%. Myślę, że w moim wypadku była to po prostu kwestia kiepskiego szybko schnącego podłoża.
Śpieszę poinformować, że szczypiorki postanowiły jednak wykiełkować. Nie ma ich zbyt dużo, ale coś tam zawsze jest 

BonifacyJa po 10 dniach mam szczypiorkowy busz i "główkuję" co z nim zrobić.
Wysiałem sporo do pojemnika po mięsie i wzeszło praktycznie wszystko. Metoda wysiewania do pojemnika z dobrze namoczoną ziemią, foliowanie go i stawianie w ciepłym miejscu bardzo dobrze mi się sprawdza i to w odniesieniu do wielu gatunków roślin.

Pozdrawiam
Na namaczanie ziemi (i nasion) też wpadłem, tzn. wyczytałem na forum już wcześniej, ale faktycznie może przykrywanie przyśpieszy i polepszy kiełkowanie... Bo jednak buszu w doniczce nie mam...
Dzięki
Dzięki

-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Dołączę z pytaniem. Mama ma na działce szczypiorek, nie wiem ile ma lat, ale na pewno więcej niż 7 (tak jak mama ma działkę). Zauważyłam że ładnie się rozsiewa. Pomyślałam, że może jej trochę ukradnę do doniczki, czy lepiej spróbować posiać świeży?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A fe Dorota- kraść Mamusi?
A tak na poważnie to rozwiązań jest kilka. Najlepiej wykopać jedną większą kępę i rozerwać ją na małe kępki i rozsadzić. Kępa rosnąca w jednym miejscu, nie rozsadzana nawet jeżeli jest nawożona z wiekiem rośnie coraz słabiej. Przy okazji zapunktujesz u mamy bo jej szczypiorek się wzmocni. Siewki jak najbardziej nadają się do rozsadzenia tym bardziej, że pewnie już przeżyły zimę więc wcześniej będziesz mogła zbierać plon. Nie widzę sensu siewu jeżeli masz dobre układy z mateczką. 

-
- 200p
Dzięki za poradę. Kupiłam dzisiaj nasiona szczypiorku, ale odmianę czosnkową. Powiem szczerze że nie wiem co to za szczypiorek, do tej pory znałam tylko jeden - po prostu szczypiorek
no i szczypior duży z cebuli.
Jak teraz będę u rodziców, to tak zrobię, wykopię kępkę i rozsadzę do doniczki u siebie, w zamian dam jej trochę kwiatków, to będzie prze szczęśliwa, a ja się pozbędę nadmiaru

Jak teraz będę u rodziców, to tak zrobię, wykopię kępkę i rozsadzę do doniczki u siebie, w zamian dam jej trochę kwiatków, to będzie prze szczęśliwa, a ja się pozbędę nadmiaru

Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Czas pomyśleć o zimie. Część szczypiorku została zaatakowana przez rdzę ale bez sensu jest teraz robić opryski. Zdrowe kępki przytnę, wykopię i zostawię na dworze na działanie mrozu. W listopadzie/grudniu posadzę w doniczek i przyniosę do domu na podpędzenie. Fajnie mieć zimą trochę świeżej zieleniny.
-
- 200p
Mam dwie doniczki szczypioru od mamy, zastanawiam się czy lepiej go na zimę wsadzić do ogródka, zostawić w doniczce na tarasie, czy lepiej przełożyć doniczki do garażu bez światła (ok. 8-10st) czy na strych (ok 15 st)? Mama kazała mi już dawno go przyciąć i wsadzić do ogródka, ale jakoś mi zleciało.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Posłuchaj mamy, zawsze dobrze radzi 

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dorotas24 - na forum jest osobny temat o twoim szczypiorku. To czosnek bulwiasty zwany szczypiorkiem czosnkowym.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
szczypiorek czosnkowy poszedł na kompost. Co do zwykłego szczypioru, to wzięłam od mamy doniczkę, a teściowa dała mi jeszcze 2 doniczki. Jakoś całe lato i jesień nie wsadziłam ich do ziemi i na zimę zostały na tarasie. Byłam pewna że nic z nich nie będzie. Pomyślałam, trudno - na pewno mamusia się podzieli
Dzisiaj wyszłam do ogródka, a tu moje szczypiorki puściły się
Wszystkie 3 doniczki kwitną
Humorek mi się poprawił

Dzisiaj wyszłam do ogródka, a tu moje szczypiorki puściły się

Wszystkie 3 doniczki kwitną

Humorek mi się poprawił

Pozdrawiam
Dorota
Dorota