Zatrwian wrębny
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zatrwian wrębny
Wysiałam całe opakowanie z L mieszanki i wzeszło mi na razie 7 roślin. Może jak to mieszanka to mają różny czas wschodzenia...na to liczę. W ubiegłym roku dochowałam się 1 sztuki żółtego. Piękny był. Nasion z niego nie zebrałam, żałuję bardzo.
Pozdrawiam Jola
Przejrzałam wątek i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie: czy przykrywamy nasiona zatrwianu lekko ziemią, czy nie?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zatrwian wrębny w swoim naturalnym środowisku ( rejon Morza Śródziemnego ) jest bylina i w naszym klimacie nie wytwarza nasion. Przy sianiu należy nasiona przykryć cienką warstwą. temperatura wschodów 20-25 st. Kiełkuje szybko do 2 tygodni.
Ostrożnie z nawożeniem. Zbyt bujna gleba przekłada się na obfity wzrost, ale słabo kwitnie. Tzn nie słabo, ale późno i kwiaty nie rozwiną się.
Ostrożnie z nawożeniem. Zbyt bujna gleba przekłada się na obfity wzrost, ale słabo kwitnie. Tzn nie słabo, ale późno i kwiaty nie rozwiną się.
Dziękuję . Zawsze kupowałam gotowe rośliny, teraz mam już nasiona i spróbuję sama wysiać. W połowie marca będzie ok.? Temperatura wschodów dosyć wysoka.
-
Nawet powiedziałbym koniec marca. Zatrwian nie lubi chłodów.Czyli do gruntu po zimnej Zośce. Nawet nie chodzi o przymrozki ile o kilkudniowe chłody. No chyba, że masz tunel to wtedy można go przetrzymać. Ale jeżeli parapet to przełom marca i kwietnia jest dobrym terminem.
A jesienią ułożyć taki bukiet.
A jesienią ułożyć taki bukiet.
Ja zatrwian siałam 9 lutego a za trzy dni zszedł Ale chyba za wcześnie posiałam,nie wiedziałam,że on taki szybki
Pozdrawiam Ewa
-
Może uda się go przetrzymać, może wiosna będzie szybciej.
- kama_80
- 1000p
Czy ten zatrwian należy już pikować? Moneta to złotówka. Trzymają się rośliny dobrze. Skiełkował w 2-3 dni aż mi oczka wyszły ze zdziwienia.
Pozdrawiam Jola
-
Zatrwian jak ma ciepło to tak ładnie wschodzi.Jeszcze nie pikuj poczekaj, ac dobrze wykształci się liść właściwy.
- kama_80
- 1000p
Czy zatrwian wytrzymuje temperatury rzędu 10st? Niby to roślina z ciepłych zakątków ale moje są już całkiem spore (4-6 liści właściwych). Wywiozłabym je do altanki.
Pozdrawiam Jola
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uważam, że zatrwian świetnie radzi sobie nawet z krótkotrwałym przymrozkiem. Zawsze wysadzam do gruntu na początku maja i jest dobrze.
- kama_80
- 1000p
O to super. Wywiozę go jutro na działkę do altanki. Cały tydzień prognozują temp nocne powyżej 5 st.
Pozdrawiam Jola
- stoplamek
- 100p
- Od: 14 mar 2015, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co roku sadzę zatrwiana wrębnego z nasionek. Zawsze kupię mieszankę i potem sama nie wiem co mi za kolor na rabacie wyjdzie
Tak wyglądał zeszłoroczny >
W tym roku już wiem, że mam głównie żółty, kwiaty zaczynją się powoli otwierać.
Posiałam też Suworowa.
Tak wyglądał zeszłoroczny >
W tym roku już wiem, że mam głównie żółty, kwiaty zaczynją się powoli otwierać.
Posiałam też Suworowa.
A wise old owl sat on an oak, the more he saw the less he spoke, the less he spoke the more he heard, why aren't we like that wise old bird?
???
pozdrawiam, Ewa
???
pozdrawiam, Ewa