Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Marchew
Marchew można siać już późną jesienią, ale obecnie to nie celowe, gdyż już można nabyć nasiona podkiełkowane i praktycznie wczesnowiosenny siew nasion tych podkiełkowanych dorównują wczesnością sianych jesienią. Więc praktycznie siew wiosną można rozpocząć, jeśli to tylko możliwe, tzn. gdy ziemia nie jest zmarznięta.
Także godna polecenia na zbiór bardzo wczesny jest odmiana Napoli. Odmianę letnią, to obecnie mam Lagunę, a towarową odmiana jest Nerac, której jeszcze nie miałem.
Także godna polecenia na zbiór bardzo wczesny jest odmiana Napoli. Odmianę letnią, to obecnie mam Lagunę, a towarową odmiana jest Nerac, której jeszcze nie miałem.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Ekomi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 cze 2012, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałam wam polecić odmianę Darina. Mam ją już trzeci rok i u mnie na piachu sprawdza się rewelacyjnie (raz zrobiłam rządek u siostry na glinie i również się udała). Do tej pory sialiśmy te popularne odmiany i plon był żaden - korzenie karłowate, rozdwojone, poskręcane i zwykle podgniłe od szkodników. Teraz mam grube, proste i długie właściwie bez zielenienia główki (czasem z lekkim muśnięciem). Niestety nie mam zdjęć letnich kolosów, ale za to wrzucam fotki dzisiejszej marchwi sianej na próbę na początku lipca. Tylko takie jeszcze zostały bo kilka jeszcze większych już zjedliśmy. Jak widać super przechowała się w gruncie tylko przysypana liśćmi. Te siane na wiosnę praktycznie jedna w jedną do jesieni bez szkodników (tylko wspomagane EM) natomiast niektóre z tych lipcowych zaatakowane przez połyśnice. Jedyną wadą może być to, że nie jest super słodka, raczej umiarkowanie
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Pierwszy raz sieję marchew w tym roku. Czy ktoś mógłby mi napisać jaki procent nasion marchwi kiełkuje? Wiem, że zależy to od wielu czynników, ale zakładając, że gleba i temperatura odpowiednia, termin przydatności nie przekroczony i nic nie wyżarło maleńkich siewek ile to może być procent? Prawie 100, bliżej 80, 50, czy 20?
Na ile metrów wystarcza Wam opakowanie, albo np. 1g nasion?
Na ile metrów wystarcza Wam opakowanie, albo np. 1g nasion?
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie typowa paczuszka wystarcza na 6-8 rzędów 2-metrowych. Przy gęstym siewie. Wschodzi zawsze bardzo gęsto. Chyba wszystkie nasiona kiełkują. Zawsze sieję w marcu i przykrywam tkaniną, folią albo plandeką. Wchody są bardzo zadowalające
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 50p
- Od: 12 paź 2011, o 15:07
A jaka jest najlepsza odmiana, żeby korzeń nie odbijał na boki?
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Najlepiej (na moich piaskach) sprawdza się stara odmiana Nantejska i siew na podwyższeniach (redlinach). Doszłam do tego metodą prób i błędów, ale sadzę tylko 1 małą grządeczkę marchwi, więc fachowcem nie jestem. Wcześniej nie było co zbierać, marchew rosła w 1 małą kulkę i 5-6 korzeni.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Kupiłam dziś w biedronce marchew Touchon. Czy ktoś miał z nią doświadczenie?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
Też kupiłam Touchon, podobno to wczesna odmiana. Z ciekawości wysiałam kilkanaście nasion do doniczki w domu, wszystkie wzeszły po kilku dniach.
Czy istnieje odmiana marchwi, która nie zielenieje, nie pęka, nie rozdwaja się i długo aż do wiosny się przechowuje?
Szykuję się do siewu marchwi, zrobiłam mieszankę Flakkoro, White Satin, Jeanette, Yallowstone, Jaune du Doubs i Deep Purple
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
A ja tradycyjnie po polsku Dolankę i Amsterdam 2.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Aria - nigdy o tym nie pomyślałam, jaki masz sposób mieszania? Na winie, czyli to co się nawinie, czy też czas dojrzewania, kolor, wielkość?
Beata