Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Post »

Uprawiałam Koralika kilka razy i nie zauważyłam takiego efektu. Sadzę w odstępie mniej więcej 50 cm.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
zbyszko46
50p
50p
Od: 11 sie 2014, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie koralik dobrze rośnie,ale jest problem ze zrywaniem ,przy próbie zerwania pęka,a żeby zerwać z szypułką trzeba obciąć nożyczkami,to jego wada.
Pozdrawiam,Zbyszek
Awatar użytkownika
malowanalala
100p
100p
Od: 5 lut 2016, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakiej wielkości są Wasze koraliki? Moje miały wielkość ziaren grochu. Od 5 lat już ich nie powtarzam.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ziaren grochu? ;:oj Nie ,na pewno to nie był Koralik. Koralik ,a około 1cm -1,5 cm w przekroju.Ja takie małe pomidorki miałam w odmianie Red Kurant tkz pomidory porzeczkowe :)
Awatar użytkownika
malowanalala
100p
100p
Od: 5 lut 2016, o 19:50

Post »

Miałam kilka garści miniaturowych kuleczek i taczkę zielska.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

malowanalala, widocznie trefne nasiona miałaś, u mnie Koralik również miał owoce wielkości ok. 1,5 cm. Nie był bujnie ulistniony jak u Ciebie, jedyna wada to taka, że pękał. Tyle, że ja miałem nasiona ze sklepu ogrodniczego, więc byłem przekonany, że są pewne i o pomyłce raczej nie ma mowy.
Pozdrawiam - Waldemar
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Brzmi jak pomidory porzeczkowe, jeśli listki były malutkie, drobniutkie to na 100% to były porzeczkowe.
Majkowy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2016, o 15:11

Post »

Dancysia pisze:Majkowy, będziemy kibicować Twoim uprawom, bo już same nazwy przyprawiają o zawrót głowy.
Ja miałam różne odmiany z Akcji Wymiany Nasion, plonowały wspaniale, że przejeść się nie dało ;:oj . Wszystkie nadwyżki pomidorków - białe, czerwone, zielone, żółte, czarne itp. lądowały na blaszce, lekko podpieczone razem z czosnkiem, pakowałam w słoiczki i przekładając ziołami zalewałam oliwą. Świetna przekąska.
Dziękuję :)
Moje nasionka już są w drodze. Teraz tylko pytanie kiedy wysiać? W tamtym roku miałąm 4 odmiany koktajlówek ale nawet nie pamiętam kiedy wysiewałam, kiedy szły do inspektu i do gruntu. Jakoś tak na żywioł poszły :D Rozsadzenie do gruntu okazało się na dodatek za gęste ale im to chyba nie przeszkadzoało i miały multum owocków ;:108 W tym roku chciałabym jednak troszkę lepiej sie nimi zająć :wink: szczególnie , że troszkę odmian wybrałam i każdą chciałabym wypróbować.
[*] Są w życiu takie chwile, gdy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Awatar użytkownika
nalini
200p
200p
Od: 10 lip 2015, o 21:01

Post »

Witajcie, w temacie pomidorów jestem zielona, do tej pory bardziej zajmowały mnie kwiaty i cukinie. Planuję w tym roku spróbować wyhodować z 5 krzaczków pomidorków na próbę. Nie mam foliówki więc będę sadzić w gruncie i w doniczkach.
Kupiłam pomidorka koktajlowego wysokiego na nasionach w netto - producent Vil... z pieczątki na opakowaniu wnioskuję, że to odmiana czereśniowa. Mam pytania techniczne:
1) jeżeli doniczka to jaka duża, 5 litrowe wiaderko wystarczy?
2) czy mogę posadzić krzaczek bezpośrednio w naciętym worku z ziemią położonym na polu, jaką pojemność musiałby mieć taki worek 10 litrów wystarczy czy za mało?
3) na pewno będą potrzebne paliki przywiązania do krzaczka, na paczce z nasionami pisze "wysoki" ale nie podali w przybliżeniu w cm. Jakiej wysokości mogę się spodziewać?
4) gdybym się jeszcze pokusiła o odmianę karłową to czy może rosnąć w gruncie czy tylko w doniczce?
Będę wdzięczna gdyby ktoś mnie oświecił w temacie pomidora.
mafelini
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 01:14

Post »

nalini pisze: 3) na pewno będą potrzebne paliki przywiązania do krzaczka, na paczce z nasionami pisze "wysoki" ale nie podali w przybliżeniu w cm. Jakiej wysokości mogę się spodziewać?
4) gdybym się jeszcze pokusiła o odmianę karłową to czy może rosnąć w gruncie czy tylko w doniczce?
Będę wdzięczna gdyby ktoś mnie oświecił w temacie pomidora.
Jeśli chodzi o paliki, to na pewno będą potrzebne, w centymetrach trudno podać, może mieć nawet 100 czy 150, to zależy, jak będzie prowadzony i jaka odmiana. Odmiany karłowe mogą rosnąć w gruncie, jak najbardziej, ja co roku tak sadzę i jestem bardzo zadowolona :) Co do worka naciętego to nie bardzo rozumiem, jak chcesz to zrobić :wink:
Pozdrawiam, Marzena
Awatar użytkownika
nalini
200p
200p
Od: 10 lip 2015, o 21:01

Post »

Z tym workiem to chodzi mi o to żeby wykorzystać go jak doniczkę, tzn. położyć na płasko, naciąć u góry na krzyż, od spodu zrobić otworki do odpływu nadmiaru wody. Coś jak na zdjęciu http://www.fotosik.pl/zdjecie/65bced9e905fb441, z tym, że stałoby to na dworze i myślałam o 10 litrowym worku na 1 roślinę.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Widziałam takie worki z ziemią do papryk i pomidorów w ogrodniczym.
Kasia
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

nalini W zasadzie odpowiedź na wszystkie pytania brzmi: TAK. Jeśli jednak wolno Ci coś radzić: nie zaczynaj od jednej odmiany i pięciu krzaków. Szkoda sezonu. Kup sobie nasiona przynajmniej 5 odmian i posadź z 15 krzaków, to przynajmniej będziesz miała porównanie i jakąś pierwszą wiedzę praktyczną.
Nasiona zakupione przez Ciebie to przypuszczalnie odmiana Ceriso. Nie znam jej, ale piszą, że nadaje się do pojemników. Pojemnik im większy, tym lepszy, bo łatwiej utrzymać odpowiednią wilgotność gleby.
Poczytaj o takiej uprawie, w tym o fertygacji.
Nasiona do uprawy gruntowej wysiej ok. 15 marca, najlepiej z pewnym nadmiarem.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”