Przechowywanie warzyw przez zimę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przechowywanie warzyw przez zimę.
Możesz zrobić z aneksem na przetwory .
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
Doskonale przechowuje się w warunkach pokojowych (+20'C) dynia piżmowa.
Żadnych oznak przesuszenia czy też psucia się.
Co miesiąc wykorzystujemy jedną sztukę do pieczenia w piekarniku.
Posieję ją w przyszłym roku także.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
U nas dynia Hokkaido 'Uchiki Kuri' daje radę w chłodnym garażu w domu
Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku pierwszy raz miałam spory tunel, a co za tym idzie dużo pomidorów. Wiele nie zdążyło dojrzeć i w pełni wyrosnąć. Dwa razy były pryskane na zarazę i raz na szarą pleśń. W październiku temperatura spadła nad ranem do około -1, tyle pokazywał termometr kilka metrów od tunelu, umieszczony w rzędzie jabłoni. Przez brak czasu dopiero kilka dni po tym spadku zerwałam wszystkie w miarę wyrośnięte pomidory i papryki. Na pomidorach nie było śladów po spadkach, kilka papryk niedaleko drzwi jednak uszkodziły.
Wszystkie pomidory strasznie słabo się przechowują, znalazłam tu informację że nie powinno się ich przechowywać poniżej 8 stopni, to tłumaczyłoby dlaczego po wyjęciu z lodówki robią się brązowe, w plamy lub zaczynają gnić. Pozostałe były przechowywane na pakowni, tam temperatura na pewno była wyższa, ale też strasznie gniły, a pozostałe miały paskudne brązowe plamy i nikt nie chciał ich ruszyć.
Może być to spowodowane szarą pleśnią która wpakowała mi się wrzesień/październik i nic z nią nie robiłam, czy popełniłam inny błąd?
Wszystkie pomidory strasznie słabo się przechowują, znalazłam tu informację że nie powinno się ich przechowywać poniżej 8 stopni, to tłumaczyłoby dlaczego po wyjęciu z lodówki robią się brązowe, w plamy lub zaczynają gnić. Pozostałe były przechowywane na pakowni, tam temperatura na pewno była wyższa, ale też strasznie gniły, a pozostałe miały paskudne brązowe plamy i nikt nie chciał ich ruszyć.
Może być to spowodowane szarą pleśnią która wpakowała mi się wrzesień/październik i nic z nią nie robiłam, czy popełniłam inny błąd?
Pozdrawiam, Ewa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wg mnie to ZZ.
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
Póki pomidory były w lodówce wyglądały ładnie, takie zaczęły się robić dopiero po wyjęciu na blat.
Zaraza też jest możliwa, od połowy września nie miałam w ogóle czasu zaglądać do tunelu a co dopiero walczyć z chorobami..
Zaraza też jest możliwa, od połowy września nie miałam w ogóle czasu zaglądać do tunelu a co dopiero walczyć z chorobami..
Pozdrawiam, Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2015, o 22:57
Wyglądają jak po zarazie. Wyrzuć a najlepiej zakop gdzieś w odległym nieużywanym kącie ogrodu. "Grzyby Phitophtora infestans, Synchytrium endobioticum - to zaraza ziemniaczana. Pleśnie te wytwarzają silną toksynę, która ma właściwości uszkadzające tkankę mózgu".
Potwierdzam, jak na razie doskonale się przechowuje w garażu. Warto dodać, że być może nie tyle zależy to wyłącznie od gatunku dyni co jej soczystości. Dynie takie jak Ambar, Hokkaido i właśnie dynia piżmowa należą do innych gatunków - ale wszystkie dobrze się przechowują według mnie dlatego, że są twarde. Dla porównania dynia melonowa, która jest soczysta tak dobrze się nie chowa. Ważną kwestią w przechowywaniu dyni oprócz oczywiście warunków jak temperatura, wilgotność i światło wpływ mają też termin zbioru oraz możliwość zasuszenia w cieple na słońcu (choć ja tego nie robię). Jak dynie zbieracie to zawsze z zapasem ogonka - kilka centymetrów. Dynia zaczyna się psuć zazwyczaj właśnie od ogonka. Jeżeli go nie ma to jest klapa bo zamiast podgniwać ogonek to gnije miejsce gdzie był zerwany i szybciej poraża dynie.malowanalala pisze:Doskonale przechowuje się w warunkach pokojowych (+20'C) dynia piżmowa.
Dynie piżmowe Muscade de Provence i Lunga di Napoli też świetnie się przechowują choć są bardzo soczyste. Ja też przechowuję teraz dynie w garażu.
Dynie piżmowe z własnych nasion przechowują się u mnie w mieszkaniu do wiosny. Są to dynie piżmowe pochodzące od dyni piżmowej Butternut z nasiennej firmy Legutko.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Z własnych nasion są lepsze plony , a jak jest chłodniej w pomieszczeniu to dlaczego ma do wiosny nie poleżeć sobie
Bożena
Witam.
W tym roku chciałabym zdezynfekować piwnicę ponieważ od kilku lat przechowuje w niej warzywa i myślę, że raz na jakiś czas chyba wypada takowy zabieg wykonać. Piwnica jest w domu jednorodzinnym.
Chciałabym uzyskać odpowiedzi na moje kilka pytań; 1. W jaki sposób można zdezynfekować piwnicę aby przechowywać w niej warzywa oprócz bielenia wapnem.
2. Co roku mam problem ze zgnilizną twardzikową w przechowywanej marchwi i masą stonóg, które urządzają sobie głównie marchwi ale i innych warzywach stołówkę.... jak ich się pozbyć?
3. Czy można przechowywać w jednym pomieszczeniu owoce w skrzynkach i warzywa w piasku? Gdzieś czytałam , że nie jest to zalecane ponieważ jabłka powodują szybsze gnicie warzyw....
4. Podłoże to po prostu ziemia czy też należało by zebrać wierzchnią warstwę i nasypać świeżej?
W tym roku chciałabym zdezynfekować piwnicę ponieważ od kilku lat przechowuje w niej warzywa i myślę, że raz na jakiś czas chyba wypada takowy zabieg wykonać. Piwnica jest w domu jednorodzinnym.
Chciałabym uzyskać odpowiedzi na moje kilka pytań; 1. W jaki sposób można zdezynfekować piwnicę aby przechowywać w niej warzywa oprócz bielenia wapnem.
2. Co roku mam problem ze zgnilizną twardzikową w przechowywanej marchwi i masą stonóg, które urządzają sobie głównie marchwi ale i innych warzywach stołówkę.... jak ich się pozbyć?
3. Czy można przechowywać w jednym pomieszczeniu owoce w skrzynkach i warzywa w piasku? Gdzieś czytałam , że nie jest to zalecane ponieważ jabłka powodują szybsze gnicie warzyw....
4. Podłoże to po prostu ziemia czy też należało by zebrać wierzchnią warstwę i nasypać świeżej?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Samo bielenie wapnem nic nie da, bo nie ma ono właściwości grzybobójczych. Trzeba do niego dodać mielonej siarki (ciecz kalifornijska) albo lepiej siarczanu miedzi (ciecz bordoska), obie używane w ochronie roślin. Wapno z siarczanem miedzi ma jeszcze dodatkowo działanie bakteriobójcze. Zarodki zgnilizny mogą przeżyć w ziemi nawet do 10 lat a optymalne warunki rozwoju to 10-12 st i wysoka wilgotność czyli piwnica. Aby zwalczyć zgniliznę na marchwi czy pietruszce należy wykonać na polu oprysk, np. Amistarem w terminie podanym na ulotce. Posadzkę w piwnicy najlepiej wybetonować a ściany wytynkować, wtedy stonogi i inne robactwo nie będzie miało możliwości uszkadzania warzyw i roznoszenia chorób. Jabłka w piwnicy to kiepski pomysł bo potem czuć je stęchlizną.
Można też zastosować tzw. suchy beton, czyli wybrać 10-15 cm starej ziemi i w to miejsce nasypać lekko zwilżonego wodą piachu wymieszanego z cementem i porządnie ubić. Po kilku dniach będzie twarda posadzka.
Można też zastosować tzw. suchy beton, czyli wybrać 10-15 cm starej ziemi i w to miejsce nasypać lekko zwilżonego wodą piachu wymieszanego z cementem i porządnie ubić. Po kilku dniach będzie twarda posadzka.