Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Masz rację Kamo chyba się nie otruję .Najwyżej ten jadalny będę siał jako zielony nawóz.
Wszystkie 3 odmiany groszku nie mają pergaminowej łuski.
Wszystkie 3 odmiany groszku nie mają pergaminowej łuski.
Mój groszek jest robaczywy. Nie chcę pryskać chemią,więc nie będę więcej go skała. Znacie może jakieś ekosposoby na nieproszony gości?
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku nie miałam ani 1 robaczywka. Chyba pomógł wczesny siew. Miałam zwykły groszek sześciotygodniowy.
Pozdrawiam Jola
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie:) czy ktoś zna nazwę groszku, który był na aukcji: kwitnie na różowo, jest bardzo wysoki i można go jeść ze strąkami? U mnie jest hitem. Robię z niego nawet przetwory. Rodzina jest zachwycona. Ale nie znam nazwy.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
No czas uaktywnić wątek groszkowy Ciekawa jestem jaki groch w tym roku będziecie uprawiać, czy cukrowy czy łuskowy, ja co roku uprawiam te dwie formy, ale w tym sezonie rezygnuję z cukrowego, na rzecz łuskowego w różnych odmianach.
- mundzia
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2015, o 19:00
Ja w tym roku pierwszy raz sieje groszek Łuskowy odmiana Kelvedon Wonder. Zobaczymy jaki będzie
Za wszystkie udzielone rady bardzo dziękuje
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Czyli cud Kelvedonu. Siałam kiedyś. Dobry będzie . Groszek należy u mnie do tzw. bezproblemowych, czyli wysiać i zapomnieć. Tylko nie zapomnieć zebrać. Ale o tym, to już u mnie małe dwunożne szkodniki pamiętają . Jedyna reguła jakiej przestrzegam przy sianiu grochu, to siać w marcu.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam, ja też zawsze sieję Cud Kelwedonu. Mój wpis z innego wątku i to jak postępuje z groszkiem.
Radzono tu kiedyś podsypywać bodajże 20 cm rośliny, ale ja tego nie robię. Groszek najlepiej siać gęsto.docentandrzej pisze: Ja Sieję jak najwcześniej, żeby miejsce szybko się zwolniło, np. pod pomidory. Ja jeżeli pogoda w marcu pozwala to sieję groszek bardzo wcześnie. Nie cackamj się z nim, zawsze powbijam jak najwięcej gałęzi jak będzie gdzieś wielkości o takiej jak tu:
Jak widać na początku trochę ściółkuje, żeby w sezonie już go nie podlewać. Nie odchwaszczam już po tym jak wbije podpory, a groszku mam urodzaj co roku, odkąd się nim zbytnio nie przejmuje. Rozstaw rzędów co 20 cm na oko
Te jasne rośliny to Cud Kelwedonu, widać tam też ciemniejsze roślinki, ale nazwy nie pamiętam, zresztą słabo powschodził ten drugi.
Tutaj gdy rośnie
A tu już niezły busz jak widać
, późno go wyrwałem, bo miejsce nie było mi jeszcze potrzebne i miałem 2 zbiory. Pierwszy zbiór to 3 takie wiadereczka
.
Ziemia pod pomidory z takiej grządki jest wręcz idealna.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tym roku zaopatrzyłam sie już w nasiona groch łuskany Meteor Dziekanowski....uprawiał ktoś?
To będzie mój drugi rok z groszkiem, Meteora nie uprawiałam. Miałam Iłówiecki i Bajka. W tym roku będzie: cukrowy Iłówiecki, cukrowy Oregon Sugar Pod, łuskowy Sześciotygodniowy i łuskowy Kelvedon Wonder. Też będą posiane wcześnie, żeby później zwolnić miejsce na kapustne albo psiankowe. Jeszcze nie wiem.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Ja co roku sieje b. wcześnie jedną odmianę grochu łuskowego a mianowicie Pegaz, jak dla mnie jest to najlepsza odmiana, bo jest zarówno wczesna, jak i smaczna i bardzo plenna, strąki są duże wypełniono ciasno kanciatymi bardzo słodkimi nasionami, polecam nie wiem czy ktoś uprawiał tą odmianę, korci mnie jeszcze odm Telefon, ale w tym roku sobie odpuszczę. Chce wytestować odm o fioletowych strąkach.
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
Ja w tym roku próbuje Cud Kalwedonu i Groch Iłówiecki.
Pozdrawiam Krzysiek