Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Chodzi mi o skrócenie pnia do wys. 1 metra. W tej chwili mają ok. 2 m ale ten końcowy 1m jest bardzo cienki. Czy warto przyciąć czy po prostu wygiąć i potraktować wygiętą część jako łozę?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżeli łoza jest cienka to raczej nie nadaje się na pień. Tnij ja krótko i w tym roku wyprowadź z niej nową latorośl.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

kanclerz pisze:Zobaczymy co z tego wyjdzie Rondo ;:oj
Obrazek
Falstart. Tzn maja szansę się ukorzenić i puścić zielone, ale latorośle będą miały za mało światła słonecznego - będzie słabizna (no, chyba, że będziesz je doświetlać lampą do roślin). Ja ukorzenianie zaczynam po 20 marca.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Na tej stronie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=98 Yvona właśnie chwali się sadzonkami z połowy lutego ;:215
Awatar użytkownika
jars
100p
100p

Post »

kanclerz pisze:Na tej stronie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=98 Yvona właśnie chwali się sadzonkami z połowy lutego ;:215
Da się i w styczniu a nawet w grudniu - też przeżyją. Tylko kwestia potem jakości takich sadzonek. Pośpieszysz się o 1,5 miesiąca, ale potem stracisz cały rok, bo np pień będziesz wyprowadzał dopiero w 3 roku zamiast w 2.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kapitan pisze:Jeżeli łoza jest cienka to raczej nie nadaje się na pień. Tnij ja krótko i w tym roku wyprowadź z niej nową latorośl.
czyli tą latorośl zagiąć w przyszłym roku i będzie to łoza?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

To idę to wywalę na śmietnik i zrobię pod koniec marca nowe mam z czego jeszcze. :wink:
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

rozmalinka pisze:
kapitan pisze:Jeżeli łoza jest cienka to raczej nie nadaje się na pień. Tnij ja krótko i w tym roku wyprowadź z niej nową latorośl.
To co wyrośnie Ci w tym roku to będzie własnie łoza. ;:170
Awatar użytkownika
Miki
50p
50p
Od: 6 sty 2011, o 11:22

Post »

kanclerz pisze:...To co wyrośnie Ci w tym roku to będzie własnie łoza. ;:170
Nie tak do końca. W tym roku wyrośnie latorośl, a ta zeszłoroczna latorośl w tym roku stała się łozą i właśnie ją rozmalinka powinna przyciąć jeśli nie jest odpowiednio gruba na to żeby w przyszłym roku stać się drewnem, pniem przyszłego krzewu.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
jars
100p
100p

Post »

kanclerz pisze:To idę to wywalę na śmietnik i zrobię pod koniec marca nowe mam z czego jeszcze. :wink:
Nie wywalaj jeszcze, po prostu zadbaj o to, żeby miały maksymalny dostęp do światła słonecznego jak zaczną startować latorośle (ja kiedyś przenosiłem codziennie sadzonki z okna płd-wsch na płd. zach). Podgrzewane od akwarium patyki ciągu miesiąca powinny puścić korzonki. Wtedy przesadź do doniczek z ziemią (min 0,5 l - np. po butelkach PET) i na parapet. Jak im zapewnisz jak najwięcej światła, to mogą być jeszcze niezłe sadzonki - tylko trzeba tego przypilnować; ewentualnie doświetlać 2-3 g. wieczorem lampą typu akwariowego (światło białe zimne - o barwie 5600K). Za miesiąc postawisz do "akwariowej ukorzeniarki" następną partię sztorbów, to potem będziesz miał porównanie z efektów z zimowego i wiosennego robienia sadzonek. Powodzenia ;:333
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

Tak zrobię dzx za rady ;:136
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

rozmalinka pisze:
Aniu, nie wiemy do jakiej formy dążysz docelowo, więc nie wiemy czy zagiąć...czy co z nią zrobić. Tegoroczna latorośl po zdrewnieniu, jesienią stanie się płodną łozą, która może być bazą dla przyszłego pnia i jednocześnie z jej pąków w przyszłym roku wyrosną owocujące latorośle.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chcę prowadzić tak, jak mi poradziłeś w ubiegłym roku, na wysoki pień.Czyli teraz skracam w ns przyszły rok tylko zaginam i z latorośli zjadam winogrona :D
Pozdrawiam. Ania
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”