Budowa tunelu foliowego od A do Z.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Budowa tunelu foliowego od A do Z.
Napisze to jeszcze raz ... płyty te wytrzymują jak dobrze pamiętam do 150C a ciemne belki drewniane potęgują nagrzewanie więc w lato powyginają się nad nimi jak nad ogniem....
Dobrze Ci radze pomaluj sobie na biało przynajmniej górne części kantówek.
edit:
sprawdziłem i temp. max podają dla takich płyt 70-80C
Dobrze Ci radze pomaluj sobie na biało przynajmniej górne części kantówek.
edit:
sprawdziłem i temp. max podają dla takich płyt 70-80C
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 15:04
Bardzo fajna konstrukcja . Nie do końca przekonują mnie te płyty , ale jak zdadzą egzamin u ciebie to na pewno zastosuje je u siebie . W sumie w przyszłym roku jak pozwolisz skopiuję Twój namiot ?
Szklarenka super Sławku a nie pomyślałeś aby płyty przykręcać wkrętami farmerskimi są różnej długości, mają gumowe podkładki. Ja bardzo często korzystam z tego typu rozwiązania.
-
- 10p - Początkujący
Witam jakie wyniki w tego typu szklarni w tym roku zanotowałeś ?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co rozumiesz przez "wyniki" bo mogę coś podpowiedzieć, Sławka i jego tunel ( nie szklarnię ) znam.
Nie rozumiem tylko pytania....
Nie rozumiem tylko pytania....
-
- 10p - Początkujący
Chodzi o to jak sprawdza się pokrycie z pleksi i jaki ma to wpływ na rośliny .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 paź 2015, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Budowa tunelu z podwójną folią pompowaną wraz z ogrzewaniem - proszę o porady
Witam
Postanowiłem zbudować tunel foliowy o rozmiarach dł-30m, szer-7m, wys-3m. Mam pare takich tuneli jednak problem w tym, że chciałbym go dobrze zabezpieczyć przed temperaturą ujemną tzn zrobić podwójną folię z systemem pompującym. Do montażu używam na ostanich pałąkach listw do mocowania folii tylko pytanie czy w przypadku podwójnej folii te listwy się sprawdzą i jak jest z przysypaniem folii po bokach ziemią tzn chodzi mi o to czy folie muszą być mocno napięte bo rozumiem, że pierwsza folia jest przysypywana mniejszą ilością ziemi i na to przychodzi kolejna przysypana resztą ziemi tylko właśnie nie wiem jak ma być z tym napięciem czy one się czasami nie skleją ? Jakie urządzenie najlepiej się sprawdza w takich rozmiarach tunelu do napompowania folii?
Kolejna sprawa ogrzewanie mianowicie w poprzednim tunelu używałem dmuchawy, do której była pompowana ciepła woda z pieca jednak to rozwiązanie było mało efektywne ponieważ piec musiał być ustawiony na bardzo wysokie temperatury (80-90 stopni) aby było to bardziej odczuwalne w tunelu przy czym było bardzo duże zużycie opału wiec postanowiłem z niego zrezygnować. Teraz zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym z plastikowych węży. Planuje zrobić dwie rury o większej średnicy wyjściem i powrotem a od nich podział na mniejsze tylko pytanie co jaki odstęp powinny być od siebie oddalone? i czy warto zakopywać takie węże w ziemie czy lepiej jak leżą na powierzchni ( tunel ma służyć do produkcji roślin ozdobnych w doniczkach) słyszałem ze pod wpływem temeratury węze na takiej długości sie bardzo kurczą i rozszerzają.
Postanowiłem zbudować tunel foliowy o rozmiarach dł-30m, szer-7m, wys-3m. Mam pare takich tuneli jednak problem w tym, że chciałbym go dobrze zabezpieczyć przed temperaturą ujemną tzn zrobić podwójną folię z systemem pompującym. Do montażu używam na ostanich pałąkach listw do mocowania folii tylko pytanie czy w przypadku podwójnej folii te listwy się sprawdzą i jak jest z przysypaniem folii po bokach ziemią tzn chodzi mi o to czy folie muszą być mocno napięte bo rozumiem, że pierwsza folia jest przysypywana mniejszą ilością ziemi i na to przychodzi kolejna przysypana resztą ziemi tylko właśnie nie wiem jak ma być z tym napięciem czy one się czasami nie skleją ? Jakie urządzenie najlepiej się sprawdza w takich rozmiarach tunelu do napompowania folii?
Kolejna sprawa ogrzewanie mianowicie w poprzednim tunelu używałem dmuchawy, do której była pompowana ciepła woda z pieca jednak to rozwiązanie było mało efektywne ponieważ piec musiał być ustawiony na bardzo wysokie temperatury (80-90 stopni) aby było to bardziej odczuwalne w tunelu przy czym było bardzo duże zużycie opału wiec postanowiłem z niego zrezygnować. Teraz zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym z plastikowych węży. Planuje zrobić dwie rury o większej średnicy wyjściem i powrotem a od nich podział na mniejsze tylko pytanie co jaki odstęp powinny być od siebie oddalone? i czy warto zakopywać takie węże w ziemie czy lepiej jak leżą na powierzchni ( tunel ma służyć do produkcji roślin ozdobnych w doniczkach) słyszałem ze pod wpływem temeratury węze na takiej długości sie bardzo kurczą i rozszerzają.
Slawgos,
czy mógłby wrzucić jeszcze raz zdjęcia z budowy tunelu foliowego.
Bardzo mi to ułatwi konstrukcję mojego tunelu.
Z góry dziękuje i super robota (kiedyś te zdjęcia widziałem, ale niestety są już nieaktywne)
Pozdrawiam
czy mógłby wrzucić jeszcze raz zdjęcia z budowy tunelu foliowego.
Bardzo mi to ułatwi konstrukcję mojego tunelu.
Z góry dziękuje i super robota (kiedyś te zdjęcia widziałem, ale niestety są już nieaktywne)
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2016, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dzień dobry
mój 1. post na tym forum, więc po kolei:
Marcin 26 - jestem mało doświadczony w ogrodnictwie, ale od tego roku postanowiłem sobie, że biorę się za siebie i coś będę działał. mam działeczkę fajnie położoną pare arów jest. chciałbym zbudować tunel foliowy w którym zamierzam sadzić winorośl. Zgromadziłem trochę materiałów i liczę na pomoc i o pomoc proszę.
wymiary napisałem zielonym kolorem
czarny to szkielet
czerwony to drzwi/wentylacja (oczywiście po obu stronach jest to samo)
1.Jakie powinienem zrobić odległości między słupami (kolor niebieski)? I co za tym idzie ile tych słupów będę potrzebował? Dodam, że słupy (zrobione z kantówek 5x4) będą osadzone na słupkach betonowych w kształcie walca o średnicy 20 cm, a w ziemi około 80 - 100 cm. każdy zostanie zazbrojony, a słupy drewniane będą skręcane do elementów zbrojeń (grubych blach ocynkowanych) wystających ponad poziom betonu.
2. co sądzicie o takiej konstrukcji, miejsca przecięć zamierzam skręcić za pomocą kątowników ciesielskich, natomiast miejsca połączeń płaskich za pomocą skrawków odpowiednio dociętych z płyt OSB.
mój 1. post na tym forum, więc po kolei:
Marcin 26 - jestem mało doświadczony w ogrodnictwie, ale od tego roku postanowiłem sobie, że biorę się za siebie i coś będę działał. mam działeczkę fajnie położoną pare arów jest. chciałbym zbudować tunel foliowy w którym zamierzam sadzić winorośl. Zgromadziłem trochę materiałów i liczę na pomoc i o pomoc proszę.
wymiary napisałem zielonym kolorem
czarny to szkielet
czerwony to drzwi/wentylacja (oczywiście po obu stronach jest to samo)
1.Jakie powinienem zrobić odległości między słupami (kolor niebieski)? I co za tym idzie ile tych słupów będę potrzebował? Dodam, że słupy (zrobione z kantówek 5x4) będą osadzone na słupkach betonowych w kształcie walca o średnicy 20 cm, a w ziemi około 80 - 100 cm. każdy zostanie zazbrojony, a słupy drewniane będą skręcane do elementów zbrojeń (grubych blach ocynkowanych) wystających ponad poziom betonu.
2. co sądzicie o takiej konstrukcji, miejsca przecięć zamierzam skręcić za pomocą kątowników ciesielskich, natomiast miejsca połączeń płaskich za pomocą skrawków odpowiednio dociętych z płyt OSB.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 kwie 2013, o 10:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
osb w namiocie napuchnie od wilgoci.Ja robiłem takie zastrzały z kontrłat długości 1m (2,5 na 4cm)w rogach namiotu i sprawdzają się. Niebieskie słupki masz oddalone o ponad 3 metry. taka duża połać folii będzie łopotać. Nawet jeśli się nie zerwie to hałas jest uciążliwy.
Witam wszystkich, przeczytałam wszystkie Wasze posty na tej stronie oraz na innej tego forum, z góry dzięki za cenne rady. U nas stal już zamówiona, a raczej
- pręt gładki fi 10 x 216mb za 1,81 zł
- profil 20x20x2 x 60mb za 2,98zł
- farba biała już jest, jeszcze dokupić trzeba podkładową
i z tego głównie powstanie tunel szklarniowy o wymiarach 6m szer, 13m długi...moje marzenie się spełnia.
Trochę drogo wyszedł materiał, ale jak coś robić to raz (a mam nadzieję) dobrze. Co powiecie na temat folii UV 10. Czy ktoś używa?
Niedługo zdjęcia z realizacji
- pręt gładki fi 10 x 216mb za 1,81 zł
- profil 20x20x2 x 60mb za 2,98zł
- farba biała już jest, jeszcze dokupić trzeba podkładową
i z tego głównie powstanie tunel szklarniowy o wymiarach 6m szer, 13m długi...moje marzenie się spełnia.
Trochę drogo wyszedł materiał, ale jak coś robić to raz (a mam nadzieję) dobrze. Co powiecie na temat folii UV 10. Czy ktoś używa?
Niedługo zdjęcia z realizacji
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Szeroki i długi ten tunel będzie. Nie jestem pewny stabilności tych prętów. Nawet przy fi 10. Żeby to usztywnić, będzie potrzebne spawanie prętów poziomych. Do tego pomysł jak wspomóc szczyty. Raczej rury-słupy pionowe. Tzw. zastrzały przy prętach nic nie dadzą.
Bez tego, konstrukcja będzie pływać. Miałem taką w o wiele mniejszych wymiarach.
Też jestem za metalem.
Bez tego, konstrukcja będzie pływać. Miałem taką w o wiele mniejszych wymiarach.
Też jestem za metalem.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz