Zaczarowany ogród III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaczarowany ogród III

Post »

Ten ogród bardziej z horroru niż bajki. ;:202
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Dorotko coś tam można byłoby ściągnąć ,ale dobrze trzeba by się zastanowić co :?:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Bea, Beatko, Alicjo, niektóre rzeczy do podpatrzenia ale jak dla mnie za dużo tego wszystkiego tam naciapane. A muzyka faktycznie straszna. Ktoś ma dziwne poczucie estetyki. Ale cóż, jak napisała Beatka - są ludzie i .... taborety. :;230

Jurku, faktycznie czasami bardzo ten ogród podchodzi pod horror. I jeszcze ta muzyka .... ;:202

Dorcia, fajnie że i tu trafiłaś. Mam nadzieję, że Ci się spodoba i będziesz częstym gościem. ;:138 ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lubię kamień i mam go sporo, ale tu go zdecydowanie za dużo jak dla mnie, no ale jeśli ten pan to lubi :wink:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Muszę przyznać kamień wykorzystany i wykonany bardzo pomysłowo, gdyby to był ogród rozświetlony pnącymi roślinami, to ok ale bajkowe wejście i strach, horror, pasja? muzyka to już absolutnie straszna.
To ja już dla zdrowotności proponuję jeśli Dorotko pozwolisz ogród naszej Ewy/Glori Dei
https://www.youtube.com/watch?v=9q36amHRBs4

pozdrawiam walentynkowo
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
mk1112
50p
50p
Od: 18 lis 2009, o 22:56

Post »

Witam, bardzo mi się podoba ten domek dla murarek. Muszę z moim mężem porozmawiać.....
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, ja też bardzo lubię kamień w ogrodzie. Ale to wszystko musi jakoś wyglądać. Przede wszystkim z roślinami. I do tego spora powierzchnia gdzie czasami natrafimy na fajne kamienne miejsce. A tu sam kamień. :evil:

tara, a mogłabyś link do naszej loleżanki mi podesłać, bo wyszukiwarka nic mi nie znalazła. ;:224 A nie wiem o której Ewie mówisz. ;:224
I ja pozdrawiam walentynkowo. ;:196

mk1112, Małgosiu, rozmawiaj, warto mieć taki hotel w ogrodzie. Wtedy i my zadowoleni i owady.
A przede wszystkim witam Cię w moich skromnych progach. :wit Rozgość się i zaglądaj częściej. ;:168

Dzisiaj znowu pogoda pod psem. ;:222 Posadziłam tylko patyczki jakieś hortensji znalezionej na spacerze. ;:215
Oby do wiosny.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ktoś by chciał patyczki oliwnika wąskolistnego? Właśnie teraz jest najlepszy czas na ukorzenianie z patyczków. Ja już jestem w trakcie ukorzeniania kolejnych sztuk. Świetne, miododajne małe drzewo albo większy krzew. Kwitnie na żóto, drobnymi, bardzo pachnącymi kwiatkami.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko, pw. :wit

Oliwnik wąskolistny rośnie na ogół w formie niewysokiego drzewka o bardzo rozłożystej koronie i niskim, nieregularnym pniu, jednak czasem może też przybierać postać wysokiego i szerokiego krzewu. Zwykle dorasta do ok. 6-8 m. wysokości, ale na dobrym stanowisku może osiągać nawet 10 m. Jego pokrój oraz kształt liści przypomina wyglądem malowniczą wierzbę, dlatego w ogrodzie oliwnik może być niezwykle atrakcyjnym elementem aranżacji. Roślina posiada dość sztywne, mocno rozgałęzione pędy szkieletowe, pokryte gładką, szarobrązową korą i nielicznymi, ostrymi cierniami oraz dużą ilość krótkich, delikatnych, niezdrewniałych przyrostów, porośniętych miękkimi, szaro-srebrzystymi włoskami. Wiosną na pędach rozwijają się długie, wąskie, lancetowate liście, które początkowo w całości pokryte są szaro-srebrzystym kutnerem, później natomiast ich wierzchnia strona staje się gładka i szarozielona, a spód nadal pozostaje omszony. Niedługo po rozwoju liści, na roślinie zaczynają pojawiać się także czterokrotne, niewielkie, silnie pachnące i miododajne kwiaty (V-VI), zebrane po kilka w kątach liści. Z wierzchu płatki okwiatu mają podobną barwę co młode liście, wewnątrz natomiast są intensywnie żółte. Kolor kwiatów jest jednak dobrze widoczny, gdyż górna część płatków jest mocno wywinięta na zewnątrz. Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w interesujące owoce (pestkowce), które przypominają wyglądem małe, wąskie oliwki, których barwa początkowo jest zielonkawa, później żółta, a na końcu pomarańczowo-brązowa, choć wydaje się być szara, ze względu na pokrywający owoce gęsty, szarosrebrny kutner.Oliwnik wąskolistny to roślina wyjątkowo łatwa w uprawie. Nie ma żadnych szczególnych wymagań glebowych i urośnie zarówno na podłożu żyznym jak i na jałowym, żwirowym, piaszczystym i kamienistym. Mimo takiej tolerancji, roślina preferuje gleby lekkie, suche i wapienne, a nie lubi gliniastych i podmokłych. Dobrze znosi suszę w podłożu i powietrzu, niewielkie zasolenie gleby i niskie temperatury oraz doskonale radzi sobie z zanieczyszczonym, miejskim powietrzem. Nie wymaga również cięcia, choć znosi je bardzo dobrze. Wiosną wystarczy jedynie usunąć chore, uszkodzone lub mocno wybiegnięte gałązki, a typowe przycinanie zarezerwować raczej dla roślin prowadzonych w formie żywopłotu (cięcie w ich przypadku przeprowadzamy w drugiej połowie lata). Jedynym wymogiem w uprawie oliwnika jest słoneczne stanowisko, gdyż oliwnik to roślina wybitnie światłolubna i w miejscach zacienionych rozwija się słabo, a jej liście nie mają tak intensywnego, szaro srebrzystego wybarwienia.
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dorotko widzę że w Twoim ogrodzie przygotowania do wiosny idą pełną parą. ;:63
Ja nie planuję nasadzeń z powodu braku miejsca , muszę pozostać z tym co mam.Lubię ukorzeniać patyczki wszytko co mi wyjdzie wysyłam siostrze tam jest miejsca sporo , jeżeli mogła bym prosić o patyczki oliwnika w zamian może coś wybierzesz z mojego ogródka. ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś poleciały patyczki do :
adamiec
beatrix+
iwona0042
:wit

A ja wysiałam nieszpułkę, złotokap i coś z rodzaju akacji ale nie wiem co. ;:306

I patyczków oliwnika też wsadziłam, niech rośnie.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tara pisze:
To ja już dla zdrowotności proponuję jeśli Dorotko pozwolisz ogród naszej Ewy/Glori Dei
https://www.youtube.com/watch?v=9q36amHRBs4
Dziewczyny-nie mogę od kilku dni wejść na you tube -wyskakuje mi okno do zatwierdzenia-polityka prywatności gogle...
To tylko u mnie ?

Dorotko -skasuj potem mój wpis ;:131
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to będziemy sadzić :tan , wiesz patyczki mi listki puszczają w piwnicy, muszę przynieść do światła chyba :tan
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, to super! Przynieś na słoneczko. ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Moje patyczki w piwnicy i nawet do nich nie zaglądałam :oops: ale przed wyjazdem zajrzę dam im pić i niech sobie radzą zanim wrócę :D
Dorotko a Ty dalej tniesz ?? :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”