Zaczarowany ogród III
- semper
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zaczarowany ogród III
Ten ogród bardziej z horroru niż bajki. 

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Dorotko coś tam można byłoby ściągnąć ,ale dobrze trzeba by się zastanowić co 

Pozdrawiam Alicja
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Bea, Beatko, Alicjo, niektóre rzeczy do podpatrzenia ale jak dla mnie za dużo tego wszystkiego tam naciapane. A muzyka faktycznie straszna. Ktoś ma dziwne poczucie estetyki. Ale cóż, jak napisała Beatka - są ludzie i .... taborety.
Jurku, faktycznie czasami bardzo ten ogród podchodzi pod horror. I jeszcze ta muzyka ....
Dorcia, fajnie że i tu trafiłaś. Mam nadzieję, że Ci się spodoba i będziesz częstym gościem.

Jurku, faktycznie czasami bardzo ten ogród podchodzi pod horror. I jeszcze ta muzyka ....

Dorcia, fajnie że i tu trafiłaś. Mam nadzieję, że Ci się spodoba i będziesz częstym gościem.

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lubię kamień i mam go sporo, ale tu go zdecydowanie za dużo jak dla mnie, no ale jeśli ten pan to lubi 

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Muszę przyznać kamień wykorzystany i wykonany bardzo pomysłowo, gdyby to był ogród rozświetlony pnącymi roślinami, to ok ale bajkowe wejście i strach, horror, pasja? muzyka to już absolutnie straszna.
To ja już dla zdrowotności proponuję jeśli Dorotko pozwolisz ogród naszej Ewy/Glori Dei
https://www.youtube.com/watch?v=9q36amHRBs4
pozdrawiam walentynkowo
To ja już dla zdrowotności proponuję jeśli Dorotko pozwolisz ogród naszej Ewy/Glori Dei
pozdrawiam walentynkowo
Witam, bardzo mi się podoba ten domek dla murarek. Muszę z moim mężem porozmawiać.....
Pozdrawiam Małgorzata
- Dorota71
- Kontakt:
Iwonko, ja też bardzo lubię kamień w ogrodzie. Ale to wszystko musi jakoś wyglądać. Przede wszystkim z roślinami. I do tego spora powierzchnia gdzie czasami natrafimy na fajne kamienne miejsce. A tu sam kamień.
tara, a mogłabyś link do naszej loleżanki mi podesłać, bo wyszukiwarka nic mi nie znalazła.
A nie wiem o której Ewie mówisz.
I ja pozdrawiam walentynkowo.
mk1112, Małgosiu, rozmawiaj, warto mieć taki hotel w ogrodzie. Wtedy i my zadowoleni i owady.
A przede wszystkim witam Cię w moich skromnych progach.
Rozgość się i zaglądaj częściej.
Dzisiaj znowu pogoda pod psem.
Posadziłam tylko patyczki jakieś hortensji znalezionej na spacerze.
Oby do wiosny.

tara, a mogłabyś link do naszej loleżanki mi podesłać, bo wyszukiwarka nic mi nie znalazła.

I ja pozdrawiam walentynkowo.

mk1112, Małgosiu, rozmawiaj, warto mieć taki hotel w ogrodzie. Wtedy i my zadowoleni i owady.
A przede wszystkim witam Cię w moich skromnych progach.

Dzisiaj znowu pogoda pod psem.

Oby do wiosny.
- Dorota71
- Kontakt:
Ktoś by chciał patyczki oliwnika wąskolistnego? Właśnie teraz jest najlepszy czas na ukorzenianie z patyczków. Ja już jestem w trakcie ukorzeniania kolejnych sztuk. Świetne, miododajne małe drzewo albo większy krzew. Kwitnie na żóto, drobnymi, bardzo pachnącymi kwiatkami.
- Dorota71
- Kontakt:
Beatko, pw. 
Oliwnik wąskolistny rośnie na ogół w formie niewysokiego drzewka o bardzo rozłożystej koronie i niskim, nieregularnym pniu, jednak czasem może też przybierać postać wysokiego i szerokiego krzewu. Zwykle dorasta do ok. 6-8 m. wysokości, ale na dobrym stanowisku może osiągać nawet 10 m. Jego pokrój oraz kształt liści przypomina wyglądem malowniczą wierzbę, dlatego w ogrodzie oliwnik może być niezwykle atrakcyjnym elementem aranżacji. Roślina posiada dość sztywne, mocno rozgałęzione pędy szkieletowe, pokryte gładką, szarobrązową korą i nielicznymi, ostrymi cierniami oraz dużą ilość krótkich, delikatnych, niezdrewniałych przyrostów, porośniętych miękkimi, szaro-srebrzystymi włoskami. Wiosną na pędach rozwijają się długie, wąskie, lancetowate liście, które początkowo w całości pokryte są szaro-srebrzystym kutnerem, później natomiast ich wierzchnia strona staje się gładka i szarozielona, a spód nadal pozostaje omszony. Niedługo po rozwoju liści, na roślinie zaczynają pojawiać się także czterokrotne, niewielkie, silnie pachnące i miododajne kwiaty (V-VI), zebrane po kilka w kątach liści. Z wierzchu płatki okwiatu mają podobną barwę co młode liście, wewnątrz natomiast są intensywnie żółte. Kolor kwiatów jest jednak dobrze widoczny, gdyż górna część płatków jest mocno wywinięta na zewnątrz. Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w interesujące owoce (pestkowce), które przypominają wyglądem małe, wąskie oliwki, których barwa początkowo jest zielonkawa, później żółta, a na końcu pomarańczowo-brązowa, choć wydaje się być szara, ze względu na pokrywający owoce gęsty, szarosrebrny kutner.Oliwnik wąskolistny to roślina wyjątkowo łatwa w uprawie. Nie ma żadnych szczególnych wymagań glebowych i urośnie zarówno na podłożu żyznym jak i na jałowym, żwirowym, piaszczystym i kamienistym. Mimo takiej tolerancji, roślina preferuje gleby lekkie, suche i wapienne, a nie lubi gliniastych i podmokłych. Dobrze znosi suszę w podłożu i powietrzu, niewielkie zasolenie gleby i niskie temperatury oraz doskonale radzi sobie z zanieczyszczonym, miejskim powietrzem. Nie wymaga również cięcia, choć znosi je bardzo dobrze. Wiosną wystarczy jedynie usunąć chore, uszkodzone lub mocno wybiegnięte gałązki, a typowe przycinanie zarezerwować raczej dla roślin prowadzonych w formie żywopłotu (cięcie w ich przypadku przeprowadzamy w drugiej połowie lata). Jedynym wymogiem w uprawie oliwnika jest słoneczne stanowisko, gdyż oliwnik to roślina wybitnie światłolubna i w miejscach zacienionych rozwija się słabo, a jej liście nie mają tak intensywnego, szaro srebrzystego wybarwienia.

Oliwnik wąskolistny rośnie na ogół w formie niewysokiego drzewka o bardzo rozłożystej koronie i niskim, nieregularnym pniu, jednak czasem może też przybierać postać wysokiego i szerokiego krzewu. Zwykle dorasta do ok. 6-8 m. wysokości, ale na dobrym stanowisku może osiągać nawet 10 m. Jego pokrój oraz kształt liści przypomina wyglądem malowniczą wierzbę, dlatego w ogrodzie oliwnik może być niezwykle atrakcyjnym elementem aranżacji. Roślina posiada dość sztywne, mocno rozgałęzione pędy szkieletowe, pokryte gładką, szarobrązową korą i nielicznymi, ostrymi cierniami oraz dużą ilość krótkich, delikatnych, niezdrewniałych przyrostów, porośniętych miękkimi, szaro-srebrzystymi włoskami. Wiosną na pędach rozwijają się długie, wąskie, lancetowate liście, które początkowo w całości pokryte są szaro-srebrzystym kutnerem, później natomiast ich wierzchnia strona staje się gładka i szarozielona, a spód nadal pozostaje omszony. Niedługo po rozwoju liści, na roślinie zaczynają pojawiać się także czterokrotne, niewielkie, silnie pachnące i miododajne kwiaty (V-VI), zebrane po kilka w kątach liści. Z wierzchu płatki okwiatu mają podobną barwę co młode liście, wewnątrz natomiast są intensywnie żółte. Kolor kwiatów jest jednak dobrze widoczny, gdyż górna część płatków jest mocno wywinięta na zewnątrz. Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w interesujące owoce (pestkowce), które przypominają wyglądem małe, wąskie oliwki, których barwa początkowo jest zielonkawa, później żółta, a na końcu pomarańczowo-brązowa, choć wydaje się być szara, ze względu na pokrywający owoce gęsty, szarosrebrny kutner.Oliwnik wąskolistny to roślina wyjątkowo łatwa w uprawie. Nie ma żadnych szczególnych wymagań glebowych i urośnie zarówno na podłożu żyznym jak i na jałowym, żwirowym, piaszczystym i kamienistym. Mimo takiej tolerancji, roślina preferuje gleby lekkie, suche i wapienne, a nie lubi gliniastych i podmokłych. Dobrze znosi suszę w podłożu i powietrzu, niewielkie zasolenie gleby i niskie temperatury oraz doskonale radzi sobie z zanieczyszczonym, miejskim powietrzem. Nie wymaga również cięcia, choć znosi je bardzo dobrze. Wiosną wystarczy jedynie usunąć chore, uszkodzone lub mocno wybiegnięte gałązki, a typowe przycinanie zarezerwować raczej dla roślin prowadzonych w formie żywopłotu (cięcie w ich przypadku przeprowadzamy w drugiej połowie lata). Jedynym wymogiem w uprawie oliwnika jest słoneczne stanowisko, gdyż oliwnik to roślina wybitnie światłolubna i w miejscach zacienionych rozwija się słabo, a jej liście nie mają tak intensywnego, szaro srebrzystego wybarwienia.
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Dorotko widzę że w Twoim ogrodzie przygotowania do wiosny idą pełną parą.
Ja nie planuję nasadzeń z powodu braku miejsca , muszę pozostać z tym co mam.Lubię ukorzeniać patyczki wszytko co mi wyjdzie wysyłam siostrze tam jest miejsca sporo , jeżeli mogła bym prosić o patyczki oliwnika w zamian może coś wybierzesz z mojego ogródka.

Ja nie planuję nasadzeń z powodu braku miejsca , muszę pozostać z tym co mam.Lubię ukorzeniać patyczki wszytko co mi wyjdzie wysyłam siostrze tam jest miejsca sporo , jeżeli mogła bym prosić o patyczki oliwnika w zamian może coś wybierzesz z mojego ogródka.

- Dorota71
- Kontakt:
Dziś poleciały patyczki do :
adamiec
beatrix+
iwona0042

A ja wysiałam nieszpułkę, złotokap i coś z rodzaju akacji ale nie wiem co.
I patyczków oliwnika też wsadziłam, niech rośnie.
adamiec
beatrix+
iwona0042

A ja wysiałam nieszpułkę, złotokap i coś z rodzaju akacji ale nie wiem co.

I patyczków oliwnika też wsadziłam, niech rośnie.
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziewczyny-nie mogę od kilku dni wejść na you tube -wyskakuje mi okno do zatwierdzenia-polityka prywatności gogle...tara pisze:
To tylko u mnie ?
Dorotko -skasuj potem mój wpis

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to będziemy sadzić
, wiesz patyczki mi listki puszczają w piwnicy, muszę przynieść do światła chyba 

- Dorota71
- Kontakt:
Iwonko, to super! Przynieś na słoneczko. 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Moje patyczki w piwnicy i nawet do nich nie zaglądałam
ale przed wyjazdem zajrzę dam im pić i niech sobie radzą zanim wrócę
Dorotko a Ty dalej tniesz ??

Dorotko a Ty dalej tniesz ??