Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2

Post »

Krystyna o różanym zapachu, Prof. Wóycicki, Ursyn Niemcewicz, jak wyżej Duchesse de Nemours o zapachu konwaliowym. Ja osobiście w swoim ogródku mam piwonie NN rozmnożone z ogródka babci wszystkie pięknie pachną szkoda, że nie wiem tylko co mam.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Azalia
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oprócz tych wymienionych w poprzednich postach pięknie pachną: Edulis Superba, Lady Kate, Mme Claude Tain, Catherine Fontijn, Madame de Verneville, Angel Cheeks , Armistice, Da Fu Gui.
Jak na początek wybór masz dość duży, a jeśli trzeba więcej to jeszcze możemy poszerzyć listę.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

A mnie się wydawało, że wszystkie piwonie pachną...
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No właśnie nie wszystkie, są odmiany (hybrydy) o dosyć mdłym zapachu, nawet określiłbym go jako nieprzyjemny.
Awatar użytkownika
szamanicaaa
100p
100p
Od: 2 mar 2013, o 00:43

Post »

Miałam dwie piwonie-jedną wczesną-bordową,a drugą różową.Dokupiłam jesienią dwie następne-biała z różowym środkiem,i jeszcze dwie dostałam od znajomej-nawet nie pamiętam jakie.Ciekawa jestem po jakim czasie zakwitną moje najnowsze nabytki.
Niektórzy mówią,że kilka lat trzeba poczekać na kwiaty.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Jak już pisaliśmy, wiele razy, kwitnienie piwonii zależy od ilości oczek sadzonej rośliny,głębokości sadzenia i kondycji kłącza-z jednym,dwoma oczkami,posadzone poniżej 3cm pod ziemią i mały korzeń, trzeba czekać najmniej na drugi rok na zakwitnięcie.Mam nadzieję,że posadziłaś prawidłowo,a na wiosnę zacznij dożywiać.
Halina
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

No właśnie głębokość sadzenia piwonii ma znaczenie. W zasadze piwonie powinny być dość płytko posadzone aby kwitły.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Mazowszanka09
100p
100p
Od: 26 lis 2009, o 16:52

Post »

Ciekawa jestem, czy komuś z forumowiczów uprawiających piwonie bylinowe zdarzyło się, ze piwonia zmieniła kolor kwiatu? W 2011 r. kupiłam w sklepie internetowym sadzonkę piwonii chińskiej Coral Sunset. Po raz pierwszy zakwitła w roku 2013 jednym kwiatem typowym dla tej odmiany, takim jak na zdjęciach. W 2014 roku znów był 1 kwiat Coral Sunset, natomiast w 2015 i 2016 roku pojawiły się po 2 kwiaty, ale zupełnie inne niż Coral Sunset. Te nowe kwiaty są pełne i maja kolor kremowoherbaciany. Nie wiem skąd taka zmiana, przecież piwonii bylinowych się nie szczepi?
Pozdrawiam
Basia B.
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49

Post »

Mazowszanka09 pisze:natomiast w 2015 i 2016 roku pojawiły się po 2 kwiaty
a to już miałaś ;:oj kwitnienie w tym roku? U mnie dopiero nieśmiało wychodzą nad ziemię ;:215
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Widziałam taki przypadek u znajomej myślę, że kolor zależy od odczynu ziemi one potrzebują w glebie związków chemicznych potrzebnych do syntezy barwnika. Jeśli barwnika zabraknie kwiaty mogą zmienić odcień. Z tego co wiem to nie należy sadzić pod drzewami gdyż są żarłoczne a drzewo jeszcze więcej dlatego mogą zle tam rosnąć.
U hortensji zmiana koloru to raczej popularne, podobnie z tulipanami - z tego co wiem to kolor żółty tulipanów jest dominujący i może powodować zmianę kolorów u innych.
Zmiany kolorów kwiatów pamiętam jeszcze z dzieciństwa mama mówiła "ach pszczółki i wiaterek malują moje kwiatki".
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
mk1112
50p
50p
Od: 18 lis 2009, o 22:56

Post »

U mnie też był taki przypadek,że piwonie zmieniły kolor.
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

A u mnie piwonie pokazują kły.
Agata
Mazowszanka09
100p
100p
Od: 26 lis 2009, o 16:52

Post »

Dziękuję za odpowiedzi, oczywiście ten rok 2016 to przejęzyczenie. Mam od ponad 10 lat kilka innych piwonii, niektóre z nich przesadzałam, ale dotychczas nie zdarzył mi się przypadek zmiany koloru.
Ta piwonia Coral Sunset w pierwszych latach miała kwiaty jaskraworóżowe z widocznymi żółtymi pręcikami, w 2015 r. kolor był zupełnie inny. Zastanawiam się czy może ta odmiana nie jest stabilna i wraca do cech swoich przodków. Nawożenie chyba jednak nie miało wpływu. Była corocznie nawożona nawozem wieloskładnikowym do roślin kwitnących, a w latach 2014 i 2015 jeszcze dodatkowo rosahumusem. W odległości około 1,5 m od niej rośnie zakupiona w tym samym czasie i w tej samej firmie piwonia Edulis Superba. Kwitnie co roku tak samo i szybciej się rozrasta.
Pozdrawiam
Basia B.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Myślę że to dobry trop, Daria_Eliza ma mądrą książkę o piwoniach, może Ona coś rozjaśni, porównanie do hortensji raczej nie pasuje, hortensja zmienia swoje zabarwienie pod wpływem zawartosci glinu w podłożu, im.kwaśniejsze podłoże tym bardziej niebieska hortensja, do piwoni to się nie przekłada.Rosahumusu nie nazwałabym nawozem, kwasy humusowe raczej mają za zadanie pomoc w przyswajaniu nawozów, polepszenia struktury gleby w celu lepszego pobierania składników pokarmowych.Na pewno nie zaszkodziły, a pomogły.
Ja miałam podobne zjawisko , ale z różą, wróciła do "korzeni" matki. W tym roku zamówiłam sobie Coral sunset , mam nadzieję że u mnie będzie jak na obrazku. :)
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Coral Sunset jaśnieje w czasie kwitnienia. Myślę, że to bardzo wysoka temperatura w ubiegłym roku mogła spowodować, że kwiaty rozwinęły się od razu bardzo jasne ( przyspieszone starzenie kwiatu). U mnie było tak samo.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”