Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Groszek zielony- wszystko o grochu

Post »

Rokrocznie siałam wspaniały Pegaz, a w tym roku nie mogę go kupić :(
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niby nasion w sklepach jest ale pegaza nie widziałam. Kupiłam standardowo sześciotygodniowy i dla mnie nowość bo odmiana także łuskowa-Izolda.

Słuchajcie a czy groch da się utrzymać w ryzach przy 2 rządkach przez 5m? Przeważnie sadzę w kwadrat i rośliny częściowo trzymane są przez gałązki a częściowo opierają się o rodzeństwo ;:224 Jakbym tak posadziła 2 rzędy na całą długość zagonka pod pomidory to tylko bym skorzystała. Najwyżej więcej gałęzi nawtykam, ewentualnie podsypię krzaki od spodu żeby się nie pokładały.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ostatnia szansa pisze:Rokrocznie siałam wspaniały Pegaz, a w tym roku nie mogę go kupić :(
Ostatnio ciężko tą odmianę dostać, a szkoda bo jest znakomita ;:108 ja co roku zbieram swoje nasiona, kupne mają czasami bardzo słabą sił eiełkowania, niestety producenci są nieuczciwi i mieszają nasiona... w zeszłym sezonie na szczęście udało mi się mimo suszy zebrać swoje nasiona ;:219 ;:180
mapes
100p
100p
Od: 22 wrz 2012, o 14:27

Post »

MORANGO pisze: Chce wytestować odm o fioletowych strąkach.

Obrazek
Jest rewelacyjna ;:333 już trzeci sezon będę ten fioletowy groch siała :)
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

W zeszłym roku zaplusował u mnie Telefon. W tym roku też go sieję. Nawet zebrałam trochę nasion. Kusi mnie też Cud Kalwedonu, a teraz jeszcze ten Pegaz, o którym tak dobrze piszecie. Generalnie wolę groch łuskowy, bo i tak nie jadam go z całymi strączkami, a młody groch strączkowy jest słodki i pyszny na surowo.
Z tego co piszecie wynika, że groch posiany w marcu da miejsce na późniejsze wysiewy w drugiej połowie maja. Serio da radę?
Kusi mnie, żeby posiać groch na początku marca, a w miejsce po nim wysiać później marchew na jesienny zbiór lub jedną a partii fasolki szparagowej. Gdyby udało się zebrać plon do połowy maja, to mogłabym go wysiać w jeszcze jednym miejscu, gdzie później posadziłabym pomidory.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

mapes pisze:
MORANGO pisze: Chce wytestować odm o fioletowych strąkach.

Obrazek
Jest rewelacyjna ;:333 już trzeci sezon będę ten fioletowy groch siała :)

No to dobrze trafiłam z wyborem, :tan

Elfia- Pegaz polecamz całego serca, to wyjątkowa odmiana, bezproblemowa i smaczna. Co do wysiewu grochu, ja wysiewam groch na początku marca, tzn ok 10-15, w zależności od temperatury, aby przyspieszyć wschody moczę nasiona przez 24 h, dodatkowo okrywam włókniną, co ogranicza transpiracje wody, oraz poprawia warunki termiczne gleby. Tak wcześnie wysiany groch nie ma w sobie robactwa ;:172 a po grochu, sieje albo ogórki na jesienny zbiór, albo fasolę, cykorie.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kama_80 pisze:...Słuchajcie a czy groch da się utrzymać w ryzach przy 2 rządkach przez 5m? ...Jakbym tak posadziła 2 rzędy na całą długość zagonka pod pomidory to tylko bym skorzystała. Najwyżej więcej gałęzi nawtykam, ewentualnie podsypię krzaki od spodu żeby się nie pokładały.
Ja sadzę 3 długie rządki groszku karłowego typu Pegaz, Cud Kelwedonu. Co 5 m wbijam kołki i rozciągam sznurki na dwóch poziomach. Groszki opierają się na sznurkach trochę na sobie. Przy dwóch rządkach można "wpychać" groch (który nie stoi przy sznurkach tylko ma tendencję do wyłożenia na zewnątrz) do środka pomiędzy sznurki.

Telefon jest wysoki - nie mam doświadczenia z gałęziami.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szansa a jakby tak z owego grochu zrobić "żywopłot" tymczasowy dla pomidorów? Robiłam w ubiegłym roku takie manewr dla arbuzów. Mam zagony długie na 5m i szerokości różnej. Po obu stronach posadziłam podhodowane w domu fasole. Uzyskałam w ten sposób 10m fasoli. W środek zagonu poszły arbuzy. Zanim one się rozrosły to fasola byla już zebrana. W sumie stanowiła barierę przed wiatrem. Groch mogłabym tak posadzić od strony zachodniej.

Obrazek

Wydaje mi się to genialne ;:7
Pozdrawiam Jola
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznam, że mając (za)dużo miejsca na działce, nigdy nie rozważałam takiego sadzenia jedno blisko drugiego i po prostu nie mam zdania.
Owszem wykorzystuję pewne osłanianie roślin np: robię daszek na pomidory, folia osłania mi rośliny całkowicie z zachodu bo jest wkopana w ziemię, od wschodu odkryta. Na wschód od pomidorów sadzę paprykę i ta korzysta z osłony przeciwwiatrowej. Na zachodnim krańcu warzywniaka sadzę rząd słoneczników i dwa rzadki kukurydzy - mają za zadanie "łapać" pierwszy wiatr.
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

Jak co roku sieję groszek sześciotygodniowy, dla mnie najlepszy.
Elfia - fasolka szparagowa po groszku nie bardzo.
Pozdrawiam Jarek
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

U mnie nie ma miejsca na ścisłe planowanie płodozmianu. Nie wykluczam, że wyląduje tam jarmuż, pak-choi czy inne kapustne, ale jeśli układ będzie mi pasował, to i fasolka będzie musiała sobie poradzić :)
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Dalmore
100p
100p
Od: 25 mar 2013, o 07:27

Post »

Ja się staram po grochu i ogólnie strączkowych jakieś cebulowe wciskać. A i groch warto wycinać, a nie wyrywać bo więcej zostaje w ziemi azotu. Grochowina na kompostownik ewentualnie pod dynię.

A groszek sieję jak tylko się da wejść w grządki. Czasem nawet w grudniu. Młode rośliny pod śniegiem przeżyją kilkustopniowe mrozy, bez śniegu też, a i pachówek strąkóweczek prawie wcale nie ma (no może 3-4 na ok 3 m zagonu groszku)
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

U mnie już można wejść :lol:
Kupiłam dzisiaj groch Premium z opisem, że zbiór po ok 60 dniach od wysiania :shock: Ciekawe ile w tym prawdy?
Wysiać na początku marca i w maju można pomidory na tej grządce sadzić :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”