Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Ruda675
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2016, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pelargonia - wysiew nasion cz.2

Post »

Mam pytanie: jak zamontować lampki ledowe w miniszklarence?
andrz6
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 sty 2016, o 17:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pelargonia - wysiew nasion cz.2

Post »

Montowałbym raczej nad szklarenką.
Pepik_83
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2010, o 13:59

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

Zauważyłem, że chyba każdy kto doświetla rośliny za pomocą LED używa kolorów czerwonego i niebieskiego. A co z diodami Full Spectrum? Myślałem nad zrobieniem listwy dla dwóch storczyków właśnie z takich. Czy nie jest to lepszym rozwiązaniem?
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

LEDowe grow lights dopasowane są do spektrum absorbowanego przez rośliny. Jeśli weźmiesz roślinę i będziesz oświetlał światłem monochromatycznym "jadąc" po całym widmie to zobaczysz, że maksimum absorpcji jest dla właśnie niebieskiego i czerwonego (w tym świetle rośliny wydają się czarne - czyt. absorbują praktycznie całe promieniowanie). Oczywiście chlorofil nie jest jedynym enzymem uczestniczącym w fotosyntezie, niektóre bakterie, sinice etc. absorbują też w dużej mierze inne barwy, niemniej chlorofil jest dominujący wśród roślin uprawnych. Dlatego 100W full spectrum będzie miało gorsze wyniki niż 100W Red+Blue. Nie zmienia to faktu, że niektóre specyficzne rośliny zyskują z dodatkowych barw (ale nie potrzebują tego światła dużo). Dlatego niektóre lampy oprócz czerwonego i niebieskiego mają małe ilości pomarańczowego, near UV, IR czy wreszcie właśnie full spectrum.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pewnie chodzi o gotowe chipy "full led grow" o mocach 1-100w,dostępne na aukcjach internetowych.Dają pełne spektrum "roślinne" od 380 do 840 nm.Diody Led nie są wieczne i też ulegają awariom.Jeżeli panel jest zrobiony z pojedynczych elementów,to można wymienić ten uszkodzony.W przypadku gotowych chipów najczęściej całość jest do wyrzucenia.Jako przykład podam dwa, ponoć niezniszczalne "halogeny LED" zasilane napięciem 230V. Kosztowały ponad 20 zł/szt i cieszyły oko kilka-kilkanaście tygodni ! Składają się one z 24 chipów ,a w każdym 3 diody .Wszystkie połączone szeregowo,czyli 72 szt.W pierwszej lampce awarii uległa jedna dioda w chipie i teoretycznie całość do wyrzucenia.Praktycznie maleńka kropelka cyny sprawiła,że lampka jest sprawna.W drugim przypadku spaleniu uległ cały chip.Naprawa polegała na usunięciu całości i wlutowaniu zworki z drutu.

http://images78.fotosik.pl/331/88c8230b3ee45d5cmed.jpg
http://images78.fotosik.pl/331/5a0f918b8c272068med.jpg
Pepik_83
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie do końca chodzi mi o teki gotowce. Nie wiem czemu nie mogę dać linka do allegro. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę power led 1W full spectrum. Myślę nad samodzielnym zrobieniem takiej belki, gdyż myślę też zrobić jedną do terrarium jako oświetlenie ze zwykłych białych.

Po prostu zastanawiam się dlaczego diody niebieskie i czerwone są bardziej popularne niż te które (przynajmniej w teorii) zaspokajają te same potrzeby. A przy robieniu belki z LED czerwonych i niebieskich, po pierwsze trzeba się zastanawiać na proporcjami kolorów, po drugie jest na przykład 7 diod niebieskich i 3 czerwone. A w diodach full spectrum można dać 10 które zaspokajają wszystkie potrzeby lub zredukować ich ilość co przekłada się na zużycie prądu.
Promilus
200p
200p

Post »

Nie rozumie kolega. Jeśli dam koledze 30g glukozy i 70g aminokwasów (blue + red) to dostarczę 100g substancji odżywczych o wysokiej przyswajalności. Jeśli dam koledze 20g glukozy, 50g aminokwasów, 15g lipidów i 15g celulozy to już będzie wartość energetyczna podobna, ale przyswajalność dużo gorsza. 10W red+blue dostarcza więcej użytecznej energii roślinie niż 10W white. Dlatego biorąc wyłącznie "sprawność energetyczną" lampy bazujące na tych dwóch kolorach są zwyczajnie lepsze. Innymi słowy można osiągnąć ten sam efekt co przy HPS i White LED ale z mniejszym zużyciem energii elektrycznej. Diabeł tkwi w szczegółach. Nie jadłem nic co było uprawiane wyłącznie pod LED, ja stosuję je wyłącznie do doświetlania rozsady (tudzież zimowego doświetlania roślin subtropikalnych w domu).
Pepik_83
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ja kolegę rozumiem. Musiałem się źle wyrazić i jak zwykle zagmatwałem całą wypowiedź. O białych power led mówiłem w kontekście oświetlenia do terrarium.

Jeżeli chodzi o doświetlanie roślin, to mnie głównie chodzi o doświetlanie storczyków. A konkretnie to o przeniesienie ich z parapetu na półkę w głębi pokoju, co w tej chgwili nie jest możliwe ponieważ storczyki wymagają dużej ilości światła. Stąd pomysł ze zrobieniem belki z diod power led full spectrum. Widmo takiej diody wygląda tak: https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q= ... 7713151140

Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o te sprawy, ale z mojego punktu widzenia wychodzi, że jedna dioda daje oba widma światła jednocześnie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Promilusie są "full spectrum LED" dające światło białe i "full spectrum grow LED" dające światło różowe.Napisałem o tym troszkę wyżej.Gdybyś to przeczytał,to nie byłby potrzebny ten wtręt kulinarny :D .
Pepik_83 te 1W LEDy to nic innego jak 2 czy 3 struktury umieszczone w jednej obudowie.A najpewniej jedna dioda UV i odpowiednia mieszanka luminoforów. Ponieważ co najmniej 90% ceny diody to obudowa,więc upakowanie w jednej obudowie 2 czy 3 diod wychodzi taniej, a jeszcze taniej WYCHODZI wariant z luminoforami.Jest jeden szkopuł.Póki co wydajność popularnych diod LED i świetlówek liniowych jest porównywalna ,i wynosi 80-100 lum/wat.Zamiast jednej świetlówki specjalistycznej 36 W za 23-25zł wydasz minimum 36 x 3 zł = 108 zł.Dochodzi jeszcze koszt zasilacza i konstrukcji mającej możliwość rozpraszania wydzielanego ciepła.Dodam,że zużycie energii będzie b.podobne.Nie wiem jak Ciebie,ale takie różowe światło w pokoju strasznie mnie wkurza.Gdyby ktoś miał wątpliwości ,to przedstawione powyżej ledowe halogeny mają parametry:cena ok.20 zł/szt , moc 4 W, 3000 K ,325 lum, czyli 81,25 lum/wat . Popularna rura PHILIPSA za niecałe 7 zł, 36 W/830 ma strumień 3350 lum,czyli 93 lum/wat.Rachunek jest prosty.Aby uzyskać tę samą ilość światła , trzeba zainstalować 10,3 szt. lampek LED za ,bagatela,206 zł o poborze mocy 41,2 W. :shock:
Promilus
200p
200p

Post »

@KaLo
Dają pełne spektrum "roślinne" od 380 do 840 nm
Jeśli dają "pełne spektrum" od 380 do 840nm to w całości pokrywa to zakres światła widzialnego - dającego w odpowiednich proporcjach światło białe (ciepła biel to więcej czerwonego, Twój grow light różowy to podejrzewam jeszcze więcej czerwonego). Zupełnie nie zmienia to faktu tego o czym ja pisałem :) 1W full spectrum < 1W R+B w roślinach uprawnych dla... wzrostu wegetatywnego. Dodatkowo potwierdziłeś tylko to o czym pisałem wcześniej - odnośnie opłacalności przedsięwzięcia. Niemniej ja LEDy mam już od dawna, a teraz będę jeszcze z taśmami eksperymentował więc wcale mnie to nie kosztuje aż tak wiele :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleś się uparł ;:124 .W nazwie jest magiczne słowo grow .Nie pokrywa,bo nie ma zielonego,żółtego i pomarańczowego.

http://images78.fotosik.pl/335/b26a2a8e2c8bffd7med.jpg
A o tym,że stosowanie oświetlenia LED w uprawie amatorskiej jest całkowicie nieopłacalne a nawet użyję tu eufemizmu,nierozsądne,pisałem już wcześniej. :D
PS.
Sprawność współczesnych Power LED wiodących producentów to 20-40% w zależności od koloru.Sprawność masówki dostępnej w internecie trudno określić.Sprawność zwykłej świetlówki to też 20-30% przy kilka-kilkanaście razy mniejszej cenie i podobnej trwałości. http://mselektronikled.blogspot.com/201 ... d-led.html
Jeśli ktoś twierdzi,że jest inaczej,to albo handluje tym badziewiem,albo jest producentem tego cudownego oświetlenia.
Promilus
200p
200p

Post »

To nie widzę tego "full spectrum" skoro karotenoidy wciągają fiolet i zielony :) To nadal tylko i wyłącznie R+B (+near UV) z szerszym zakresem czerwieni (tak, te lampy typu UFO też to mają - bodajże 3 różne długości dla czerwonego). Ach ten marketing :) Powyżej 720nm nie ma sensu przeciągać, bo ani chlorofil a, ani chlorofil b nie ma tam zbyt dużej absorpcji. Poniżej 660 też nie ma sensu. Pytanie do jakich konkretnie roślin niby te lampy są przeznaczone.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ja wymyśliłem tą nazwę .Są nawet chipy 100 W .https://www.youtube.com/watch?v=lSFgqBljttM
Pewnie dla zielarzy,bo dla kogo innego?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”