Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paulownia - przesadzenie
anus - dwa lata temu kolega z forum odwiedził mój ogród i tak mu się spodobała paulownia że nie chciał wyjść
Jesienią wykopał dużą ze trzy metry na pewno miała , przewiózł do siebie , wsadził , okrył na zimę włókniną i zrobił kopczyk - pisał że przeżyła zimę i że mu ładnie rośnie
Powodzenia
Jesienią wykopał dużą ze trzy metry na pewno miała , przewiózł do siebie , wsadził , okrył na zimę włókniną i zrobił kopczyk - pisał że przeżyła zimę i że mu ładnie rośnie
Powodzenia
Dzięki Tedd,martwi mnie tylko aby korzeni nie uszkodzic.mało piszą o systemie paulowji,gdzieś na angielskiej stronce trafiłam na info ze system jest palmowy bez dużych korzeni bocznych.spróbuję.
Systemy korzeni palowych nie lubią przesadzania, a szczególnie gdy są wyrośnięte.Radzę jej nie przesadzać jeśli nie chcesz stracić.
No i właśnie tu jest kłopot.drzewo rośnie blisko domu i pomysł przesadzenie wiąże się z rozrostem pnia i co za tym idzie ryzykiem uszkodzenia fundamentu.Chociaż z drugiej strony widzę po fotkach ze wielu z Was ma tomentose posadzone blisko ścian budynku.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gdzieś toczyła się dyskusja nad korzeniami paulowni.
Ponoć wykopanie jej nie oznacza, że w tym miejscu nie wyrośnie nowa roslina, chętnia odrasta z niewielkich kawałków.
Przekopywaliśmy niewielką, może 1,5 m na nowe miejsce, nie było za wielkich korzeni bocznych.
Na nowym miejscu pierwszy rok przestała, w kolejnym ruszyła ze wzrostem.
Ważne jest, by wkopać na taką samą głębokość.
Ponoć wykopanie jej nie oznacza, że w tym miejscu nie wyrośnie nowa roslina, chętnia odrasta z niewielkich kawałków.
Przekopywaliśmy niewielką, może 1,5 m na nowe miejsce, nie było za wielkich korzeni bocznych.
Na nowym miejscu pierwszy rok przestała, w kolejnym ruszyła ze wzrostem.
Ważne jest, by wkopać na taką samą głębokość.
Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta
Jakiś czas temu wrzuciłem do wody część nasion w ramach testu. Zastanawiam się czy już powinienem to wsadzać do ziemi czy jeszcze potrzymać (na YT widziałem jak większe sztuki dopiero wyciągali z wody). Co radzicie? Ziemia, czy jeszcze wciąż woda?
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hp ... 5843_o.jpg
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hp ... 5843_o.jpg
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
recluse pakuj je do ziemi. Doniczki niewielkie ale w miarę głębokie. I wsadź głębiej trochę, to tak się nie wyciągną.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Na mojej paulowni suche nasiona nadal wiszą.
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Witam. Dwa lata temu też bawiłam się w wysiew nasion. Wzeszły mi chyba wszystkie, ale niestety było to zimą, za mało słońca, za suche powietrze i nie dotrzymały do wiosny. Kolejny raz jak próbowałam nic mi nie wyrosło- nasiona musiały być jakieś felerne, ale możne tym roku znowu spróbuję
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
A ja kupiłam nasiona i wczoraj wysiałam. Zobaczymy. Trzymacie kciuki.
Witam! Dzisiaj przesadziłam swoją dużą paulownię, przywiozłam traktorem 30 km, wkopałam i przycięłam . Relacja z przeprowadzki w zdjęciach wieczorem. Mam nadzieję, że się przyjmię. Nie mogłam jej tam zostawić przecież. Dziękuję forumowiczom za rade
Wykopałam za pomocą Pana, nawet szybko mi to poszło
Po wkopaniu również za pomocą Pana, też szybko poszło
Po przycięciu...
Miejsce cięć posmarowałam maścią ogrodniczą.
Trzymajcie razem ze mną kciuki
Wykopałam za pomocą Pana, nawet szybko mi to poszło
Po wkopaniu również za pomocą Pana, też szybko poszło
Po przycięciu...
Miejsce cięć posmarowałam maścią ogrodniczą.
Trzymajcie razem ze mną kciuki
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
- luna1202
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 09:54
Cześć czysta A czemu ją tak ucięłaś? To jakiś normalny zabieg, który należy wykonać? Pytam ponieważ też mam paulownię, a nawet dwie i nic mi nie wiadomo o ucinaniu...