Dorota46 a widzisz.. Was Dorot jest dużo na forum,za pewne Was pomyliłem.Chodziło mi o kręcenie rurek z papieru dla pszczół.
Styropian od spodu to superpomysł,bo rzeczywiście jest znakomitym izolatorem.
Mi też uciekały w 2 lata zaraz po włożeniu i chyba poginęły.Nie wiem co było przczyną.W zeszłym roku mniejsza część uciekła do stojącego metr dalej worka z z krowim obornikiem,który kupiłem w punkcie Polskiego Związku Działkowców za 5-6 złotych chyba za 20 kilo.A może i więcej bo się zmęczyłem przenosząc 5 worków 20 metrów.2 razy odpoczynek robiłem.Choć nieukrywam,że po anginie coś rzuciło mi się na serce....
Ale teraz jest o wiele lepiej.Pracuję nad sobą. Zwiększam w tym roku poletko z ziołami.
W tym roku siedzą spokojnie choć nie widzę świeżego narybku co mnie zastanawia i martwi.W kompostowniku już są w górnej części tuż pod świeżymi odpadami.
Mam znajomego w Katedrze Ochrony Ziemi Powierzchniowej,który obiecał zrobić chemiczną i biologiczną analizę biohumusu.Ale to dopiero będzie można pomyśleć jak odkryję kompostownik.
Ktoś pisał,że ziemia dżdżownicom szkodzi.Ja w tym roku nagminnie przykrywałem wszelkie odpady warstwami ziemi.Z prostego powodu - nie miałem zbyt biologicznych odpadów a musiałem czymś wypełnić kompostownik aby dżdżownice miały w czym zimować.
Warstwa zielska po pomidorach- ziemia, warstwa liści-ziemia,zgnite jabłaka spod drzew-ziema,liście-ziemi. Itp. itd.Aż do wypełnienia kompostownika.
Jak odkryję kompostownik i będę wybierał przerobiny humus to porobię zdjęcia i powysyłam.