Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka

Post »

Rozpoczynasz ukorzeniać w lutym ? Nie za wcześnie ?
Ja to robiłem dopiero pod koniec marca a i to wydawało mi się za wcześnie, bo przymrozki nie pozwoliły mi wysadzić do gruntu.
Bardzo powyciągały mi się latorośla
No chyba że masz jakieś dobre warunki np. parapet słoneczny
Tak przy okazji napisz coś więcej o szczepieniu, jakie metody stosujesz ?
Moje próby spełzły na niczym, może coś mi podpowiesz ?
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Nie szczepię winorośli. Sadzonki szczepione na podkładkach posiadam z "e-sadzonki". Pod koniec lutego zacznę ukorzeniać sztobry, by w początku lub połowie kwietnia wysadzić je do gruntu.
jurek16a
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Dziękuję, szkoda bo chcę szczepić wiosną, do tej pory bez powodzenia !
Jacek ( Jackbleck) podpowiedział mi że jemu udało się tylko zdrewniałem w zielone - spróbuję w czerwiec/ lipiec !
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Zatem powodzenia, Jurku.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Wpiszę się z myślą o pozyskaniu dobrej odmiany winogrona, chodzi mi o sztorby i próbę ukorzenienia
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54

Post »

Proponuję wczesną wiosną tu zapukać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=84 może jeszcze coś zostało.
A tym czasem na długie zimowe wieczory lektura
http://winnicakapitana.blogspot.com/ .
http://winnica.bloog.pl/
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leszczyna pisze:Wpiszę się z myślą o pozyskaniu dobrej odmiany winogrona, chodzi mi o sztorby i próbę ukorzenienia
Tegoroczne lutowe cięcie skierowane jest całkowicie na własne zapotrzebowanie na materiał, ponieważ powiększam areał uprawy. Zapraszam za rok.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj odebrałem w WODR w Łosiowie badania gleby z Oldrzyszowic.
Wyniki poniżej są z miejsca, gdzie mam czysty piach ( krzemowy ), a tam zamierzam założyć winnicę :
Kat. gleby - lekka
pH - 5,12 ( wskazana potrzeba wapnowania )
P2O5 - 12,4 ( wycena średnia )
K2O - 11,0 ( wycena średnia )
Mg - 3,8 ( wycena średnia )
Druga próbka, której wyniki prezentuję niżej, to ziemia z części ogrodu ( bliżej domu ), gdzie uprawiam warzywa, krzewy i drzewa owocowe ( ciemna, luźna gleba, a na gł. ca 50 cm piach ) :
Kat. gleby - lekka
pH - 5,81 ( wskazane ograniczone wapnowanie )
P2O5 - 26,6 ( wycena bardzo wysoka )
K2O - 14,0 ( wycena średnia )
Mg - 7,7 ( wycena bardzo wysoka )
xrob
100p
100p
Od: 21 sie 2010, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

xrob, jeżeli reflektujesz na takie odmiany, to chętnie wyślę Ci ich sztobry. Może warto sprawdzić ich przydatność w Twoim siedlisku. Proponuję również, z białych, parę patyków Chrupki.
Dla czystego eksperymentu, mógłbym wysłać Białego Burgunda, czyli Weissburgunder ( Pinot Blanc ), jednak tu jest już ryzyko, że może nie dojrzeć u Ciebie lub wmarznąć podczas zimy.[/quote]

Witam, mam pytanko czy sztorby zostały wysłane do mnie bo nie doszły? Pozdrawiam
Pozdrawiam Aga
kt70
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2015, o 11:36

Post »

W dniu 9 marca br. w siedzibie Instytutu Ogrodnictwa przy ul. Pomologicznej 18 w Skierniewicach odbędą się warsztaty poświęcone uprawie winorośli. Szczegółowy program tej imprezy został zamieszczony na oficjalnej stronie Instytutu Ogrodnictwa pod adresem: http://www.inhort.pl/files/wydarzenia/2 ... -03-16.pdf
Główny referat o skierniewickiej kolekcji ampelograficznej wygłosi p. prof. Jerzy Lisek, autor znanych podręczników i artykułów dot. winorośli (zamieszczanych m.in. na łamach "Działkowca"). Profesor zaprezentuje również najlepsze metody cięcia krzewów winnych.
Warto skorzystać z tego zaproszenia i wziąć udział w tym szkoleniu. Udział w imprezie jest bezpłatny.
Przed czterema laty byłem uczestnikiem podobnych warsztatów w Skierniewicach i wspominam je bardzo dobrze. Wiele się wtedy dowiedziałem, podpatrzyłem i miałem też okazję porozmawiać z prelegentami i uczestnikami tego spotkania. Oby takich szkoleń-warsztatów było więcej.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorzu, to bardzo cenne warsztaty, a szkoda, ze nie są organizowane w regionalnych ośrodkach doradztwa rolniczego.
xrob, sztobry wysłałem podczas ferii świątecznych. Wielka szkoda, ze nie doszły, ale ponownie wyślę Ci nieco lokalnego blauera i Białego Burgunda po cięciu, które wkrótce przeprowadzę.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tym razem zamierzam poruszyć temat formy prowadzenia winorośli tradycyjnej dla Śląska, czyli "głowy". Sposób jej wyprowadzania to niskie, krótkie cięcie krzewu na dwa, trzy pąki tak, by po paru sezonach powstała z pnia forma głowy, pięści na linii gruntu. Jest to forma dość łatwa do wyprowadzenia i pozwala okrywać ziemią, czyli kopczykować winorośl, by uchronić miejsce krzewienia i korzenie przed szkodliwym działaniem mrozu. Forma ta stosowana w północnej strefie uprawy winorośli przywędrowała do nas z terenów obecnych Niemiec. W niemieckiej kulturze uprawy winorośli prowadzenie "na głowę" ma kilka znaczeń. Jest głowa w formie rogów ( "bockerziehung" - tradycyjna również dla Burgundii, gdzie nosi nazwę "gobelet" ), czy też "głowa wirtemberska" ( "wirttembergische kopferziehung" ). Dla nas ma jednak znaczenie prowadzenie winorośli na sposób frankoński, czyli opisany na wstępie krótki sposób cięcia. "Głowa frankońska" została zapewne wprowadzona na Śląsk wraz z frankońskimi kolonistami, którzy obok zakonników rozwinęli tu uprawę winnego krzewu. Różne odmiany "głowy", na niskim pniu, wyższym ( rogi ), to formy nadreńskie, dla których początkiem, formą pierwotną była "głowa frankońska". W swoim ogrodzie winoroślowym stosuję zarówno formę niskiej "głowy", jak też zacząłem wyprowadzać jej odmianę na dwa pnie ( właściwą dla płn.wsch. Francji ), ale też formę na wyższym pniu w psotaci rogów. Warto pomyśleć, by ten sposób prowadzenia winorośli stał się tradycyjny i charakterystyczny dla Śląska, co może się udać poprzez zastosowanie jej w winnicy w Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach. W landach nadreńskich nadal istnieją winnice i stowarzyszenia, które prowadzą uprawy tylko w formach tradycyjnych.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zanim przejdę do dalszych rozważań nt. zapomnianych już form ciecia i prowadzenia winorośli chcę bardzo serdecznie podziękować Grzegorzowi Orłowskiemu ( kt 70 ), który zainicjował niegdyś współpracę z p. Sarą Bell z Anglii, prowadzącą uprawę "białych kruków" winorośli w "National Collection of Vines" w Rowlestone. Dzięki Grzegorzowi otrzymałem wczoraj sztobry "Chasselas Napoleon" i "Muscat de Saumur".
Wracając do tematu prowadzenia winorośli wg dawnych metod , to dziś chciałbym wspomnieć o wariantach "głowy", czyli prowadzenie głowy w formie "rogów" ( "Bockerziehung ) i "głowy wirtemberskiej" ( "traditionelle wirttembergischen kopfreziehung" ). Ich pochodną, pierwotną formą jest "głowa frankońska", czyli cięta winorośl w formie pięści. Forma "rogów", obecna w uprawie już w średniowieczu, jest formą dość łatwą do wyprowadzenia, gdzie na niskim pniu ( ca. 30 - 60 cm ) tworzy się z miejsca krzewienia dwa lub cztery ramiona, z których co roku pozwala się wyrosnąć parze latorośli. Z biegiem lat ramiona i pień tworzą masę drewna, a na przedwiośniu przycina się ubiegłoroczne łozy na dwa, trzy pąki, jak w typowej formie "głowy". Stąd w języku francuskim forma ta nosi nazwę "prostej głowy" ( "simple gobelet" ). Wirtemberska forma prowadzenia wymaga już tworzenia wieloletnich trzech ramion, z których wyrastają po dwie lub cztery latorośle. W Niemczech i Francji nadal prowadzi się krzewy tymi tradycyjnymi metodami, zatem warto, by nie tylko przetestować te formy w naszych uprawach, ale nie dać im przede wszystkim odejść w zapomnienie.
Forma "rogów" :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Głowa wirtemberska na trzy ramiona" :

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”