Od kilku dni pochłaniało mnie kompletowanie różanego zamówienia. Szczerze, nie planowałam większych zakupów, ponieważ niedawno wymyśliłam sobie kosztowne magnolie, więc uznałam, że budżet ogrodowy już jest nadszarpnięty. Na szczęście moja druga połówka coraz bardziej zauważa i docenia zmianę otoczenia. Ustaliliśmy kwotę i spędziłam dużą część weekendu poszukując ciekawych odmian w ofertach szkółek i opinii o nich.
Marzec zapowiada się pracowicie. Do oczekiwanych magnolii Genie dołączą róże:
Schloss Eutin
Bremer Standtmusikanten (mam jednego, po przejściach)
Charming Piano
Biedermeier
Sonnenwelt
Bengali
Sweet Dream
Artemis
Petticoat
Sirius
Kosmos
Mary Ann
Weg der Sinne
Rhapsody in Blue
Giardina
Larissa (mam malutką, a raczej miałam jesienią)
Dolomiti
Aspirin Rose
Bonica
(zapomniałam
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
, więc uzupełniam listę)
Ascot
Astrid Grafin von Hardenberg
Gospel
![taniec :tan](./images/smiles/taniec.gif)
Zakupy on-line też męczą
![śpiący ;:205](./images/smiles/sleep1.gif)
, zwłaszcza ograniczanie listy
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
.
Pozostając w różanym temacie... Moja poulsenka tak powtarzała kwitnienie. Zdjęcie wykonano w pozycji bardzo nieeleganckiej
![;:302 ;:302](./images/smiles/0acute.gif)
- na szczęście bez publiczności. Już byłam pewna, że to Grasten, a dzisiaj trafiłam na zdjęcie Snow Hit (
http://aszka9-zielonyzaktek.blogspot.co ... w-hit.html)
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
. Zobaczymy, jakie oblicze pokaże w tym sezonie.
Mój numer jeden wśród mniejszych róż to Marselisborg Castle. Bardzo zdrowa i trzymała kwiat kilka dni, nawet w upały. Czytałam, że pędy przewieszają się pod ciężarem kwiatów, a u mnie raczej wyrastały grube pędy zwieńczone bukiecikami pachnących kwiatów.
Wśród większych okazów na prowadzenie wysunęła się Eden Rose. Znalazłam zdjęcie z pierwszego kwitnienia. Sadzona jesienią 2013, więc jeszcze niziutka, a kwiatów miała dużo. Później wypuściła pędy na jakieś 150 cm. Teraz tylko się zastanawiam, czy nie przemarzną jeszcze. Cóż, jako krzew też będzie piękna.
............................
Kiepskie te zdjęcia, ale o aparacie wspomnę M. innym razem. Może, dla odmiany, kupi jakiś gadżet
sobie ![;:109](./images/smiles/ic_happy.gif)
.