Grubosz - Crassula cz.4

Zablokowany
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.4

Post »

basiek033 gdzie kupiłaś swoją budde ? Szukam od dawna i nigdzie nie mogę znaleźć.
Ewa
Toshibaaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sty 2015, o 12:51

Post »

Ewa, buddha's Temple jest dostępna na popularnym serwisie aukcyjnym A.....o.

Sylwek Twoje drzewko to C.Silver Dollar. Wybarwienie powstało na skutek działania słońca. Jakbyś miała taki placyk to by się wybarwilo podobnie.
Marcin
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sylwek!
To co piszesz o nawożeniu jest sensowne. Grubosze wcale nie wymagają nawożenia. Są najładniejsze, gdy rosną w ubogim podłożu. Wtedy wyglądają jak karłowate rośliny. Jeśli dostarczasz im azotu, to szczególnie przy niedostatku światła mogą wyciągać się nadmiernie.

Moja roślina, to największe drzewko - C. arborescens 'Blue Bird', Twoja to C. arborescens 'Silver Dollar' jak napisał Toshibaaa. Ja spotkałam się też z nazwą 'Silver Jade'.

A Czy z K. thyrsiflora da sie uformować drzewko? Nie wiem, raczej rośnie jednopędowo, ewentualnie rośliny pojawiają się u podstawy pędu, ponoć po kwitnieniu zamiera.
elwood
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lut 2016, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posadzić do ziemi żwirek + piasek gruby + ziemia. Podłoże ma być lekko wilgotne, po posadzeniu nie podlewaćnawet ok. dwa tyg. No, chyba, ze podłoże wyschło by na wiór. Postawić w miejscu b. jasnym, nie za ciepłym.
Najlepsze dla niego temp teraz to ok.15 st.
No to grubosz przesadzony do nowego podłoża. Zmieszałem w proporcji 3l ziemi do kaktusów i sukulentów + 1l agroperlitu. Po wyciągnięciu z poprzedniego podłoża (oskubałem go jak na filmie) okazało się, że korzenia praktycznie nie ma, ledwo co pod ziemią było i mocno rachityczne. Zaciskam kciuki i wierzę w moc natury, że się przyjmie i jakieś konkretniejsze korzenie wypuści.

Postawiłem go w mocno nasłonecznionym (okna dachowe od wschodu, południa i zachodu) pokoju i będę czekał na rozwój sytuacji. Ziemia w woreczkach była lekko wilgotna, nie podlewać teraz przez tydzień czy dwa jak rozumiem.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Wszystko świetnie! Teraz tylko czekaj na efekty ;:333
Jeżeli stoi w takim miejscu i w stosunkowo ciepłym pokoju, to możesz go trochę podlać już po tygodniu, a potem dopiero jak przeschnie. Pamiętaj o tym, że wilgoć w podłożu utrzymuje się nawet wtedy, kiedy z wierzchu wygląda już sucho. Zastosuj się do zasady, która zawsze działa jak wydaje ci się, że jest sucho, odczekaj jeszcze 3 dni i wtedy podlej :wink:

I jeszcze z własnych moich doświadczeń, na przyszłość - agroperlit jest leciutki. Jak roślina urośnie, może być niestabilna w takim podłożu, wtedy użyj żwirku do mieszanki.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48

Post »

elwood :wit
Mogło być więcej perlitu, ale skoro już przesadzony, to nie ma o czym gadać :wink:
Być może to podłoże jest całkiem przyzwoite i ma sporo rozluźniaczy, więc uznałeś, że tyle perlitu starczy.
Jestem pewna, że gruboszek przeżyje i odżyje. Skoro tak długo przetrwał w dyskomfortowych warunkach i prawie bez korzeni, to znaczy, że życia w nim jeszcze sporo :uszy
Fajnie, że znalazłeś mu tak słoneczne miejsce. Z podlewaniem dałabym sobie spokój na dobre dwa tyg., skoro podłoże miało w sobie trochę wilgoci. Możesz evnt. włożyć wtedy palec do ziemi, by sprawdzić czy nie zrobiła się kompletna sahara. Gdy wrócisz do normalnego podlewania, to wg zasady raz a dobrze i po chwili wylej wodę z podstawka.
Za jakieś 3-4 tyg. powinny być widoczne ślady życia, na szczytach pozostawionych pędów i / lub w węzłach. Teraz jest doskonała pora na rehabilitację.
Pokaż nam gruboszka za jakiś czas :)

edit; onectica, nie znałam tej zasady, ale dzięki, zapamiętam :lol:
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
honorata0
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 00:21

Post »

Cześć i czołem wszystkim! Mam takie pytanko, na górze strony jest zdjęcie z meeega selekcją ogródkową. Wszystko absolutnie przepiękne i tu chciałąbym się zwrócić do Was z prośbą o podanie nazwy jednej ze znajdujących się na zdjęciu roślin. Chodzi mi konkretnie o roślinę znajdującą się z lewej strony zdjęcia,tak trochę głębiej, odbarwiła się na lekko pomarańczowy,żółtawy kolor tylko troszkę wystaje do zewnętrznej strony tego półokręgu. Wydaję mi się ,że jakiś czas temu dostałam szczepkę tego właśnie, a nie mogłam nigdzie znaleźć nazwy,pozdrawiam.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Chodzi Ci może o Crassula Ovata Hummel's Sunset?
Raflezja pewnie będzie lepiej wiedziała, ale czuję, że trafiłam ; )
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
honorata0
100p
100p

Post »

niestety to nie to :) chodzi mi o to maleństwo ( w porównaniu do crassuli) ledwo co tam wygląda. widać tylko kilka kawałków gałązek. nie potrafię tego opisać to są jakby takie rozetki rosnące na długość i kładące się
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No toż chyba, albo nawet na pewno mój ogród. :)
Honoratko, czy chodzi Ci o Sedum nussbaumerianum?
Obrazek
honorata0
100p
100p

Post »

I wszystko jasne, dziękuję tysiąckrotnie. Dwa dni szukania,szperania, a wystarczyło zapytać. A skoro już udało się przyciągnąć uwagę właścicielki ogrodu,to chciałam przekazać szczere wyrazy uznania. To zdjęcie po prostu odejmuje mi mowę za każdym razem,gdy na nie patrzę( a patrzę często),tak dopieszczonych roślinek u nikogo nie widziałam. Gratuluję ręki, wszystko niesamowicie zadbane,jesteś moim idolem:) dziękuję jeszcze raz za odpowiedź
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki serdeczne, to co piszesz jest bardzo miłe.
Dodam tylko, że im mniej dbałości o sukulenty , w tym oczywiście grubosz, na których skupia się ten wątek, to tym lepiej dla roślin.
Dużo słońca, mało wody, przepuszczalne podłoże i odpowiednie traktowanie w zimie to cały sekret sukcesu, czego jak najbardziej życzę.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Z tej perspektywy to jak w jakimś Monako. Wciąż się zachwycam, wciąż zazdroszczę samego placyku a co dopiero takich roślin!
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie ;:7

Poczytałam , pooglądałam , a sukulenty Iwonki na placyku to po prostu mistrzostwo świata i niesamowita inspiracja , chylę czoła ;:180 ;:180

Oczywiście zdaję sobie sprawę , że długo będę czekać na takie piękne okazy, ale cóż, spróbuję , mam czas :wink:

W związku z tym , moje roślinki przeszły metamorfozę , chcę wyprowadzić je na drzewka o pojedynczych , wyższych pieńkach .

Tak wyglądały
Obrazek

Teraz wyglądają tak :lol:
Obrazek

Ten grubosz miał już całkiem ładnie ukształtowaną koronę , ale za nisko, więc też został poddany metamorfozie .
Obrazek

I mam pytanie , nabyłam wczoraj takiego gruboszka , czy to normalne że część liści wygląda inaczej, czy wybarwią pod wpływem słonka ?
Obrazek

A czy ten maluch po prawej stronie to inna odmiana niż ten wyżej ?
Zastanawiam się , ponieważ wygląda podobnie jak ta niewybarwiona strona powyższego .
Obrazek
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Kasiu, widzę, że zaszalałaś! Ale właśnie takie ekstremalne metamorfozy najbardziej lubię obserwować.
Mnie też w tym roku poniosło i znacznie ogołociłam hobbita. Na początku usunęłam kilka, moim zdaniem zbędnych gałązek. Następnie parę kolejnych, inne skróciłam. I tak pozostał właściwie łysy:

Obrazek
Pewnie w tym roku w ogóle bym go nie tknęła lub usunęłabym te pierwsze wspomniane gałązki by nadać nieco innego pokroju koronie. Ale niestety w zeszłym roku ciężko przeżył przeprowadzkę do zupełnie nowych warunków. Uznałam, że wygląda marnie (nawet brak zdjęć solo z tego okresu) i czas go od nowa zagęścić. I skończył jak powyżej ;)
Mam nadzieję, że szybko odbije i w tym sezonie poradzi sobie lepiej.

Nie wiem czy zdjęcie się pojawi, ale na moim blogu znalazłam jedno z września gdzie w tle widać zmarniałego hobbita:
Obrazek

Jeszcze takie pytanie do Raflezji: czy wcześniej wspomniane Sedum będziesz niedługo przycinać? Nie ukrywam, że czaiłabym się na małą sadzonkę ;:oj
Moje roślinki - wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”