Pomidorki koktajlowe - 5 cz.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 5 cz.
Cerise z Netto to duży, mocny krzak, ok. 2 m. Wiąże grona po 8-10 pomidorków, ale wypuszcza najwięcej wilków z wszystkich dotąd uprawianych przeze mnie. Dla początkującego niezły, bo bezproblemowy, ale smakiem owoców nie zachwyca, więc ja go nie powtórzę. Zapomniałabym, owoce strasznie pękały, lato było wtedy deszczowe. Zanotowałam, że nie złapał ZZ.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dziękuję Wam serdecznie za odpowiedzi. Może faktycznie więcej posadzę, muszę się rozejrzeć za nasionami w ogrodniku.
pozdrawiam Agnieszka
pozdrawiam Agnieszka
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje koraliki były podobne -wielkosci ziaren młodego groszku. Za to było ich mnóstwo- opadały i pokrywały ziemię czerwonym dywanem.malowanalala pisze:Jakiej wielkości są Wasze koraliki? Moje miały wielkość ziaren grochu. Od 5 lat już ich nie powtarzam.
Piszę to tylko jako przykład wpływu warunków, bo u mnie z powodów osobistych, zostały pozostawione same sobie już od czerwca. Stworzyły dżunglę i były takie maleńkie jak porzeczki. (nasiona ze sklepu)
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja uwielbiam pomidorki koktajlowe. W zeszłym roku na balkonie miałam kilka żółtych o nieznanej nazwie i maskotkę.
W gruncie i tunelu miałam wysokie Radana, Harzfeuer F1 (ten nie koktajlowy) i jeszcze inne, których nazw nie znam bo sadzonki dostałam.
Ale miałam pomidorowisko!
A w tym roku dzięki dobrym ludziom z FO od kilku dni siedzę i zastanawiam się które nasiona posiać, żeby jeszcze trochę miejsca na inne warzywa zostało. A rodzinka od razu zastrzegła, żebym kwiatków nie siała, bo przy nich robota jest, a zjeść się nie da.
Teresa
W gruncie i tunelu miałam wysokie Radana, Harzfeuer F1 (ten nie koktajlowy) i jeszcze inne, których nazw nie znam bo sadzonki dostałam.
Ale miałam pomidorowisko!
A w tym roku dzięki dobrym ludziom z FO od kilku dni siedzę i zastanawiam się które nasiona posiać, żeby jeszcze trochę miejsca na inne warzywa zostało. A rodzinka od razu zastrzegła, żebym kwiatków nie siała, bo przy nich robota jest, a zjeść się nie da.
Teresa
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Ole polkę znajdziesz bez obawy. Ale szczerze odradzam tego pomidorka. W smaku nijaki i dość mocno reaguje na niedobory. To nie tylko moja opinia. W wątku "jakich pomidorów nie będę w tym roku sadzić", jest ona wiele razy wymieniana.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
U mnie Ola Polka była podatna na zgniliznę wierzchołkową - pryskałem wapniem - owoce były po tym lekko twardawe, ale mimo tego chwalę sobie ją
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lut 2016, o 15:11
Przyszły nasionka zamówionych pomidorków Zastanawiam się czy już można wysiewać do mini szklarenki na parapet a za jakiś czas przepikowac do kubeczków 0,5l (docelowo mają być w gruncie)?
Już nie mogę sie ich doczekać. Z tych 11 odmian miałam tylko Yellow Pear. Reszta to totalna zagadka
Już nie mogę sie ich doczekać. Z tych 11 odmian miałam tylko Yellow Pear. Reszta to totalna zagadka
[*] Są w życiu takie chwile, gdy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli zdecydujesz się na pomidor Ola Polka, to na All z wysyłką jest za niecałe 4 zł. Wyszukaj po nazwie i posortuj po cenie z wysyłką. Kilkoro sprzedawców ją ma w takiej niskiej cenie. Ale też wyczytałam, że jej nie polecają. Ja wysieję kilka jej nasion, docelowo trafi do doniczek na taras, bo na opakowaniu jest napisane, że to odmiana karłowa.xltx pisze:Zamawiać przez internet jednej torebki nasion to mi się nie opłaci ze względu na koszty przesyłki.
U mnie jest dokładnie odwrotnie. Moja mama ciągle próbuje mnie przekonać, że mam jakieś kwiatki zacząć wysiewać, sadzić, uprawiać. A ja bardzo praktyczna jestem - nie da się zjeść, to po co marnować miejsce :PTeresa Pszczola pisze:A rodzinka od razu zastrzegła, żebym kwiatków nie siała, bo przy nich robota jest, a zjeść się nie da.
Wracając do tematu, będę w tym roku miała następujące odmiany Cinnamon Pear, Red Pear Cherry, Big Sungold Select, Yellow Plum, Cerise Verte, Yellow Pear, Black Cherry, Painted Pink, Blue Pitts, Helsing Junction Blues, Blue Ambrosia. Też już bym siała... Ale może wytrzymam jeszcze kilka/kilkanaście dni.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lut 2016, o 15:11
dontcallmebaby widzę, że kilka koktajlówek będziemy miały takich samych
(Cinnamon Pear, Yellow Pear, Helsing Junction Blues, Blue Ambrosia) Miałaś już je wcześniej? Albo wiesz coś o nich? Bo ja to tylko żółtą gruszkę miałam i na życzenie męża będzie w tym roku
O innych wiem niewiele, ale bardzo mi sie opisy spodobały (i tak listę życzeń sporo okroiłam :P )
Fajnie byłoby się dowiedzieć o nich czegoś wiecej
(Cinnamon Pear, Yellow Pear, Helsing Junction Blues, Blue Ambrosia) Miałaś już je wcześniej? Albo wiesz coś o nich? Bo ja to tylko żółtą gruszkę miałam i na życzenie męża będzie w tym roku
O innych wiem niewiele, ale bardzo mi sie opisy spodobały (i tak listę życzeń sporo okroiłam :P )
Fajnie byłoby się dowiedzieć o nich czegoś wiecej
[*] Są w życiu takie chwile, gdy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Trochę namieszam... ale proszę nie brać ze mnie przykładu, jeśli nie chcecie używać "słońca pożerającego prąd"
Jakoś gdzieś tak w listopadzie wysiałam odmianę Vilma...
28.11.2015 zaczęły wypuszczać już 2 drugą parę liści właściwych
Dzisiaj tak się prezentują:
I zbierają się do kwitnienia
Ciekawe jak pójdzie im dalej pod sztucznym słoneczkiem
Jakoś gdzieś tak w listopadzie wysiałam odmianę Vilma...
28.11.2015 zaczęły wypuszczać już 2 drugą parę liści właściwych
Dzisiaj tak się prezentują:
I zbierają się do kwitnienia
Ciekawe jak pójdzie im dalej pod sztucznym słoneczkiem
O matko tfu tfu jakie śliczne
Tylko pozazdrościć takich sadzonek, też bym takie chciał mieć, ale..... w maju
Czym je doświetlasz?
Tylko pozazdrościć takich sadzonek, też bym takie chciał mieć, ale..... w maju
Czym je doświetlasz?
Pozdrawiam - Waldemar
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
U mnie prym wiodą żółte gruszeczki. Nie zebrałam nasion więc już kupiłam . Przy okazji zaopatrzyłam się po raz pierwszy w czerwone . Jeśli będą tak plenne jak żółte to super Poza tym od wielu lat mam z samosiejek koralika i black cherry.
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Zotti idealne do doświetlania są dostępne w casto świetlówki kompaktowe o barwie "Cool daylight" 6500K