Buraki cukrowe
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Buraki cukrowe
Szukałam, ale nie znalazłam. Czy ktoś uprawia buraki cukrowe? Czy w ogóle można gdzieś dostać nasiona dla działkowca (czyli w detalu, a nie w hurcie)? Macie jakieś doświadczenia? U mnie w okolicy ani nasion ani już gotowych buraków cukrowych kupić nie można niestety.
pozdrawiam Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sty 2015, o 18:36
Re: Buraki cukrowe
Bardzo zaintrygował mnie Twój wpis. Dlaczego chcesz uprawiać buraki cukrowe? Czasem używam 1 sztuki jesienią do kiszenia kapusty. Trę takiego delikwenta i mieszam z poszatkowaną kapustą w celu dokarmienia cukrem odpowiednich bakterii. Czy masz pomysł na zastosowanie buraków cukrowych w kuchni?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie rodzice siali buraki cukrowe w niewielkiej ilości dla kur. Uwielbiały je. Nie mam pojęcia czy teraz można dostać nasiona w mniejszej ilości. Może w jakichś stacjonarnych sklepach ogrodniczych lub u rolników, którzy je uprawiają.
Obawiam się, że będzie problem z zakupem mniej niż 100 tys. nasion (jednostka siewna) za jednym razem . Podzwoń po hodowcach buraka (tzw. firmach zajmujących się sprzedażą nasion) jak powiesz o co chodzi to cię poratują pewnie.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jeżeli ma to być wątek do szukania nasion buraków cukrowych, to niestety, ale nie w tym Dziale.
Będę musiała go przenieść,albo po prostu zamknąć, jeśli nie będzie tu dyskusji na temat amatorskiej uprawy buraka cukrowego.
Będę musiała go przenieść,albo po prostu zamknąć, jeśli nie będzie tu dyskusji na temat amatorskiej uprawy buraka cukrowego.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Mnie również temat zainteresował. Lubię eksperymenty kulinarne a w necie jest sporo przepisów, głównie na placki z tego buraka, ale też inne potrawy.
Burak cukrowy ma podobne wymagania do b. ćwikłowego. Wymaga nawiezienia obornikiem jesienią, w roku poprzedzającym uprawę i żyznej ziemi. Uprawiane są na glebach I-IV klasy.
Raczej nie ma możliwości zakupu nasion w małych ilościach. Jedyne co mi przychodzi do głowy - poprosić rolnika o odstąpienie/odsprzedanie niewielkiej ilości nasion.
Burak cukrowy ma podobne wymagania do b. ćwikłowego. Wymaga nawiezienia obornikiem jesienią, w roku poprzedzającym uprawę i żyznej ziemi. Uprawiane są na glebach I-IV klasy.
Raczej nie ma możliwości zakupu nasion w małych ilościach. Jedyne co mi przychodzi do głowy - poprosić rolnika o odstąpienie/odsprzedanie niewielkiej ilości nasion.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Dziękuję za odzew. Pomyślałam, że skoro uprawiamy tak różne warzywa w ogrodzie, dlaczego nie spróbować z burakami cukrowymi. Tym bardziej, że jak pisałam u nas nie ma na rynku, ani nigdzie w okolicy możliwości zakupienia. Podobno pyszne jest ciasto zrobione z takich buraków.
Pewnie podobnie bym je traktowała jak ćwikłowe, które u mnie bez problemu i bez żadnej chemii rosną. Dopiero z forum dowiedziałam się, że jest coś takiego jak chwościk buraczany Owszem zdarzyła się plamka na liściu, ale korzenie zawsze były ładne. Jedynie nie mogłam ich za późno zebrać, bo nornice jesienią się dobierały.
Pewnie podobnie bym je traktowała jak ćwikłowe, które u mnie bez problemu i bez żadnej chemii rosną. Dopiero z forum dowiedziałam się, że jest coś takiego jak chwościk buraczany Owszem zdarzyła się plamka na liściu, ale korzenie zawsze były ładne. Jedynie nie mogłam ich za późno zebrać, bo nornice jesienią się dobierały.
pozdrawiam Ewa
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Porażenie chwościkiem buraka powoduje zmniejszenie masy korzeni i obniżenie zawartości cukru, co ma duże znaczenie dla plantatorów, dla nas na pewno też, ale straty nie będą tak bolesne. Zmianowanie (uprawa buraka na tym samym stanowisku z 4-5 letnią przerwą) i usuwanie resztek liści z warzywnika powinno ograniczyć występowanie tej choroby. Moi rodzice jedli kiedyś placki z buraka (ale nie ciasto, coś w tylu racuchów, nie wiem).
ewikk77 pisze:Szukałam, ale nie znalazłam. Czy ktoś uprawia buraki cukrowe? Czy w ogóle można gdzieś dostać nasiona dla działkowca (czyli w detalu, a nie w hurcie)? Macie jakieś doświadczenia? U mnie w okolicy ani nasion ani już gotowych buraków cukrowych kupić nie można niestety.
Swego czasu posiałem kilkanaście nasionek.
Bez zbędnych zabiegów pięknie porosły .
Robiłem pyszny syrop , sporo na ten temat w necie.
Z tego co wiem, to nasionka można tylko zdobyć-odkupić od rolnika.
W sprzedaży chyba nie ma tak małych ilości.Ja nie znalałem.
Chyba mam jeszcze trochę nasion, ale nie wiem czy jeszcze dobre bo mają już pare latek.
Pozdrawiam Tadeusz
Ja kiedyś przez przypadek wszedłem w posiadanie nasion buraka cukrowego i chyba z 2 sezony je wysiewałem (tylko po parę roślin). Kiełkowały ładnie, problemu z chorobami nie było, korzenie były spore. Niczym nie nawoziłem, tylko plewienie.
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
Ja też chciałam posiać kilka sztuk. Bez szans na zdobycie nasion.
A po co? A to dlatego że miałam okazję posmakować np. w sałatce śledziowej.
Fakt że dotychczas nie było w polskiej tradycji wykorzystywania
w kuchni nie oznacza, że zawsze tak będzie.
W kuchni angielskiej i skandynawskiej wykorzystuje się.
A po co? A to dlatego że miałam okazję posmakować np. w sałatce śledziowej.
Fakt że dotychczas nie było w polskiej tradycji wykorzystywania
w kuchni nie oznacza, że zawsze tak będzie.
W kuchni angielskiej i skandynawskiej wykorzystuje się.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A nie lepiej byłoby tym burakom tutaj http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=9
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
Mam nadzieję że wybaczysz ale burak tutaj chyba czuje się też dobrze.
Zwłaszcza ,że uprawa buraka może przynieść inne istotne korzyści działkowcom:
Liście buraka stosowane są przez wielu rolników jako znakomity nawóz organiczny.
Liście zawierają szereg innych makro- i mikroelementów niezbędnych do życia roślin. Pod względem nawozowym często przewyższają obornik ? jest w nich średnio o 13% więcej potasu i 46% magnezu niż w odchodach zwierząt.
https://www.agrofakt.pl/liscie-buraka-doskonaly-nawoz/
Zwłaszcza ,że uprawa buraka może przynieść inne istotne korzyści działkowcom:
Liście buraka stosowane są przez wielu rolników jako znakomity nawóz organiczny.
Liście zawierają szereg innych makro- i mikroelementów niezbędnych do życia roślin. Pod względem nawozowym często przewyższają obornik ? jest w nich średnio o 13% więcej potasu i 46% magnezu niż w odchodach zwierząt.
https://www.agrofakt.pl/liscie-buraka-doskonaly-nawoz/
Pozdrawiam Tadeusz