Witam
Kupiłam na Allegro (znowu!) nasionka klonika pokojowego Abutilon Hybridum.
Czy macie doświadczenie z wysiewem tych roślin?
załączam zdjęciu klonika:
Czekaj, czekaj- może trzeba dłużej- ja nie siałam jeszcze nigdy- też będę/ tylko kupię ziemię /
W moich szpargałach nie znalazłam wiele o sianiu-
Tylko tyle- " Kloniki możemy rozmnażac z nasion. Wysiane wczesną wiosną zakwitną jesienią lub kolejnej wiosny. Jednak potomstwo otrzymane w ten sposób nie zawsze jest podobne do rośliny matecznej."
Ale mnie nie chce się wierzyć by z czerwonego kwiatka otrzymać np pomarańczowy-prawda?
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
I jeszcze jedno pytanko: dostałam dużo gałązek klonika i nie wiem czy trzymac je w wodzie az wypuszczą korzonki czy zanurzyć w ukorzeniaczu i wsadzić do ziemi?
Wczesną wiosną z wierzchołków pędów długości 8-10 cm / dolne liście usuwamy/ robimy sadzonki.Zanurzamy w ukorzeniaczu i sadzimy w małych pojemnikach, wypełnionych torfęm zmieszanym z piaskiem. W temperaturze 20-24 stopnie ukorzenianie trwa kilka tygodni.
Ja tak sie dochowałam pół metrowych sadzonek, od jesieni. Bardzo dobry sposób, po 3 tyg. były ukorzenione sadzonki. Sadziłam w "ciemno" bo nigdzie nie umiałam znaleźć nic jak je sadzić.
Mam chyba głupie pytanie ale czy komuś klonik kwitnie przez zimę w domu, bo mi pąki opadają.
W marcu lub na przełomie lipca i sierpnia robimy sadzonki z wierzchołków pędów. Po ukorzenieniu uszczykuje się roslinę do uzyskania zwartego pokroju. W pierwszym roku przesadzając roślinę do coraz większych doniczek można uzyskać duże okazy.
W dalszych latach donicę trzeba dostosowywać do wielkości rośliny/a wiosną co roku sadzić do nowej ziemi...i nie bać się radykalnego cięcia/
Roślina nie lubi ostrego słonka w południe. Może latem stać na polu/ na zbyt gwałtowne zmiany temperatury reaguje zrzucaniem liści/.
Latem podlewać obficie, zimą słabo- zwłaszcza wiosną spryskiwać.Nawozić w odstępach tygodniowych.
Wielkie okazy należy palikować.
Wilgotność jest niezbędnym warunkiem, gdyż nawet krótkotrwała "susza" powoduje więdnięcie liśći.
Zmiany temperatury, przeciąg i zbyt małe nasłonecznienie powodują opadanie listków i kwiatów.Aby klonik nie wyrósł na olbrzymią roślinę należy co 3 miesiące przycinać jego pędy. Będzie wtedy obficiej kwitnąć.
Po przekwitnięciu kwiaty same opadają na ziemię- nie trzeba więc ich usuwać.
Nawozimy przez całe lato, do września.
Uwaga: Zakupione rośliny bywają zaprawiane środkami na ograniczenie wzrostu. Gdy środki te przestają działać roślina szybko może osiągnąć nawet 3 m wzrostu./stąd przycinanie/
Zimowanie: pomieszczenie jasne z temp. powyżej +10 stopni.
Bardzo ładnie wygląda klonik prowadzony w formie drzewka.
Roślina nie lubi- długotrwałych opadów, wahań temperatury, i częstych zmian stanowiska.Wtedy tracą liście i kwiaty. Zalecane stawianie latem pod zadaszeniem. Kwiaty pojawiają się przez cały rok, a najobficiej kwitnie wiosną.