Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
Super przychówek!! Tylko patrzeć, a plecy od pikowania zabolą
- Rafal44
- 500p
- Od: 15 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wygladaja dobrze odrobine cierpliwosci tylko patrzec jak kwiaty beda
Pozdrawiam Rafał
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkoda, że kompostowniki... ;) ale ślicznie, brawo!
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Ale fajnie, że zaglądacie, dzięki za miłe słowa, to niezły doping dla tych małych zawodników
Ale moje ukochane kompostowniki w uprawie łatwiejsze, w sam raz dla mnie, bo i warunków specjalnych do zimowania nie mam
Pozdrawiam Lidia
Oj, chciałabym, chciała, i żeby było co pikować, i doczekać kwiatuszkówonectica pisze:Tylko patrzeć, a plecy od pikowania zabolą
To moje pierwsze sieweczki, więc jestem bardzo niecierpliwaRafal44 pisze:...odrobine cierpliwosci tylko patrzec jak kwiaty beda
Dzięki Wiem, wiem ? medio i ajlo oglądałam twoje sieweczkiczarny pisze:Szkoda, że kompostowniki... ;) ale ślicznie, brawo!
Ale moje ukochane kompostowniki w uprawie łatwiejsze, w sam raz dla mnie, bo i warunków specjalnych do zimowania nie mam
Pozdrawiam Lidia
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Medio to dopiero kompost, wszystkie takie same, dlatego mało kto je sieje . Wzeszło ci niewiele bo nasiona już pewnie starsze. Sieweczki będą cieszyć. Trzymam kciukiczarny pisze:Dzięki Wiem, wiem ? medio i ajlo oglądałam twoje sieweczki Ale moje ukochane kompostowniki w uprawie łatwiejsze, w sam raz dla mnie, bo i warunków specjalnych do zimowania nie mam
- Aileen
I żeby nasza arystokracja rosła w siłę, nie tylko jakościową ale i ilościową, zamówiłam kolejne nasionka, tym razem w pewnym miejscu, polecanym tutaj na forum: http://www.cactus-hobby.eu ? Czechy. A w szklarence co nieco się już pokazało i cieszy bardzo Dzięki za trzymanie kciukówbanditoo pisze:Wzeszło ci niewiele bo nasiona już pewnie starsze. Sieweczki będą cieszyć. Trzymam kciuki
A teraz czekam na nasionka:
1. Gymnocalycium affine MT 07-228 Pto. Nuevo ? 20
2. Gymnocalycium angelae Tres Cerros ? 20
3. Gymnocalycium arachnispinum RER 450 Sra de las Peňas, Tegua ? 20
4. Gymnocalycium basiatrum RER 489 Paso Viejo ? 20
5. Gymnoclycium campestre RER 684 J od Villa Tulumba ? 20
6. Gymnocalycium esperanze JPR 666/2270 ? 25
7. Gymnocalycium chacoense Cerro Miquel ? 20
8. Gymnocalycium mihanovichii LB 2172 Madrejon ? 20
9. Gymnocalycium riojense JO 134 Icaňo - sv.trny - 20
10. Gymnocalycium riojense RER 572 Baldecitos ? 20
11. Gymnocalycium marsonerii Lavalle ? 25
12. Gymnocalycium pseudomalacocarpus STO 1406 ? 20
13. Gymnocalycium spegazzinii v.punillaense LF 623 La Yesera - nová lokalita ? 25
14. Gymnocalycium anisitsii ssp.wolkeri STO 1403 Los Chaviras ? 20
15. Gymnocalycium sp.HIG RS 2278 Villa de Soto ? 25
16. Gymnocalycium erinaceum v.paucisquamosum LF 85 Ongamira ? 25
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Idziesz jak burza z tą kolekcją gymno
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Idziesz na całego w gymlaczki i dobrze ,będzie się wiedziało od kogo coś kupić z szlachetnego gatunku
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Zamówiłaś moc gymnokalicji i chwała Ci za to. Będzie na co popatrzeć.
Co prawda o niektórych gatunkach pierwszy raz czytam ale to czeskie nasiona, tam tak mają...
Co prawda o niektórych gatunkach pierwszy raz czytam ale to czeskie nasiona, tam tak mają...
Super nasionka. Mam nadzieję, że wszystkie wykiełkują.Aileen pisze: 1. Gymnocalycium affine MT 07-228 Pto. Nuevo ? 20
2. Gymnocalycium angelae Tres Cerros ? 20
3. Gymnocalycium arachnispinum RER 450 Sra de las Peňas, Tegua ? 20
4. Gymnocalycium basiatrum RER 489 Paso Viejo ? 20
5. Gymnoclycium campestre RER 684 J od Villa Tulumba ? 20
6. Gymnocalycium esperanze JPR 666/2270 ? 25
7. Gymnocalycium chacoense Cerro Miquel ? 20
8. Gymnocalycium mihanovichii LB 2172 Madrejon ? 20
9. Gymnocalycium riojense JO 134 Icaňo - sv.trny - 20
10. Gymnocalycium riojense RER 572 Baldecitos ? 20
11. Gymnocalycium marsonerii Lavalle ? 25
12. Gymnocalycium pseudomalacocarpus STO 1406 ? 20
13. Gymnocalycium spegazzinii v.punillaense LF 623 La Yesera - nová lokalita ? 25
14. Gymnocalycium anisitsii ssp.wolkeri STO 1403 Los Chaviras ? 20
15. Gymnocalycium sp.HIG RS 2278 Villa de Soto ? 25
16. Gymnocalycium erinaceum v.paucisquamosum LF 85 Ongamira ? 25
G. campestre - najnowsza nowość - opisana dopiero w grudniu 2015 a Ty już masz nasionka.
Czesi mnożą bardzo taksony, mam nadzieję, że ten przetrwa próbę czasu. Biedne G. esperanzae zostało ostatnio prawie zdegradowane z gatunku do hybrydy. A takie święciło tryumfy i nadal osiąga niezłą cenę. Chociaż z drugiej strony mieszanie genów to najprostszy sposób na speecjację.
pozdrawiam
tomek
- Aileen
Dziękuję wszystkim za miłe wpisy
https://www.flickr.com/photos/49256905@ ... otostream/
I jeszcze małe podsumowanie z wysiewów:
Z drugiego wysiewu ?lutowego - z około 150 nasion wykiełkowało 80 ( 53 %). Z tego najlepiej, bo w 100% wzeszło G. mesopotamicum P 241 i G. riojense LF 78. W sumie może coś się uzbiera i będzie czym się podzielić. G. glaucum ma focha i nie wzeszło wcale. Tylko po jednej sieweczce dało np. fajne G. platygonum i G. coloradense. A dokładnie tak to wygląda:
1. G. piltziorum - STO 515 ? 5/10
2. G. riojense - LF 78 ? 20/20
3. G. platygonum - STO 474 ? 1/10
4. G. colorsadense - VG 401 ? 1/10
5. G. mesopotamicum - P 241 - 11/11
6. G. riojense - VG 400 ? 7/10
7. G. spegazzinii - VS 120 ? 6/10
8. G. glaucum RH 643 - 0/10
9. G. sanjuanense STO 317 ? 1/10
10. G. schroederianum v. bayense - JPR 92-3/6 ? 8/10
11. G. striglianum v. otmari - JPR 80/180 ? 1/10
12. G. prochazkyanum orcosumi - PHA 1373 ? 4/10
13. G. berchtii - JS 153 ? 3/10
14. G. bodenbenderianum STO 507 ? 12/12
Parę fotek maluchów z dzisiejszego dnia:
G. mesopotamicum P 241
G. spegazzinii VS 120
G. riojense LF 78
G. bodenbenderianum STO 507
G. schroederianum v. bayense JPR 92-3/6
G. piltziorum STO 515 i G. striglianum v. otmari JPR 80/180 tylko jedna sieweczka
Pozdrawiam Lidia
Będzie razem 116 sieweczek i dokładnie 345 nasionek do wysiania, zaczynam się cieszyć, że nie rosną zbyt szybkoejacek pisze:Idziesz jak burza z tą kolekcją gymno
Chętnie podzielę się nadwyżkami, jeśli tylko uda się odchować towarzystwoleszek2 pisze:Idziesz na całego w gymlaczki i dobrze ,będzie się wiedziało od kogo coś kupić z szlachetnego gatunku
Tak, wiem, niektórzy tworzą coś z niczego niektóre z tych gatunków można podziwiać tu na forum np.Gymnocalycium affine, Gymnocalycium esperanzae czy też Gymnocalycium basiatrum. I tak to się później kończy, kupujesz rośliny albo wysiewaszhen_s pisze:Co prawda o niektórych gatunkach pierwszy raz czytam ale to czeskie nasiona, tam tak mają...
Ja też mam taką nadzieję, bardzo mi zależy, zwłaszcza na tych, których nie da się kupićtomboj0 pisze:Super nasionka. Mam nadzieję, że wszystkie wykiełkują.
Moja młoda kolekcja jest nadal w ?budowie?. Jestem cały czas na etapie poznawania i poszukiwania. Ten etap na pewno będzie długi, bo nie jest łatwo to wszystko ogarnąć, nie tylko w rodzaju Gymnocalycium. Moje upodobania dopiero się precyzują. Poza tym każdy kolekcjoner chciałby zdobyć coś wyjątkowego, coś nowego, dlatego zaciekawiły mnie takie właśnie rośliny, o których usłyszałam po raz pierwszy np. G. campestre czy G. arachnispinum.tomboj0 pisze:G. campestre - najnowsza nowość - opisana dopiero w grudniu 2015 a Ty już masz nasionka.
G. esperanzae powstało pewnie właśnie przez połączenie dwóch innych gatunków, jednym z nich jest prawdopodobnie G. bodenbenderianum drugim castellanosii subsp. armillatum, tyle zrozumiałam z artykułu w języku hiszpańskim. Rzeczywiście osiąga niezłą cenę, jeszcze niedawno było wystawione na all. Niektórzy kolekcjonerzy zastanawiają się, czy w ogóle warto interesować się hybrydami. Ja nie mogłam się oprzeć G. buiningii. Może nie każdy przepada za tym kolorem kwiatków, ale mnie się spodobał ten kaktusik. Czy może mieć coś wspólnego z G. horstii ?tomboj0 pisze:Czesi mnożą bardzo taksony, mam nadzieję, że ten przetrwa próbę czasu. Biedne G. esperanzae zostało ostatnio prawie zdegradowane z gatunku do hybrydy. A takie święciło tryumfy i nadal osiąga niezłą cenę. Chociaż z drugiej strony mieszanie genów to najprostszy sposób na speecjację.
I jeszcze małe podsumowanie z wysiewów:
Z drugiego wysiewu ?lutowego - z około 150 nasion wykiełkowało 80 ( 53 %). Z tego najlepiej, bo w 100% wzeszło G. mesopotamicum P 241 i G. riojense LF 78. W sumie może coś się uzbiera i będzie czym się podzielić. G. glaucum ma focha i nie wzeszło wcale. Tylko po jednej sieweczce dało np. fajne G. platygonum i G. coloradense. A dokładnie tak to wygląda:
1. G. piltziorum - STO 515 ? 5/10
2. G. riojense - LF 78 ? 20/20
3. G. platygonum - STO 474 ? 1/10
4. G. colorsadense - VG 401 ? 1/10
5. G. mesopotamicum - P 241 - 11/11
6. G. riojense - VG 400 ? 7/10
7. G. spegazzinii - VS 120 ? 6/10
8. G. glaucum RH 643 - 0/10
9. G. sanjuanense STO 317 ? 1/10
10. G. schroederianum v. bayense - JPR 92-3/6 ? 8/10
11. G. striglianum v. otmari - JPR 80/180 ? 1/10
12. G. prochazkyanum orcosumi - PHA 1373 ? 4/10
13. G. berchtii - JS 153 ? 3/10
14. G. bodenbenderianum STO 507 ? 12/12
Parę fotek maluchów z dzisiejszego dnia:
G. mesopotamicum P 241
G. spegazzinii VS 120
G. riojense LF 78
G. bodenbenderianum STO 507
G. schroederianum v. bayense JPR 92-3/6
G. piltziorum STO 515 i G. striglianum v. otmari JPR 80/180 tylko jedna sieweczka
Pozdrawiam Lidia
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Ładne maluszki, życzę aby rosły jak najlepiej
Nie ma co się zastanawiać. Trzeba się interesować tym co nas interesuje:) Zawsze warto.Aileen pisze: Niektórzy kolekcjonerzy zastanawiają się, czy w ogóle warto interesować się hybrydami. Ja nie mogłam się oprzeć G. buiningii. Może nie każdy przepada za tym kolorem kwiatków, ale mnie się spodobał ten kaktusik. Czy może mieć coś wspólnego z G. horstii ?
Co do G. buiningii to informacje o tej nazwie są skąpe. Wyniki krótkiego śledztwa są następujące:
Czasami dopisuje się do niej hybr. Więc być może jest to jakaś odmiana ogrodowa.
Na liście Creutzburga dopisano n.n. czyli nomen nudum, nazwa bez opisu. A jako źródło bibliograficzne "An annotated checklist of the genus Gymnocalycium Pfeiffer ex Mittler (Cactaceae). - Allionia 33: 225 (1995)". Obok wymieniony jest G. buiningianum n.n. jako synonim G. paraguayense.
Na innej liście G. buiningii jest uznane za synonim G. buenekerii, które z kolei często jest uznawane za podgatunek horstii.
Niezależnie od tego jaki desygnat ma ta nazwa roślinki, które są pokazane na zdjęciach są bardzo ładne i godne zainteresowania.
pozdrawiam
tomek