Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Pokaż jakieś foto tego i dokładnie opisz , co zrobiłeś, jaka pogoda tam panuje itp.
bo tak to nic nie wiadomo i nikt Ci za bardzo nie pomoże .
bo tak to nic nie wiadomo i nikt Ci za bardzo nie pomoże .
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Moje pieczarki,nie wszystkie tylko te starsze stają się lekko brązowe.Był mróz ostatnie dni jakieś -10-12 stopni.Młodsze tego nie mają tylko ich rośnięcie wyhamowało.Czy to zpowodu zimna?Co mam zrobić.Czy mogę pod dno dać styropian tzn.pod karton.Czy to pomoże?Aha i jeszcze jedno.Przy wyrywaniu pieczarek już do spożycia czasami nóżka przy końcówce się urywa i później brązowieje.Czy to szkodzi innym pieczarkom?Nie chcę wyrywać całości aż do korzeni,bo uszkodziłbym mniejsze owocniki które rosną bokiem.Proszę o poradę.Pzdr.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Konieczne jest wykręcanie pieczarek przy zrywaniu, nie może pozostać końcówka nóżki. Jak wystąpią większe dołki w okrywie, to należy nieco wsypać w nie torfu. Warto mierzyć temperaturę w podłożu grzybni i utrzymywać na odpowiednim poziomie. Brązowienie, to może być już choroba pieczarki.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
Moje pieczarki dostały takie dziwne kalpelusze,są one tak jakby u muchomorów Co jest tego przyczyną?Czy to od zimna?Dodam że są lekko brązowe.Młode się pojawiają ale ich wzrost zahamował się.Czy wstawić je w cieplejsze miejsce?
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Zamierzam kupić zestaw do uprawy pieczarek z podłożem i z grzybnią 5kg marki w sklepie gadar. Zastanawiam się jak dawkować wodę, ponoć trzeba zraszać, ale nie bardzo orientuję się ile? I czy po pojawieniu się grzybków nadal to zraszać? Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać :/
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Zraszasz tyle ile wyparuje i dlatego powinna być duża wilgotność powietrza. 5 kg podłoża to bardzo mało, lepiej kupić więcej i się najeść na zapas, bo dla 1 kg , dwóch, to szkoda się zajmować, bo im więcej grzybni, to łatwiej utrzymać równiejszą temperaturę w takiej uprawie, chociaż chyba się mówi,że pieczarki się hoduje. Okrywa ( torf) powinien mieć tyle wody, że jak w garści go się ściśnie, to powinna wypłynąć kropla wody. Najwięcej wody grzyby potrzebują, jak owocniki są w wielkości ziaren grochu, bo od tego zależy wielkość plonu. Nie można także przelać, bo grzybnia zgnije. Jak masz wagę, to można zważyć i tylko uzupełniać ubytki wody do wagi z poprzedniego dnia.
pozdrawiam Ludwik
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Dzięki za informację ja chce kupić te 5kg na próbę, tak dla zabawy, bo nigdy nie uprawiałem grzybów i chce zobaczyć co z tego wyjdzie
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
A nie lepiej kupić kostkę podłoża , waży ok 20 kg , też uważam że 5kg to za mało .
http://uprawagrzybow.pl/zdjecia/pieczar ... 40-480.jpg
http://uprawagrzybow.pl/zdjecia/pieczar ... 40-480.jpg
-
- 200p
Ja miałem 25 kg i się opłacało tzn. opłaca bo jeszcze rosną
Witam,
Kupiłem pieczarki 3 fazy z tej aukcji .....mod.jokaer
Możecie mi powiedzieć jak rozmnożyć grzybnie z tego? Posiadam dostęp do torfu łąkowego, obornika bydlęcego, trochę gówna kurzego. I dostęp do nawozów(polifoska 6)
Kupiłem pieczarki 3 fazy z tej aukcji .....mod.jokaer
Możecie mi powiedzieć jak rozmnożyć grzybnie z tego? Posiadam dostęp do torfu łąkowego, obornika bydlęcego, trochę gówna kurzego. I dostęp do nawozów(polifoska 6)
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wszystko już na ten temat jest napisane, trzeba czytać.
Nie reklamujemy produktów na al......
Nie reklamujemy produktów na al......
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Szukałem, i nie znalazłem dokładnych informacji. Coś tznalazłem o "przecysywaniu" ale nwm kiedy się też dokładnie to robi.Chodzi mi o to aby z tej jednej grzybni 3 fazy, gdzie wyjdzie około 5 kg pieczarek z całego rzutu, zrobić np. 20 kg z całego rzutu na większej powierzchni. Dokładając najlepiej kolejne skrzynki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Wyjdzie Ci drożej, jeśli chcesz samemu rozmnożyć grzybnię. A przygotować podłoże, to w amatorstwie, też są trudności, bo podłoże trzeba odpowiednio przygotować, fermentacja obornika, potem pasteryzacja, do tego potrzebna para wodna i przez kilkadziesiąt godzin utrzymanie temperatury w granicach 56 °C w tym podłożu. Nie warto.
pozdrawiam Ludwik