Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Iwono, kierowałem się układem cierni, a zapomniałem, że E. pectinatus ma taki właśnie. Przestanę się chyba w tym wątku wypowiadać, będę tylko pytał
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No żartujesz Tomek chyba?
Nawet jeśli się mylimy, ja często też, to w końcu razem dochodzimy do prawdy.
Nawet jeśli się mylimy, ja często też, to w końcu razem dochodzimy do prawdy.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- tom_ek
Ano żartuję, ale lepiej chyba będzie, jak się nie będę dzielił przypuszczeniami, tylko pewnością. Pokażcie mi jaką S. coryne, M. elongata lub szczepione G. mihanovichii, to błysnę
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam mam pytanko czy jest może epiphyllum co ma pachnące liście czy ktoś sie z tym spotkał????
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2016, o 15:44
Iwonko wielkie dzięki za podanie nazwy tak to jest Echinocereus rigidissimus
Tomku dzięki za szczere chęci w rozpoznaniu kaktusika Wracając do Haworcji miałam kiedyś obydwie różnica między nimi jest taka,że H. "Big Band" ma więcej tych "kropeczek" i jest nieco ciemniejsza od H.attenuata cv. Wide Zebra.Mam nadzieję,że troszkę pomogłam w zróżnicowaniu tych okazów
Tomku dzięki za szczere chęci w rozpoznaniu kaktusika Wracając do Haworcji miałam kiedyś obydwie różnica między nimi jest taka,że H. "Big Band" ma więcej tych "kropeczek" i jest nieco ciemniejsza od H.attenuata cv. Wide Zebra.Mam nadzieję,że troszkę pomogłam w zróżnicowaniu tych okazów
Pozdrawiam
Greta
Greta
- tom_ek
Dzięki Greto za wyjaśnienia. Tak przypuszczałem, że różnica może tkwić w odcieniach zieleni, ale w internecie prócz jasnych "Wide Zebra" znajdowałem ciemniejsze okazy i odwrotnie, wśród ciemniejszych "Big Band" jaśniejsze . Natomiast kropki/paski na tych odmianach to jest coś, co rzeczywiście pozwoli mi na przyszłość je rozróżniać. Zastanawiam się tylko, jak ja Ci tego "konia z rzędem" poślę, kurierem chyba
Na kaktusach się nie znam i ogólnie to większość umarła. Jednak pomimo skrajnie niesprzyjających warunków dla roślin w moim pokoju TEN KAKTUS, pseudonim roboczy Eustachy, rośnie w zawrotnym tempie. Jest piękny, niezniszczalny, robią mu się rozstępy i bardzo się z nim zżyłam. Ale nie wiem co to za gatunek i moim marzeniem jest się dowiedzieć.
Kwiatów nigdy u niego nie widziałam, tak jak mówiłam rośnie bardzo szybko - wg moich obliczeń dla młodego pędu są to aż ok. 3 mm na dobę. Ma bardzo igiełki, które z ogromną łatwością wbijają się w palec. Ponadto to nie może być jakiś "wykwintny" gatunek, bo z tego co pamiętam został kupiony w Leroy Merlin, czy innym markecie. Za pomoc będę ogromnie wdzięczna
Kwiatów nigdy u niego nie widziałam, tak jak mówiłam rośnie bardzo szybko - wg moich obliczeń dla młodego pędu są to aż ok. 3 mm na dobę. Ma bardzo igiełki, które z ogromną łatwością wbijają się w palec. Ponadto to nie może być jakiś "wykwintny" gatunek, bo z tego co pamiętam został kupiony w Leroy Merlin, czy innym markecie. Za pomoc będę ogromnie wdzięczna
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 gru 2015, o 15:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest to najprawdopodobniej rodzaj opuntia, ale z dokładną identyfikacją nie pomogę...
Artur
Po poszperaniu wydaje mi się, że to jest Opuntia monacantha, także dzięki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2016, o 15:44
Prawda Tomku w internecie są te dwa gatunki i oba w dwóch różnych odcieniach zieleni.Kierowałam się własnym przykładem swoich Haworcji,które miałam.Jak napisałeś należy brać pod uwagę kropki/paski czyli H. "Big Band" ma szerokie pręgi,rzadsze,mniej regularne i produkuje więcej kropek.
A propos "konia z rzędem" to chyba darujemy mam obawy,że kurier będzie mieć nie mały problem z transportem do mnie
A propos "konia z rzędem" to chyba darujemy mam obawy,że kurier będzie mieć nie mały problem z transportem do mnie
Pozdrawiam
Greta
Greta