Tunel foliowy z pręta zbrojeniowego, karbowanego??
-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunel foliowy z pręta zbrojeniowego, karbowanego??
Ad 1. Ja do rurki dł. 15cm i średn. większej wewnątrz od średnicy pręta, z którego są wykonane pałąki tunelu, (u mnie były to pręty gładkie fi 14mm) przyspawałem pręt, (wkładając go do środka rurki, na głębokość 2cm). Pręty miały długość 50cm. Długość prętów trzeba ustalić, biorąc pod uwagę spoistość gruntu, do którego będą te elementy wbijane.
Ad 2. W moim wypadku był to rozstaw 1m.
Ad 3. Kratownica jest konieczna.
Ja miałem tunel 6 x 3 x 1,8m i wytrzymał kilkanaście lat.
Ad 2. W moim wypadku był to rozstaw 1m.
Ad 3. Kratownica jest konieczna.
Ja miałem tunel 6 x 3 x 1,8m i wytrzymał kilkanaście lat.
Pozdrawiam
Wów! Majstersztyk, a jaki wielki tunel ;) Czasochłonne wykonanie pewnie ale efekty i funkcjonalność rewelacyjne ;)jokaer pisze:Slawgos, ten tunel to cała konstrukcja, prawie, że artystyczna
u mnie są silne wiatry, a syn nie chciał podpórek w środku, więc wymyślił właśnie takie coś.
To jest zdjęcie z pierwszego roku, kiedy pręty były pomalowane tylko dwa razy czarną farbą antykorozyjną.
Jakieś wystające spawy zostały owinięte.
W zeszłym roku jak zdjęliśmy folię, to pomalowaliśmy wierzchnie pręty na biało.
http://img11.imageshack.us/img11/6113/tuneltv.jpg ]
-
- 50p
- Od: 11 sie 2012, o 22:07
W roku ubiegłym (dokłądnie 1 maja) zrobiłem tunel na taki mniej więcej jak tu opisywane, o wymiarach: 9x4 m, końce drutów wbite po pół metra z każdej strony i jedna podpórka na środku. Przetrwał naprawdę silne wichury, tak że polecam takie rozwiązanie!!
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Dexa
Dziękuję za słowa uznania , przekażę synowi.
On nie jest taki olbrzymi, ma niecałe 6m szer. na trochę więcej jak 9 m dł.
Jest wysoki i jest to wielka zaleta.
Trochę synowi zeszło ze zrobieniem, ale właśnie na nim uczył się spawania.
Służy już czwarty sezon, opiera się wiatrom super.
Reniak
Ja jeszcze dopowiem jak syn zrobił łuki, bo wprawdzie wygiąć pręt długi jest łatwo,
ale żeby pozostał w tej pozycji trochę gorzej.
Na ziemi powbijał kołki na linii potrzebnego łuku, wkładał pręt między dwa kołki i wtedy mógł dospawać podpórki i drugi pręt.
Dziękuję za słowa uznania , przekażę synowi.
On nie jest taki olbrzymi, ma niecałe 6m szer. na trochę więcej jak 9 m dł.
Jest wysoki i jest to wielka zaleta.
Trochę synowi zeszło ze zrobieniem, ale właśnie na nim uczył się spawania.
Służy już czwarty sezon, opiera się wiatrom super.
Reniak
Ja jeszcze dopowiem jak syn zrobił łuki, bo wprawdzie wygiąć pręt długi jest łatwo,
ale żeby pozostał w tej pozycji trochę gorzej.
Na ziemi powbijał kołki na linii potrzebnego łuku, wkładał pręt między dwa kołki i wtedy mógł dospawać podpórki i drugi pręt.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lip 2014, o 09:59
- Kontakt:
Żeby taki tunel naprawdę był solidny trzeba pręty dobrze przyspawać, jeśli zrobisz to nieumiejętnie konstrukcja może się zawalić. Ja poszedłem na łatwiznę i zrobiłem z drewna łącząc elementy gwoźdźmi i o dziwo już 5 lat stoi
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sty 2015, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam wszystkich jestem nowy na forum.chce zrobić tunel do uprawy warzyw jak najtańszym kosztem z pręta zbrojeniowego i rurki. szerokości około 4-5m i długości ?jeszcze nie wiem 12m może więcej planuje zrobić pałąk z druta zbrojeniowego 12? a boki z rurki żeby włożyć i obspawac pręt,rurka około metr półtora? po bokach odstępy miedzy pałąkami około metra? i wysokości około 2.20-2.50? jeśli ktoś by chciał mi pomoc to proszę o poradę podpowiedz.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Pręt zbrojeniowy ma inne przeznaczenie i o takim samym ciężarze rurka wytrzyma dużo więcej. Także można , a przynajmniej w mojej okolicy, kupić na złomie za poniżej 2zł za 1kg profile nawet ocynkowane i przy pewnych umiejętnościach można wyprofilować łuki. Drut raczej jest na rozciąganie, a w bok, bo go można z łatwością zgiąć, chyba że już go masz, to wykorzystaj na przekątne, ale nie taki gruby.
Ps. dopiero zauważyłem z skąd jesteś, to w Bydgoszczy na ul. Toruńskiej przed zajezdnią na złomie są często takie profile o długości 6m.
Ps. dopiero zauważyłem z skąd jesteś, to w Bydgoszczy na ul. Toruńskiej przed zajezdnią na złomie są często takie profile o długości 6m.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sty 2015, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziekuje, jestem z okolic Radziejowa.Pręt łatwiej wygiąć i dlatego chce z niego zrobić, myślę ze np.12mm wytrzyma jak zrobię rozstaw co 80 może 90, i na długość dam 5 prętów np.10mm do złączenia pałąków po długości tunelu.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Ja zrobiłem tunel foliowy z pręta zbrojonego chyba f12 już nie pamiętam, do ziemi powbijałem co metr profil około dł 25cm i do nich po prostu wsadziłem potem pręt, wszystko pospawałem na długość i dałem jeszcze wzmocnienia poprzeczne ze względu na halny.Drzwi zrobiłem z profila połączyłem z konstrukcja długość mojego tunelu to 10 metrów szerokosc 4m , aha nie używajcie gładkiego pręta gdyż nie jest tak elastyczny jak zbrojeniówka.Koszt bez foli i robocizny około 500 zeta.
Powiedzcie proszę jak to u Was jest z zapylaniem pomidorków? rzadko pewnie jakaś pszczółka wleci do tunelu nawet przy cały czas otwartych drzwiach, czytałam o jakimś środku Pylicol. Jeśli już taki temat się pojawił to przepraszam, nie mogę znaleźć.
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jest dużo na temat zapylania pomidorów, a pomidory są odwiedzane przez trzmiele, dla pszczół jest nieatrakcyjny, brak nektaru.zielistek pisze:Powiedzcie proszę jak to u Was jest z zapylaniem pomidorków? .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5385&hilit
A nawet wystarczy w wyszukiwarkę dać zapylanie pomidorów i masz mnóstwo wiadomości.
pozdrawiam Ludwik
Dzięki, wpisałam w wyszukanie "zapylanie pod tunelem" i dlatego nic nie znalazłam, ale ok...teraz już widzę
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sty 2021, o 17:30
- Kontakt:
Warto by stelaż tunelu foliowego miał skosy z rurek wzmacniających jak na zdjęciu.
regulamin