Lawenda,odmładzanie ,cięcie
Re: lawenda -kiedy i jak przyciąć
Masz młodą sadzonkę, więc rośnie i niebawem zakwitnie.Jak kwiatki zrobią się 'szarawe',takie jakby przyschnięte to przytnij kwiatostany z małym kawałkiem pędu.Możesz tez obciąć tylko same kwiatostany, powinny do zimy wyrosnąć nowe, ale już mniej liczne.Lawenda kwitnie jakieś 3 tygodnie( najintensywniej jest wybarwiona) choć trudno to dokładnie sprecyzować gdyż małe kwiatki rozwijają się stopniowo, a są różnice też w sposobie kwitnienia u poszczególnych odmian.
Swoje lawendy cięłam wiosną w tym roku na dwa sposoby.Wszystkie oszczędnie ( choć kusiło by ciachnąć niżej) i te teraz kwitną pięknie, spektakularnie( na wszystkich prawie gałązkach są kwiatostany), a jedną ścięłam nisko, prawie przy ziemi.Ta długo się zbierała ( jest gęsta i bez zdrewniałych łodyg na dole), ale kwitnie teraz nielicznymi kwiatostanami pomiędzy którymi są gałązki, na których kwiatostany będą (chyba?) później.Kwitnie tak niejako 'na raty' co wcale mi się nie podoba , bo lawenda jednak piękniej wygląda gdy kwitnie 'masowo'.
Swoje lawendy cięłam wiosną w tym roku na dwa sposoby.Wszystkie oszczędnie ( choć kusiło by ciachnąć niżej) i te teraz kwitną pięknie, spektakularnie( na wszystkich prawie gałązkach są kwiatostany), a jedną ścięłam nisko, prawie przy ziemi.Ta długo się zbierała ( jest gęsta i bez zdrewniałych łodyg na dole), ale kwitnie teraz nielicznymi kwiatostanami pomiędzy którymi są gałązki, na których kwiatostany będą (chyba?) później.Kwitnie tak niejako 'na raty' co wcale mi się nie podoba , bo lawenda jednak piękniej wygląda gdy kwitnie 'masowo'.
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lawenda - cięcie
Mam lawende w gruncie..Kupiłam w doniczce i jak przestawała mocno kwitnąć przesadziłam do gruntu..Lawenda sie tam przyjęła, na samym dnie ułożyłam kawałki drobnego gruzu i piasku. Lepiej sie tam ma niż w doniczce..ALe niestety jej nie przycinałam..Kupiłam ja w wakacje..I teraz się zastanawiam czy ja ćiąć, czy tak zostawić. Gdzieś w internecie przeczytałam, że na zimę nie powinno się jej przycinać, bo może jej to zaszkodzić..Teraz juz nie wiem, czy czekać do wiosny z przycinaniem, czy teraz ją troszke przyciąć..
Re: Czy lawenda przechodzi okres uśpienia?
Ciąć teraz. Nic jej nie będzie. Lawende tnie się we wrześniu.
Aga
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I tak zrobię... Chciałabym , żeby ładnie się zagęściła na wiosnę...A teraz nie wyglądała jakoś oszałamiająco...Właściwie, mala roślinka to była dość..
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Ewa
Starsze krzaki tak mają, cięcie już nie pomaga, trzeba robić z nich sadzonki, albo sadzić młode.U ciebie na dodatek rośnie w zagęszczeniu innych roślin.Lawenda wybitnie tego nie lubi.Powinna rosnąć albo w swoim towarzystwie w odpowiednich odstępach, albo soliter, by z każdej strony dochodziło maksymalnie słońce i powietrze.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Dzięki-po obu stronach tej rozłożonej lawendy, rosną też lawendy(prosto)ten sam wiek.Jak należy ukorzenić tą moją lawendę?
Pozdrawiam Ewa
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Ja takie "przerośnięte" lawendy przycinam mocno, kilkanaście centymetrów nad ziemią, z powodzeniem odrastają gęste krzewy. W tym roku wiosną ciąłem kilkuletnie krzewy w ten sposób, są już obsypane kwiatami... Myślę, że po kwitnieniu możesz swoje krzewy przyciąć nisko. Sadzonki lawendy bardzo łatwo jest przygotować. Kilkucentymetrowy pęd ogołocić z dolnych liści, w ukorzeniacz dla półzdrewniałych i po same liście w podłoże, od razu dobrze jest przyciąć górę - dla rozkrzewienia.
W ogrodach moich znajomych rosną wieloletnie krzewy, wciąż gęste i bujnie kwitnące. Nawet nie przyszło im do głowy by wymieniać je na nowe. Kluczem jest odpowiednie cięcie.
W ogrodach moich znajomych rosną wieloletnie krzewy, wciąż gęste i bujnie kwitnące. Nawet nie przyszło im do głowy by wymieniać je na nowe. Kluczem jest odpowiednie cięcie.
Pozdrowienia
Witam to w jakich odstępach sadzić lawendę by tak nie zdrzewiała?
duduś
Lawenda jest krzewinką i drewnieć będzie niezależnie od odstępów sadzenia, nawet sadzona jako soliter.Odstępy ok.0,5 m wystarczą, by mogła lekko się wyłożyć.Jednak sadzona w zbytnim zagęszczeniu czy to własnym, czy innych roślin jej łodygi i liście będą zagniwać i zamierać, bo wymaga dobrej cyrkulacji powietrza.Należy też unikać miejsc gdzie będą obsypywać się na nią igły iglaków, liście, czy nawet płatki róż po deszczu z obficie kwitnących krzewów, również powodujące ww.
Sadzić najlepiej na stokach i podwyższeniu, korzeni nie przysypywać za mocno, ściółki moim zdaniem jej nie służą, szczególnie na cięższych glebach.Na takich glebach można sadzić na lekkich kopczykach ziemi zmieszanej z piaskiem, wypraktykowałam, mogę polecić.Śnieg w czasie roztopów szybko spływa z okolic zdrewniałej szyjki korzeniowej i nic tam nie gnije.
Po ok.6 latach wyraźnie się starzeje, można próbować odmłodzić, albo młodą zastąpić.
Sadzić najlepiej na stokach i podwyższeniu, korzeni nie przysypywać za mocno, ściółki moim zdaniem jej nie służą, szczególnie na cięższych glebach.Na takich glebach można sadzić na lekkich kopczykach ziemi zmieszanej z piaskiem, wypraktykowałam, mogę polecić.Śnieg w czasie roztopów szybko spływa z okolic zdrewniałej szyjki korzeniowej i nic tam nie gnije.
Po ok.6 latach wyraźnie się starzeje, można próbować odmłodzić, albo młodą zastąpić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
W jaki sposób można zrobić nowe sadzonki ze starej lawendy?W jakim miesiącu to robić ?
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Robię wiosną, podczas cięcia i latem przy okazji przycinania przekwitłych kwiatów tj. sierpień, nawet początek września.
Pozdrowienia
Re: Lawenda - Lavandula część 2
Witajcie Ogrodnicy!
Ja dopiero zaczynam przygodę z własnym ogrodem i potrzebuję wsparcia.
W zeszłym roku posadziłam lawendy, kilka krzaczków - pięknie zakwitły. Na jesieni ścięłam wszystkie gałązki z kwiatami tuż nad górnymi listkami. Wydaje mi się że wszystkie krzaczki przetrwały zimę ale wyglądają jak przysłowiowe miotły. Kiedy jest właściwy czas na ścinanie lawendy ? Na jakiej wysokości powinnam ściąć krzaczek ?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Ja dopiero zaczynam przygodę z własnym ogrodem i potrzebuję wsparcia.
W zeszłym roku posadziłam lawendy, kilka krzaczków - pięknie zakwitły. Na jesieni ścięłam wszystkie gałązki z kwiatami tuż nad górnymi listkami. Wydaje mi się że wszystkie krzaczki przetrwały zimę ale wyglądają jak przysłowiowe miotły. Kiedy jest właściwy czas na ścinanie lawendy ? Na jakiej wysokości powinnam ściąć krzaczek ?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.