Cukier różany i inne przetwory z róż
-
- 100p
- Posty: 156
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Czy można też suszyć owoce Gipsy boy które dojrzewają dopiero jesienią?
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Mam do zagospodarowania kilka kg owoców róży Karpatia, część z nich chce ususzyć.
Czy bez wydłubywania nasion, tylko przekroić na pół można suszyć owoce róży?
A może ma ktoś sposoby przetwarzania owoców bez usuwania pestek i podzielił by się przepisami.
Czy bez wydłubywania nasion, tylko przekroić na pół można suszyć owoce róży?
A może ma ktoś sposoby przetwarzania owoców bez usuwania pestek i podzielił by się przepisami.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Wątpięand777 pisze:Czy bez wydłubywania nasion, tylko przekroić na pół można suszyć owoce róży?
Nie masz teściowej? Moja siedziała w ogrodzie z koleżanką i dłubały.. kroiły na pół i końcówką łyżeczki dłubały
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Często robię kosmetyki różane.
Sól do kąpieli , sól z dodatkiem olejku różanego i płatków.
Tonik różany :
Garść świeżych płatków róży zalać wodą. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Woda powinna ?zafarbować? i przybrać kolor płatków, a na powierzchnię wypłyną plamy olejku. Tonik ostudzić, przelać do butelki (można trzymać ją w lodówce nawet do dwóch tygodni), stosować do przemywania twarzy rano i wieczorem.
Sól do kąpieli , sól z dodatkiem olejku różanego i płatków.
Tonik różany :
Garść świeżych płatków róży zalać wodą. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Woda powinna ?zafarbować? i przybrać kolor płatków, a na powierzchnię wypłyną plamy olejku. Tonik ostudzić, przelać do butelki (można trzymać ją w lodówce nawet do dwóch tygodni), stosować do przemywania twarzy rano i wieczorem.
-
- 100p
- Posty: 156
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Poproszę o przepis na ten syrop różany. Ładnie wygląda.
- halys
- 200p
- Posty: 203
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Znalazłam taki przepis na syrop z owoców dzikiej róży w książce "Domowe leki ziołowe". Czy ktoś to robił? Czy warto?
0,5kg owoców dzikiej róży umyć, pociąć na połówki i zostawić na noc w filiżance soku jabłkowego. Następnie szybko doprowadzić do wrzenia i przetrzeć przez sito. Syrop można osłodzić miodem lub syropem gruszkowym. Przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w chłodziarce i zjadać po 1 łyżce stołowej dziennie.
Taki syrop ponoć najlepiej spożywać w czasie przeziębień.
0,5kg owoców dzikiej róży umyć, pociąć na połówki i zostawić na noc w filiżance soku jabłkowego. Następnie szybko doprowadzić do wrzenia i przetrzeć przez sito. Syrop można osłodzić miodem lub syropem gruszkowym. Przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w chłodziarce i zjadać po 1 łyżce stołowej dziennie.
Taki syrop ponoć najlepiej spożywać w czasie przeziębień.
Życie, Ty wariacie...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7672
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
U mnie pięknie zakwitła mary rosę czy mogę użyć ją na konfiturę różaną
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Pewnie możesz, trochę jasna wiec kolor będzie mniej wyrazisty. Smak i zapach każdej róży jest ciut inny po prostu zrób i spróbuj. Ja z mojej Rose de Rescht zrobiłam już 3 słoiki po ok 300ml, a teraz produkuję syrop różany z 230 g płatków, 3 szklanek cukru i 3 szklanek wody. Coraz bardziej podoba mi się ta róża, nie dosyć że piękny zapach i kolor, to jeszcze szybko się zbiera płatki. Martwi mnie tylko ta ilość cukru w przetworach różanych. Dojrzewam do przerzucenia się na ksylitol, ponoć nadaje się do przetworów tak jak cukier tylko cena trochę zaporowa, ale z drugiej strony jak ma być wykwintnie to powinno być i zdrowo.
Dorota
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9827
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Przy bladych różach stosuję trick! Żeby konfitury nie były szare i nieapetyczne, dodaję łyżkę domowego syropu z aronii. Jest to znany, powszechnie stosowany naturalny barwnik spożywczy. Taka ilość nie ma wpływu na smak.
Moja Rose de Resth ma jeszcze niewiele kwiatów , ale się rozkręca.
Moja Rose de Resth ma jeszcze niewiele kwiatów , ale się rozkręca.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Świetny pomysł z tym wątkiem. Czemu moje róże mają tak mało kwiatów .
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Takasobie-możesz podać przepis na syrop z aronii?
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9827
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Chyba będzie to
Ale szybko, jako dodatek do konfitury:
Bardzo dojrzałą aronię umyć obrać i zmielić w blenderze (ma bardzo twardą skórę). Zalać wodą, żeby przykryło, dodać cukru wg smaku (jak ktoś chce bardzo słodki, trzeba duuużo). Gotować jak rosół - na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Ale szybko, jako dodatek do konfitury:
Bardzo dojrzałą aronię umyć obrać i zmielić w blenderze (ma bardzo twardą skórę). Zalać wodą, żeby przykryło, dodać cukru wg smaku (jak ktoś chce bardzo słodki, trzeba duuużo). Gotować jak rosół - na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6