Apteka na działce i w domu cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Apteka na działce i w domu cz. II

Post »

Witaj, Krysiu. Dopiero tutaj trafiłam, więc za chwilę wyruszę poczytać. Zajrzałam na Twojego bloga i zaciekawił mnie wpis o działaniu lukrecji na nowotwory przysadki. Poszukam rozszerzenia tematu. Pozdrawiam i w drogę ;:65
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ja z pigwy mam nalewkę - wcierać jej nie będę ;:306
tomek78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2016, o 10:48

Post »

Witam wszystkich,
nie chce sie wymadrzac ale moze pomyslicie w tym roku o zamiennikach cukru?Robicie domowe lekarstwa, ktore sa przy okazji bardzo niebezpieczne dla waszego organizmu...bilans jest taki, ze wiecej szkody niz pozytku. To oczywiscie moje zdanie. Przytaczam fragment pewnego art:
"Niemiecki biolog Otto Heinrich Warburg zdobył Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny za odkrycie, że metabolizm guzów złośliwych jest w dużej mierze uzależniony od spożycia glukozy. Badania typu PET, stosowane w celu wykrycia raka, często polegają na zidentyfikowaniu w ciele obszarów pochłaniających najwięcej glukozy. Jeśli jakiś jego fragment wyróżnia się na tle reszty wchłanianiem zbyt wielkiej ilości glukozy, bardzo praw­dopodobną przyczyną tego zjawiska jest rak.

Kiedy spożywamy cukier lub białą mąkę - substancje odznaczające się wysokim indeksem glikemicznym - poziom glukozy we krwi gwałtownie rośnie, ponieważ organizm natychmiast uwalnia dawkę insuliny po­zwalającą glukozie wniknąć do komórek. Wydzielaniu insuliny towarzyszy uwalnianie innego związku zwanego IGF (insulinopodobny czynnik wzrostu), którego zadaniem jest stymulowanie wzrostu komórek. Innymi słowy cukier odżywia tkanki i sprawia, że rosną szybciej. Ponadto insulina oraz IGF wywołują pewien wspólny efekt: podsycają procesy zapalne, które stymulują wzrost komórek i służą jako odżywka dla guzów.
Obecnie wiadomo już, że nagłe skoki poziomu wydzielania insuliny i IGF nie tylko podsycają wzrost komórek rakowych, lecz także ich zdolność wnikania do sąsiadujących tkanek."

Polecam xylitol, nektar z agawy lub stevie jako zamienniki cukru.

pozdrawiam wszystkich
christinkrysia pisze:Raczek- Aniu ciągle w biegu czyli u Ciebie nic się nie zmieniło.
Aniu skróciłaś czas wysycania się składników o całe 50 % ... pośpiech wskazany tylko przy łapaniu pcheł :;230 tak nam babcia mówiła.
Określenie gęstości to faktycznie problem bo nigdy nie ma pewności.
Czas gotowania podawany jest w przybliżeniu i z mojej praktyki wiem,że waha się od 2 do 3 godzin. Jedno ale ... gotowanie może odbywać się nawet w ciągu dwu, trzech dni po trochu.

Co do pasteryzacji to sa różne opinie.
Przy takiej zawartości cukru nie ma prawa mu się nic stać i pasteryzacja nie jest konieczna. Pleśnie przy zawartości cukru powyżej 60 % cukru nie rozwijają się.
Myślę, że wytrzyma nawet nie jedną zimę ale w moim rodzinnym domu zawsze dla pewności i lepszego zamknięcia słoiczków zagotowywano je.

Ewiczka52 - Ewciu Ty od razu podwójna dawke masz w przepisie - dobre bo oszczędność czasu.
Jednak spirytus u mnie nie wchodzi w gre bo jak są wnuki to biorą z tego samego słoiczka.

Z dodatkiem spirytusu robię inna miksturę.

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z dodatkiem spirytusu
Zebrać świeżo rozwinięte koszyczki, wyskubać żółte płatki, włożyć do słoika przesypując warstwami cukru.
Lekko ugnieść żeby zaczęły puszczać sok.
Wlać na wierzch 1 łyżkę spirytusu, dosypać cukru i odstawić w ciemne miejsce na tydzień.
Potem przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Stosować przy nieżycie jamy ustnej, gardła, oskrzeli z uporczywym kaszlem spożywamy po 1 łyżeczce syropu razem z płatkami.

Miód z mniszka inaczej
zebrać 4 garście kwiatów mniszka,
wypłukać włożyć do słoika przesypując kolejne warstwy 1 kg cukru,
udusić łyżką drewnianą,
pozostawić na 4-5 tygodni.
Po tym okresie syrop zlać - zagotować ,wlać do słoików i zakręcić.

Odciśnięte kwiatki przełożyć do pojemnika, trzymać w lodówce i zjadać po łyżeczce dziennie.
Bardzo dobry naturalny lek wspomagający dla osób w starszym wieku i nie tylko ... stosowany u pań przy problemach nietrzymania moczu, u panów przy kłopotach z prostatą.

I na zakończenie przepis szczególnie dla osób które piją jogurt ale może być tez inny napój mleczny.

Zielony napój z liści mniszka
3-4 liście mniszka ( świeże) zmiksować z ? szklanki mleka kefiru lub jogurtu.
Pić rano i po południu miedzy posiłkami jako środek ogólnie wzmacniający, witaminizujący i poprawiający cerę.
Stosować wiosną przez 2-3 tygodni.

Ja mam jogurt z z grzybka tybetańskiego więc mam 2 w jednym.

iwona0042 - Iwonko zaszalałaś ... ale warto.
Jakiej wielkości te słoiczki ?
Ja robię kilka podejść i za każdym razem coś innego.

Przy następnym wejściu podam jeszcze inne zastosowanie - jeśli mamy dostęp do mniszka to namawiam na spróbowanie choćby jednego z tych przepisów.
To tylko koszt cukru, trochę gazu i nasz czas a reszta same korzyści i gdyby nawet nie był potrzebny bo nie chorujemy to na chleb zamiast pszczelego miodu bo naprawdę jest smaczny.
Można tez na nim piec piernik - pyszny.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Tomku stevia, ksylitol jak najbardziej ale syrop z agawy to jedna wielka ściema - nie polecam ma bardzo dużo węglowodanów i wysoki IG.wiem co mówię.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29

Post »

Z powodzeniem stosuję właściwości roślin w kosmetykach.
Kąpiel z rumiankiem i szałwią działa relaksująco; w tym celu garść ziół zalać szklanką gorącej wody i po zaparzeniu napar wlać do wody.
Kąpiel z otrębami pszennymi usuwają zanieczyszczenia skóry.
Kąpiel miodowo-sosnowa wzmacniająca. Kilkanaście młodych pędów sosny zalać 2-3 litrami wody, gotować przez 10 min pod przykryciem. Po 15 min przecedzić do wanny wypełnionej do ? wodą o temp. 37 °C, dodać 200 gram miodu. Czas kąpieli 10-20 minut. Kąpiel działa pobudzająco na krążenie krwi, uspokajająco, moczopędnie, zmniejsza bóle reumatyczne.
Miodowa maseczka oczyszczająca. Wymieszać jedną łyżkę miodu z ? łyżeczki soku cytrynowego i dwoma łyżeczkami mielonych migdałów. Mieszanką pocierać delikatnie skórę twarzy. Spłukać letnią wodą.
Płyn przeciw wągrom. Rozdrobnić jeden średni ogórek, zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na trzy godziny. Następnie napar wycisnąć i dodać łyżeczkę miodu, wymieszać. Za pomocą wacika przemywać twarz, poczekać do wyschnięcia skóry, przemyć letnią wodą.
Cerę zmęczoną i zszarzałą rozjaśni maseczka z gruszki, która jest polecana zwłaszcza osobom o tłustej cerze.
Cerę wrażliwą i delikatną pielęgnuje maseczka morelowa; utarty owoc na papkę nałożyć na twarz i zmyć po 15 minutach.
Cerę oczyszcza maseczka z jabłka: starty owoc nałożyć równomiernie na twarz i zmyć po 10 minutach.
Miodowy płyn oczyszczający. Do ? l maślanki dodać łyżkę płynnego miodu. Dobrze wymieszać. Nanieść na twarz, szyję i pozostawić na 15 minut. Spłukać letnią wodą. Zmiękcza i odżywia skórę.
Do ust: Rozsmarować niewielką ilość miodu na usta , chroni przed drobnoustrojami, przyspiesza gojenie się małych ranek.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Witam!

Znalazłam Waszą kopalnie wiedzy i muszę się wpisać.

Od lat "walczę" z żywokostem ,bo nie wiedziałam jakie to pożyteczne zioło. ;:223 .

Zostało mi chyba tylko 2-3 krzaczki. Ile lat musi mieć ta roślinka, żeby jej korzeń miał lecznicze właściwości?
Marta
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marto
Na swej działce mam tylko 2 kępy żywokostu i spokojnie mi wystarczą . Liście w sezonie przycinam ze 2 razy ( robię z nich gnojówkę - zawiera sporo potasu i pomidorkom to pasuje) Natomiast pozyskiwanie kłaczy wygląda tak - każdego roku późną jesienią po zatrzymaniu wegetacji wykopuję jeden krzew, obcinam pędy, a górna część wędruje s powrotem do gruntu. Następnej jesieni kolej na drugą i tak naprzemiennie.
Kłącza pozyskujemy wtedy gdy są w miarę duże - nieważny czas rośnięcia tylko wielkość - sa grubsze i łatwiej je przerabiać. Najodpowiedniejszy czas pozyskiwania kłączy to wczesna wiosna przed ruszeniem wegetacji i późna jesień po zatrzymaniu wegetacji. Wtedy w korzeniach jest najwięcej składników , na których nam zależy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od 3 lat uprawiam Słodkie ziele Azteków (Lipia dulcis).
Początkowo z ciekawości a potem już z przyzwyczajenia aby choć przez część roku zastąpic cukier biały "zielonym syropliem" ze Słodkiego Ziela Azteków.

Obrazek
Obrazek

Uprawiania na słonecznym stanowisku ma bardzo ciekawa kolorystykę liści
Obrazek

Ciekawa jestem jakie macie doświadczenia w uprawie, odczucia smakowe i przepisy na wykonanie "zielonego cukru w płynie "
Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swymi doświadczeniami :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mogę prosić zdjęcie żywokostu?Zdjęcie korzenia?
Chciałabym się upewnić co u mnie rośnie :roll:
:wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu zdjęcia korzeni to nie mam ... one rosną w dół pionowo , gładkie, czarne a w środku po przekrojeniu biały lepki miąższ.
Liście mają takie ala "włoski" ... jak dla mnie to w dotyku niezbyt przyjemne ale gdy w sezonie nakładam sobie na staw liście to je delikatnie oparzam i wtedy po nałożeniu już nie drażnią skóry.
Zdjęcie tak na szybko znalazłam

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niby podobny,ale mój ma wieeelkie liście .Latem poproszę o identyfikację :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żywokost ma faktycznie duże liście ale na zdjęciu jest młoda sadzonka .
Te duże liście sa od dołu, a zdjęciu zrobione ze szczytowych pędów aby utrwalić kwitnienie.
Postaram się zapamiętać i w sezonie zrobić kilka zdjęć bo faktycznie niektóre rośliny traktuję po macoszemu i nie uwieczniam ich na zdjęciach.
Jeśli uda mi sie delikatnie podkopać pod kępę bo potrzebuję 1 dłuższy świeży pęd na zrobienie maści to pstryknę zdjęcie i wstawię tutaj :D
Na działkę wybieram się w następnym tygodniu bo teraz często pada i mam inne zajęcia.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Jestem bardzo ciekawa tego Ziela azteków bardzo by mi się przydało. Przeszukałam internet i jakośnie mogę trafić na nasiona.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”