Budki dla ptaków
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Budki dla ptaków
wow
Dzisiaj byliśmy na działce i okazało się, że jedna z budek wygląda jak po dziabnięciu siekierą. Zdjęliśmy żeby wymienić gwoździe i połatać ją a nad nami jak się sikorki rozwrzeszczały tak lament we wsi W domku jakieś ptaki być musiały bo masę kupek ale zero próby zakładania gniazda.
Przypomniało mi się jeszcze o budce dla kopciuszka http://www.bmpankowscy.pl/index.php?go=budka_kopciuszek U mnie na wsi zawsze kopciuszki były. To te ptaki latające za człowiekiem i ciągle śpiewające w różnym stylu. Za dziecka się bawilismy i co chwila człowiek zmieniał miejsce przebywania a kopciuszek podążał za nami. Śmieszne to ale miłe.
Dzisiaj byliśmy na działce i okazało się, że jedna z budek wygląda jak po dziabnięciu siekierą. Zdjęliśmy żeby wymienić gwoździe i połatać ją a nad nami jak się sikorki rozwrzeszczały tak lament we wsi W domku jakieś ptaki być musiały bo masę kupek ale zero próby zakładania gniazda.
Przypomniało mi się jeszcze o budce dla kopciuszka http://www.bmpankowscy.pl/index.php?go=budka_kopciuszek U mnie na wsi zawsze kopciuszki były. To te ptaki latające za człowiekiem i ciągle śpiewające w różnym stylu. Za dziecka się bawilismy i co chwila człowiek zmieniał miejsce przebywania a kopciuszek podążał za nami. Śmieszne to ale miłe.
Pozdrawiam Jola
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Kama super, że dałaś tego linka, nawet nie wiedziałam, że mogą być takie budki
Robię jutro , a rudzików to jest u mnie b.dużo.
Robię jutro , a rudzików to jest u mnie b.dużo.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kama_80
- 1000p
Jolki to są dzielne kobitki więc łap pomysł http://sowy.eco.pl/www/ochrona_czynna.php?budki_id=6 Może nie na teraz bo drewna to tu sporo trzeba ale jakbym miała otwartą przestrzeń i jakiekolwiek drzewo to bym zaryzykowała. Może niekoniecznie dla pójdźki...choć to gniazdo to majstersztyk.
Zw wschodu jestem. Pamiętam jak dziś śpiew pójdźki. Brzmiał smutno, zawodząco, oj niosło się to daleko. Dziadkowie mi powiedzieli, że jak nic ktoś umrze. Rano nie żyła sąsiadka. Aż mnie dreszcze przeszły tak bardzo pamiętam tą noc. Potem na studiach ornitolog opisywał monosylabami odgłosy ptaków w stylu tiruli-rulij itd Przy okazji pójdźki sprzedał nam wierszyk: pójdź pójdź w dołek pod kościołek
Zw wschodu jestem. Pamiętam jak dziś śpiew pójdźki. Brzmiał smutno, zawodząco, oj niosło się to daleko. Dziadkowie mi powiedzieli, że jak nic ktoś umrze. Rano nie żyła sąsiadka. Aż mnie dreszcze przeszły tak bardzo pamiętam tą noc. Potem na studiach ornitolog opisywał monosylabami odgłosy ptaków w stylu tiruli-rulij itd Przy okazji pójdźki sprzedał nam wierszyk: pójdź pójdź w dołek pod kościołek
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu jest dobrze rozrysowane jak zrobić budkę i dla jakiego ptaszka się nadaje:
http://www.kbprojekt.pl/czytaj/budki-dl ... w-rudzikow
http://www.kbprojekt.pl/czytaj/budki-dl ... w-rudzikow
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2014, o 08:08
Witam. widzę, że temat ruszył na przyszłą wiosnę. na jesień sklepałem drugą budkę z zwykłej deski i zamontowałem kamerę od góry i z boku. Fajny efekt dają. Od pazdziernika nocuje jedna bogatka samiczka. Za niedługi czas opuści budkę i gdzieś na początku kwietnia będzie szukanie miejsca na budowę gniazda. Na początku października wróble bawiły się w środku, nosiły suche liście a sikorka wszystkie wywaliła.
- kama_80
- 1000p
Więcej zdjęć, filmów, filmów i zdjęć
U mnie kiedyś wróble podchodziły do budki ale modraszki je zlały w try miga i tyle było.
U mnie kiedyś wróble podchodziły do budki ale modraszki je zlały w try miga i tyle było.
Pozdrawiam Jola
-
- 10p - Początkujący
Bogatka trochę spuchła bo szykowała się do spania
- kama_80
- 1000p
Jak się robi takie zdjęcia? Możesz jakiś sprzęt polecić do takiego podglądania?
Pozdrawiam Jola
-
- 10p - Początkujący
kamerka podłączona do telewizora i robiłem telefonem, też mam videograbber usb do zgrywania kaset vhs na pc i też można podłączyć kamerkę + program do nagrywania. to sprzęt z demobilu więc i jakość słaba, a lepszy normalny trochę kosztuje.
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
Z budowy pare desek zostało to się nie zmarnuje.
Coś dla szpaka. De lux - deska z piórowpustem.
A na kolejnym słupie osiedle domków jednorodzinnych. Mazurki już mają radochę, na nocleg zalatują.
Coś dla szpaka. De lux - deska z piórowpustem.
A na kolejnym słupie osiedle domków jednorodzinnych. Mazurki już mają radochę, na nocleg zalatują.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Widzę Jacku że jesteś miłośnikiem szpaków, sąsiedzi z ogródkami zapewne będą Ci dozgonnie wdzięczni .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Od kilku lat mam szpaki w budce na czereśni, w towarzystwie dwóch innych czereśni i nie narzekam. Widziałam akcję przeganiania innych szpaków przez moją parę.
Moje nowe imię Szansa
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Szpaki mają to do siebie, że mają swoje ulubione odmiany .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.