Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Malwy
Wątpię w zwierzaka, natomiast całkiem prawdopodobne jest, że są to skutki rozmaitych krzyżówek pomiędzy malwami.dziad_Jag pisze:Czy jakiś zwierzak może przenosić nasiona malw? Na osiedlu malw pełno, ale wszystkie mniej lub bardziej czerwone. A tu mi jedna pod oknem zakwitła na biało.
Rzeczywiście dostać w Polsce nasiona malw o kwiatach pojedynczych graniczy z cudem... Jedynie czarna jest sprzedawana w wersji pojedynczej... Ja tam się cieszę, że u mnie we Francji to kwiaty pojedyncze dominują w sprzedaży...dziad_Jag pisze: Nie lubię tak zwanych malw pełnych. Przypominają przerośnięte goździki. Gdzieś kiedyś natknąłem się na zagrodę, a w kącie rosły malwy; cały łan. Widok był oszałamiający; wszystkie możliwe kolory. Szczególnie nie mogę zapomnieć takich ciemno-bordowych, niemal czarnych. Niestety w sklepach tylko nasiona malw pełnych.
Może pomyliłeś, ze ślazem (Malva sp.)?dziad_Jag pisze: A! jeszcze jedno! Czy możliwe są malwy fioletowe?? Bo mam wrażenie że coś takiego widziałem. Ale może to nie były malwy, tylko coś podobnego?
Poniżej kilka fotek z mojego ogródka:
Pozdrawiam!
LOKI
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
Witam pięknie. Prześledziłem cały wątek ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem z malwami. Otóż w zeszłym roku posiałem nasiona malwy jednorocznej z torebki ze sklepu ogrodniczego. Wprost do gruntu w czerwcu. Wyrosły szybko i kwitły obficie. We wrześniu ubiegłego roku zebrałem nasiona i posiałem także gruntu w to sami miejsce w obecnym roku pod koniec maja. Dziś mam rachityczne sadzonki od 2 do 10 cm w dodatku jakoś dziwnie rozkrzewione na boki zamiast w górę... Ktoś ma pomysł o co tu chodzi? Dodam ze to pierwsze w zyciu moje malwy i nie odpuszczę bi to moje ulubione kwiaty.
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posiałam malwy pełne wiosną sądząc,że zakwitną w przyszłym roku. Jedna mnie zaskoczyła
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skoro padło pytanie o czerwone to ja spytam o białe.
Mam osobno zebrane nasiona malwy (duża paczka) w kolorach od jasnoróżowego, przez mocny rózowy po fioletowy-prawie-czarny.
Osobno mam zebrane nasiona (mała paczka) z malwy-matki kwitnącej na biało. W pobliżu rosły inne białe malwy, więc zakładam, że rośliny z nasionek powinny też wydac białe kwiaty.
Pytanie brzmi:
Jaką bezpieczną odległość utrzymać między kępami w róznych kolorach (białe vs. niebiałe) żeby uniknąć pomieszania i przez to usunięcia malw białych?
Mój kawalek ogrodu nie jest za duży, ale chciałabym rozplanowaćkępy możliwie bezpiecznie...
Mam osobno zebrane nasiona malwy (duża paczka) w kolorach od jasnoróżowego, przez mocny rózowy po fioletowy-prawie-czarny.
Osobno mam zebrane nasiona (mała paczka) z malwy-matki kwitnącej na biało. W pobliżu rosły inne białe malwy, więc zakładam, że rośliny z nasionek powinny też wydac białe kwiaty.
Pytanie brzmi:
Jaką bezpieczną odległość utrzymać między kępami w róznych kolorach (białe vs. niebiałe) żeby uniknąć pomieszania i przez to usunięcia malw białych?
Mój kawalek ogrodu nie jest za duży, ale chciałabym rozplanowaćkępy możliwie bezpiecznie...
Kraj migdałów i oliwek.
Przepiękne malwy prezentujecie!
Napiszcie proszę, jak radzicie sobie z rdzą u malw?
Otrzymałam jesienią cudne, "czyste" sadzonki, nie minął miesiąc od momentu posadzenia do gruntu i już były całe "zardzewiałe"
Napiszcie proszę, jak radzicie sobie z rdzą u malw?
Otrzymałam jesienią cudne, "czyste" sadzonki, nie minął miesiąc od momentu posadzenia do gruntu i już były całe "zardzewiałe"
Kasia
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Też jestem ciekawa jak sobie radzicie z rdzą ,malwy bardzo są atakowane przez rdzę .
Obrywam 2 pary pierwszych liści kiedyś ktoś mi tak poradził ale i tak łapie mimo pryskania rdza się pojawia.
Może ktoś z Was ma lepszy sposób na rdzę.
Obrywam 2 pary pierwszych liści kiedyś ktoś mi tak poradził ale i tak łapie mimo pryskania rdza się pojawia.
Może ktoś z Was ma lepszy sposób na rdzę.
Ela
Ignoruję chyba nie ma skutecznego sposobu na rdzę, u mnie na działce niektóre łapią rdzę a niektóre nie - przestałam się nią przejmować i tyleUszaty pisze: Napiszcie proszę, jak radzicie sobie z rdzą u malw?