Kosmos - Onętek
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kosmos - Onętek
Witajcie. Mam ochotę wysiać je w tym roku u siebie ale mam pytanie czy jak posieję w jednym miejscu i będę chciała część przenieść np. w puste miejsca na rabatach to przyjmą się czy nie lubią przesadzania ??
Przyjmą się, nawet jak trochę zwiędną, to potem odżyją
.

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Chyba tylko za granicą póki co. Też mi się podoba, chciałam kupić u producenta, czyli Thomspon & Morgan, ale już wyprzedane. Tegoroczna nowość to Xanthos, też ładny:)nalini pisze:Czy spotkał się ktoś z Was z odmianą onętka cosmos cupacakes?
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
Pełną odmianę Kosmosu już kiedyś wysiałam, wysiało się tez mnóstwo pojedynczych ubiegłorocznych i było jak zwykle różowo od Kosmosów, ale pełnych nie wypatrzyłam
Nie wiem czy wcale nie powschodziły czy wyrosły z nich pojedyncze? Fakt-nasion było jak na lekarstwo. 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja pełne wysiałam do pojemniczka, ale te kilka, które wzeszły, padły jeszcze w domu.
Te ,,zwykłe" wysiały się same i miałam istny kosmiczny łan.

Te ,,zwykłe" wysiały się same i miałam istny kosmiczny łan.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Pięknie. Niezależnie od nowych odmian, te klasyczne kosmosy podobają mi się najbardziej:)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
Pozdrawiam Ewa
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Z nowych odmian podoba mi się kosmos podwójnie pierzasty Fizzy Rose Picotee i kosmos siarkowy Cosmic Red.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kosmosy zawsze robiły na mnie wrażenie.
Posiane na rabatka dodają jej jakby .... lekkości.
Corazonbianco obydwa przedstawione przez Ciebie są piękne.
Chociaż takiej odmiany cosmosu siarkowego jeszcze nie spotkałam.
Posiane na rabatka dodają jej jakby .... lekkości.
Corazonbianco obydwa przedstawione przez Ciebie są piękne.
Chociaż takiej odmiany cosmosu siarkowego jeszcze nie spotkałam.
Witajcie,
moja mama bardzo lubi kosmosy. Dwa sezony temu zakupilam w ogrodnicxym specjalnie dla niej kilka kwitnacych doniczek. niestety nie rozsialy sie w ogrodzie. teraz mam dwie paczuszki nasion i zastanawiam sie: wysiac do doniczek i podhodowac w domku czy moze rozsiac w do gruntu. Dodam, ze w tym ogrodzie sianie do gruntu to trudna sprawa- nic nie chce wzejsc.....
moja mama bardzo lubi kosmosy. Dwa sezony temu zakupilam w ogrodnicxym specjalnie dla niej kilka kwitnacych doniczek. niestety nie rozsialy sie w ogrodzie. teraz mam dwie paczuszki nasion i zastanawiam sie: wysiac do doniczek i podhodowac w domku czy moze rozsiac w do gruntu. Dodam, ze w tym ogrodzie sianie do gruntu to trudna sprawa- nic nie chce wzejsc.....
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
Możesz wysiać, kosmosy to twarde rośliny, nawet duże kwitnące można przesadzać i się przyjmują, tylko trzeba pilnować podlewania. Ale jeszcze trochę za wcześnie, chyba, że wysiejesz do doniczek i zostawisz na zewnątrz tak jeszcze z dwa tygodnie...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Jeśli masz więcej nasion to spróbuj troszkę wysiać już do ziemi, może szybciej wzejdą.
Z moich obserwacji zauważyłam , że nasiona świetnie zimują i wiosną wschodzi sporo samosiejek z których są dorodne krzaki. Wysiane w późniejszym terminie różnie kwitną w zależności od aury i trudniej jest pozyskać wartościowe nasiona.
Z moich obserwacji zauważyłam , że nasiona świetnie zimują i wiosną wschodzi sporo samosiejek z których są dorodne krzaki. Wysiane w późniejszym terminie różnie kwitną w zależności od aury i trudniej jest pozyskać wartościowe nasiona.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysiewam zawsze w domu, już dobrze podrośnięte wysadzam w maju do ogrodu.
Te z poprzednich lat rozsiewają się w całkiem innych miejscach niż były poprzednio.
Te z poprzednich lat rozsiewają się w całkiem innych miejscach niż były poprzednio.