Ogród Marty-cz.aktualna

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Marty-cz.aktualna

Post »

O to bardzo ciekawa metoda, dziękuję za podpowiedzenie ;:196
Martusiu wykopałyśmy te cebule w nie bardzo dobrym momencie więc jak wiecheć zielony zaschnie to wykopię parę cebul i zostawię dla Ciebie, mam ich sporo ;:333 Ogród zwiedziłam to teraz mówię dobrej nocy i miłych snów ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Martuś ale pracowita z ciebie mroweczka ;:333 Mnie nawet nie bardzo chce się wkopać dalie wiosną i wykopać na zimę, a co dopiero latać z nimi codziennie na dwór... Dlatego też mam zaledwie dwie odmiany, choć nie przeszkadza mi to w zachwycaniu sie nimi w zaprzyjaźnionych wątkach :wink:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Marta, czyli jak to się robi: niedługo będziesz wsadzać bulwy dalii do donic, a potem razem z doniczkami zakopujesz w gruncie po 15 maja?
Bo właśnie chcę sobie w tym roku więcej dalii i mieczyków posadzić i zastanawiam się, kiedy je sadzić do gruntu? W zeszłym roku kupiłam późno ostatki przecenione, ale nie zdążyły zakwitnąć. ;:174
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto dziś wreszcie miałam czas pobiegać po Twoim ogrodzie. A tu zamknięte, szczęście jest nowy i cudowne wspomnienia. Ta skrzynia z jabłkami cudowny widok, czy już pytałam o odmianę?. ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś, pamiętasz może kiedy startuje Rutewka?? Przesadzałam swoją dosyć późno, bo w październiku i ciekawa jestem czy to przeżyła.
Dalie masz niesamowite. Zawsze podziwiałam ogrody, w których rosną, bo wiem, że taka ilość bulw odbija się na kręgosłupie i podczas sadzenia i wykopywania. W tym roku nie mam swoich kann i kupiłam na ich miejsce kilka Dalii. Ciekawe jakie one uosną w pierwszym roku, bu;wy są naprawdę małe ;:218 nie spodziewam się jakiś spektakularnych cudów, ale mam nadzieję, że zakwitną chociaż kilkoma kwiatami ;:108
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Martusiu, chciałam zapytać czy miałabyś do podziału tego białego rozchodnika? Mam różowego o zielonych i bordowych liściach, a teraz od Joli zakupiłam żółtego ;) Bardzo je lubię, bo są niekłopotliwe.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj Martuś. ;:oj
Ja wsadzam jeden wrzos jednego koloru a u Ciebie razy kilka. ;:306 fajnie że masz tyle miejsca, bez kłopotu wsadzasz rośliny. ;:138
Cudowny spacerek odbyłam, moje okolice zasypał śnieg...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Martuś :wit
Dalie piękne.Dokarmiasz je mocno??
A jak na wiosnę sadzisz to od razu je dokarmiasz??
Moje zawsze jakieś, marne, rachityczne,.le i niczym je nie dokarmiałam.
W tym roku muszę o nie bardziej zadbać ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Super masz te białe wrzosy. U mnie wszystkie wrzosy prędzej czy później wymarzały, czego bardzo żałuję. A te białe dla mnie najpiękniejsze.
No i ta rutewka na pierwszym zdjęciu. Kolor obłędny. :D
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Martusiu

Rozchodniki piękne, faktycznie niekłopotliwe rośliny, a póżnym latem zdobią rabatkę, u mnie dziś paskudna pogoda, ale poprzesadzałam domowe doniczkowce i to grzebanie w ziemi bardzo poprawiło mi humor ;:108 Pozdrawiam ;:3
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Marysiu,jak byśmy się spotkały to można to też zrobić na wiosnę ,kiedy są liście ,myśmy je wyciągnęły jak kwitły i może nie zdążyły się dobrze związać z gruntem ,a mrozy były duże i takie bez śniegu,ja uważam ,że to była przyczyna ,ale nic sie nie stało,nie będziemy płakać za 2 cebulkami,dalie warto wsadzić teraz ,bo już koniec lipca nawet zakwitają i są olbrzymie kępy i pełne kwiatów,a jak się wsadzi w maju to nie zdążą pokazać swojego piękna,pozdrawiam ;:196

Gosiu,jak się tak nie zrobi to dalie nie są okazałe ,bo wtedy bardzo późno zaczynają kwitnienie,ponieważ tak bardzo je lubię ,to staram się zrobić tak ,żeby długo zdobiły mój ogród,pozdrawiam :wit

Dario,donice do dali musisz dobrać odpowiednio do ich karpy, wsadzasz te karpy i za jakiś czas zaczynają się zielenić ,jak jest ciepło na polu to wynosisz je ,żeby się bardzo nie wyciągały,a na noc do domu,jak zapowiadają duże przymrozki,jak już i noce są cieplejsze,to można przykrywać je folią bąbelkową na noc i nie trzeba przenosić ,po 15 maja przenosisz do gruntu ,ale nie sadzisz z doniczką tylko luzem ,przed wyjęciem dobrze podlewasz,żeby ziemia z doniczki się nie otrzepała,delikatnie wybijasz z doniczki i bryła ziemi z bulwą wychodzi w całości,bo ziemia jest też opleciona korzonkami dalii ,delikatnie trzymając tą bryłę wsadzasz do wcześniej zrobionego dołka i obsypujesz ziemią ,da się to zrobić ,mnie ani jedna bryła nie rozleci się w rękach,fajnie dać do dołka kompostu, a potem jak już się zwiąże z gruntem zasilać nawozem o dużej zawartości fosforu i potasu,które powodują dużą ilość pąków ,kwiatów,i dużych kwiatów (wielkość kwiatów zależy od odmiany ,ale dla danej odmiany kwiaty są duże ,mocne i pięknie wybarwione,a wsadzone wcześniej do donic powoduje ,że zakwitają już pod koniec lipca i do mrozów mają dużo czasu ,więc kwitną długo,ale,co tydzień trzeba je troszkę dokarmiać ,bo z czegoś muszą mieć siłę,żeby wydać tyle kwiatów,myślę ,że jasno napisałam ,jak będą wątpliwości ,to pytaj ;:168

Bożenko,odpiszę na pw, :wit

Dorotko,fajnie ,że znalazłaś troszkę czasu ,każdy z nas ma go tak mało,te jabłuszka to Oliwka żółta ,potocznie papierówka,pozdrawiam ;:196

Sabinko,rutewka dwuskrzydłowa ,bo taka jest na zdjęciu będzie później wychodzić ,bo i kwitnie później,więc może naprzód się nie denerwuj ,dalie uwielbiam .bo to kwiaty mojej babci i obowiązkowo muszą być w moim ogrodzie,Twoje dale spokojnie zakwitną w tym roku,ale poczytaj odpowiedź do Darii wyżej ,tam napisałam co trzeba zrobić ,żeby kwitły długo i pięknie,uważam ,że podjęłaś słuszną decyzję co do zamiany kann na dalie ,pozdrawiam :wit

Justynko, ja też lubię rozchodniki,napiszę pw :wit

Kasiu,to sytuacja sie odmieniła,to ja do tej pory miałam góry śniegu ,a dzisiaj pada i wygoniło mnie z ogrodu ,bo przemokłam,u mnie też miejsce się kończy tak wymyślam ;:306 ,pozdrawiam ;:168

Aniu,przed wsadzeniem dali idzie kompost i trochę obornika ,one są żarłoczne ,a potem jak już rosną dostają po troszeczku,nawozu potasowo fosforowego,bo muszą mieć z czegoś siłę na kwiaty,sam obornik to źle ,bo ma za dużo azotu i dalia zamiast kwiatów wyda wielkie zielone krzaczysko,pozdrawiam :wit

Wandziu,ja też kocham białe wrzosy,a tak ogólnie lubię biel w ogrodzie ,mam sporo iglaków i ta biel pięknie je rozjaśnia niektóre zakątki,ale inne kolory też lubię i nie wyobrażam sobie jednolitego koloru w ogrodzie,pozdrawiam ;:168

Krysiu,u mnie też pada,zaczęłam sprzątać w ogrodzie ,wywiozłam jedne taczki ,ale już byłam mokra i musiałam wrócić do domu,ale też mi było troszkę lepiej ,że coś zrobiłam ,roboty w ogrodzie mam ogrom ,ale i dużo spraw do załatwienia i to mnie też bardzo absorbuje,jak ja tego nie lubię ;:145 ,lubię spokojnie pracować w ogrodzie i nigdzie nie wyjeżdżać ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Martusiu, odebrałam i napisałam. Nigdy nie pędziłam dalii wcześniej, zawsze sadziłam z końcem kwietnia. W tym roku zamówiłam nowe dalie i czekam na przesyłkę, nie wiem kiedy otrzymam.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Marta, dziękuję ;:196 Jutro zabieram się za wsadzanie Dali do doniczek :heja
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Na polu ponuractwo i deszcz,wiec zapraszam na wspomnienia .

Obrazek

dla mnie te dalie są cudowne ,śmieszne ,że sama ich chwalę ;:306 ,ale ,ale pękam jak na nie patrzę ,mam tyle ich zdjęć ,że aż nie wierzę .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jasmina jesienią
Obrazek

Obrazek

Obrazek

moja winnica
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Luki z grabów i buków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zimowit jesienny
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu i jak ja mam nie ulegać i nie zamawiać dalii, nie da się ;:306 Cudne strzępiaste o niespotykanych kolorach ;:63
Trawy! nawet chrupnąć coś można :D Dzisiaj kolejny dzień deszczowy czyli nici z pracy na zewnątrz, bo szkoda zdrowia :wink: Dobrego dnia i może jest szansa, żeby chociaż Tobie słoneczko zaświeciło. Pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”