Najczęściej Kronen bo jest najtańsza. Ale ja ją suszę i przesiewam. Duże grudy podłoża oraz różne dziwne włókna usuwam a później dodaję piasku.Agnieszka Gie pisze:Blabla, jakiej ziemi używasz?
Podłoże do kaktusów
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jakie podłoże do kaktusów polecacie?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
Dokładnie też spotkałem się z taką opinią. Gleba ze starego lasu bukowego. Inna to mady rzeczne. Moim zdaniem to każda gleba, która ma odpowiednie parametry może być. Kwestia dodać odpowiednią ilość składników mineralnych - piach, żwir itp. Odpada gleba z pola, gdzie dają duże ilości nawozów i oprysków.blabla pisze: Spece od kaktusów twierdzą, że najlepsza ziemia dla kaktusów jest z bukowego lasu. Oczywiście dodać należy do niej odpowiednią ilość substancji mineralnych.
A co powiesz na używanie przekompostowanego obornika krowiego jako składnika podłoża do kaktusów ??norbert76 pisze:Cóż pierwszy raz słyszę, żeby ziemi liściastej dawać do uprawy kaktusów. Czy taka ziemia nie jest zbyt żyzna do ich uprawy?

Jest wiele wyjątków i skrajności ale nie ma co popadać w paranoje. Podłoże uniwersalne to jak dla mnie lepiej sobie samemu ze znanego miejsca nakopać niż płacić za nie. Kupiłem na DE mix uniwersalny to pół roku walczyłem z ziemiórkami

Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tom_ek pisze:Agnieszko, Tomek pewnie Ci odpowie, ale o ile mi wiadomo, jak pisałem 6 postów wcześniej, używa Substralu właśnie (w każdym razie używał).
Kilka miesięcy temu czytałem 2-3 razy, jaką ziemię kupuje Tomek, nie wiem jednak dlaczego wbiłem sobie do głowy, że Substral a nie Kronen. Trzeba mi było najpierw to sprawdzić (np. na pierwszej stronie tego wątku), a później pisaćblabla pisze:Najczęściej Kronen bo jest najtańsza.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
A jakie ma to znaczenie jakiej firmy jest podłoże? Zazwyczaj kupne podłoża do kaktusów nie są najlepszego gatunku. Często zastanawiam się, czy lepiej nie kupić sobie dużego wora zwykłego podłoża do kwiatów, byle odczyn był lekko kwaśny. Jak czytam skład różnych "ziemi dla kaktusów" i widzę tam torf to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
W zasadzie żadne, poza ceną i tym, że jedna robi lepsze inna gorsze (chodzi np. o frakcję i dodatki mineralne, a więc o to, ile czarnego po przesianiu zostanie).blabla pisze:A jakie ma to znaczenie jakiej firmy jest podłoże?
Mam podobne przemyślenia.blabla pisze:Często zastanawiam się, czy lepiej nie kupić sobie dużego wora zwykłego podłoża do kwiatów, byle odczyn był lekko kwaśny.
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Od dawna przestałem się bawić w jakieś pseudo podłoża do kaktusów bo poszedłbym z torbami. Kupuję zwykłą ziemię uniwersalną o odpowiednim pH, przesiewam, mieszam z piachem żwirem itp i jest ok.
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- -emka-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 kwie 2016, o 15:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry wszystkim.
Czy mógłby mi ktoś pomóc, bo czym więcej czytam tym mniej wiem i mam większy mętlik w głowie.
Mam w domu kilka sukulentów, które chciałam przesadzić. Z tego co wyczytałam to zwykła ziemia nie jest dla nich najlepsza, tylko mieszanka żwiru, piasku i ziemi.
I tu moje pytania.
Jakiej wielkości ma być żwirek? Jedni piszą, że do 2 mm, a w innym temacie znowu wyczytałam, że 5-6 mm, no i się pogubiłam
Czy piasek jest konieczny? Jeżeli tak to czy może to być taki z piaskownicy, a jeżeli kupny to jaki i gdzie najlepiej taki dostać?
I ostatnie, czy wszystkie sukulenty mogę posadzić w tym samym podłożu (jak już zrobię odpowiednią mieszankę)? Chodzi mi konkretnie o Pachypodium lamerei, kalanchoe, Szlumbergera i Euphorbia leuconeura. Mam nadzieję, że dobrze wyczytałam, że to sukulenty?
Czy mógłby mi ktoś pomóc, bo czym więcej czytam tym mniej wiem i mam większy mętlik w głowie.
Mam w domu kilka sukulentów, które chciałam przesadzić. Z tego co wyczytałam to zwykła ziemia nie jest dla nich najlepsza, tylko mieszanka żwiru, piasku i ziemi.
I tu moje pytania.
Jakiej wielkości ma być żwirek? Jedni piszą, że do 2 mm, a w innym temacie znowu wyczytałam, że 5-6 mm, no i się pogubiłam

Czy piasek jest konieczny? Jeżeli tak to czy może to być taki z piaskownicy, a jeżeli kupny to jaki i gdzie najlepiej taki dostać?
I ostatnie, czy wszystkie sukulenty mogę posadzić w tym samym podłożu (jak już zrobię odpowiednią mieszankę)? Chodzi mi konkretnie o Pachypodium lamerei, kalanchoe, Szlumbergera i Euphorbia leuconeura. Mam nadzieję, że dobrze wyczytałam, że to sukulenty?

- tom_ek
Jeśli roślina mała (młoda) to żwirek może być mniejszy (2-3 mm), jeśli starsza - żwirek większy (3-6 mm). Zamiast piasku możesz dać drobny żwirek (1-2 mm) - czyli w zasadzie piach. Zarówno piasek jak i żwirek powinny mieć na ogół neutralne pH, więc nada się piasek i żwir kwarcowy, do kupienia np. w sklepach zoologicznych (ale tam dość drogi, lepiej na aukcjach internetowych, bo tańszy, ale dochodzą koszty wysyłki; zależy, ile tego żwiru potrzebujesz). Niektórzy kupują żwir i piach na składach budowlanych i jest dobrze.
Jeśli wszystkie dasz do tego samego podłożą, to błędu pewnie nie popełnisz, ale poszczególne rodzaje i gatunki mogą mieć różne wymagania i przyzwyczajenia. Gdybyś chciała na nie chuchać i dmuchać i zapewnić im optymalne warunki, to trzeba by poczytać o tych wymaganiach, ale - jak pisałem - w standardowej mieszance powinno być im dobrze. W każdym razie lepiej, niż w "zwykłej" ziemi kwiatowej.
Część sukulentów nie będących kaktusami lubi nieco żyźniejszą ziemię, a więc podłoże nie musi być aż tak zmineralizowane, jak dla kaktusów. Mam nadzieję, że pomogłem.
Jeśli wszystkie dasz do tego samego podłożą, to błędu pewnie nie popełnisz, ale poszczególne rodzaje i gatunki mogą mieć różne wymagania i przyzwyczajenia. Gdybyś chciała na nie chuchać i dmuchać i zapewnić im optymalne warunki, to trzeba by poczytać o tych wymaganiach, ale - jak pisałem - w standardowej mieszance powinno być im dobrze. W każdym razie lepiej, niż w "zwykłej" ziemi kwiatowej.
Część sukulentów nie będących kaktusami lubi nieco żyźniejszą ziemię, a więc podłoże nie musi być aż tak zmineralizowane, jak dla kaktusów. Mam nadzieję, że pomogłem.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Do takiej mieszanki warto dodać troszkę jakiegoś pyłu, np. suchej, sproszkowanej gliny. Niewielki jej dodatek nie spowoduje problemów z korzeniami ale nieco spowolni wzrost roślin oraz da ładniejsze wybarwienie pędów i cierni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
O to, to. Glina dostarczy im także trochę papu. Poleca się ją do niektórych rodzajów kaktusów, do agaw, ja stosuję również do sansewierii.
- -emka-
- 10p - Początkujący
Dzięki tom_ek, coś tam mi rozjaśniłeś
No dobra, to teraz pytanie skąd tę glinę wziąć?
Powiem szczerze, że do tej pory to wszystkie moje rośliny wsadzałam do tej samej ziemi, no oprócz storczyków. Dlatego te wszystkie mieszanki to dla mnie czarna magia i stąd tyle pytań

No dobra, to teraz pytanie skąd tę glinę wziąć?

Powiem szczerze, że do tej pory to wszystkie moje rośliny wsadzałam do tej samej ziemi, no oprócz storczyków. Dlatego te wszystkie mieszanki to dla mnie czarna magia i stąd tyle pytań

- tom_ek
Glina to dodatek pożyteczny, ale nie konieczny. Jak kupiłem na Allgro u pewnego hodowcy/handlarza roślin, można kupić też w sklepach plastycznych.
Czarna magia to się zacznie, jak na poważnie zainteresujesz się sukulentami, ale stopniowo zacznie się przebarwiać i przejdzie w końcu w białą
Czarna magia to się zacznie, jak na poważnie zainteresujesz się sukulentami, ale stopniowo zacznie się przebarwiać i przejdzie w końcu w białą

- -emka-
- 10p - Początkujący
tom_ek pisze:Czarna magia to się zacznie, jak na poważnie zainteresujesz się sukulentami, ale stopniowo zacznie się przebarwiać i przejdzie w końcu w białą

Zawsze marzył mi się jakiś kaktus, a dopiero niedawno dowiedziałam się, że większość moich roślin to sukulenty

Dziękuję za pomoc. Teraz tylko jeszcze zajrzę do poszczególnych tematów o moich roślinkach, popatrzę jakie proporcję dać i je poprzesadzam.
- tom_ek
Na tym forum znajdziesz masę niezbędnych i przydatnych informacji, ale niekoniecznie porady dotyczące uprawy poszczególnych gatunków sukulentów (choć i takie się trafiają). Na początek polecam tę stronę, później pogrzebiesz, poczytasz i znajdziesz inne źródła. A może ktoś dorzuci inne linki (lub wskazówki bibliograficzne)?.
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
-emka-
Koledzy Tomkowie sporo cennych informacji już Ci przekazali
Ja chciałabym dorzucić jeszcze swój sposób na piasek, bo pytałaś. Może być z piaskownicy lub budowlany. Oba trzeba jednak oczyścić - w tym z piaskownicy z pewnością kwitnie życie
nawet jaja pasożytów ( nocami bywają w nich koty ), a budowlane mogą zawierać specjalne domieszki. O tym jak sobie z tym radzę niedawno pisałam tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5445631

Koledzy Tomkowie sporo cennych informacji już Ci przekazali

Ja chciałabym dorzucić jeszcze swój sposób na piasek, bo pytałaś. Może być z piaskownicy lub budowlany. Oba trzeba jednak oczyścić - w tym z piaskownicy z pewnością kwitnie życie

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5445631
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka