Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Może Moderator "przymknie oko", na nieregulaminowy wpis, jeden za drugim (nie mogę już edytować postu), a chciałbym pokazać kolejną fazę rozwoju kwiatów na moim Adenium. Na tym etapie rozwoju pąków kwiatowych, kolor, kształt kwiatów odpowiada moim oczekiwaniom:
Bardzo długi czas rozwoju - rozkwitania pąków kwiatowych, zapewne wiąże się z niezbyt odpowiednimi warunkami w jakich obecnie rośnie. Są to pierwsze kwiaty na tej roślinie po zmianie strefy czasowej i klimatycznej, co zapewne ma bardzo znaczący wpływ na aklimatyzację rośliny, oraz zmianę "ustawień jej zegara biologicznego". Najważniejsze, że roślina rośnie i bardzo się stara, pokazać swoje najcenniejsze walory.
Bardzo długi czas rozwoju - rozkwitania pąków kwiatowych, zapewne wiąże się z niezbyt odpowiednimi warunkami w jakich obecnie rośnie. Są to pierwsze kwiaty na tej roślinie po zmianie strefy czasowej i klimatycznej, co zapewne ma bardzo znaczący wpływ na aklimatyzację rośliny, oraz zmianę "ustawień jej zegara biologicznego". Najważniejsze, że roślina rośnie i bardzo się stara, pokazać swoje najcenniejsze walory.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Pozwolę sobie zapytać: czy kwiat zapowiada się na zgodny z tym co siałaś (tj. jakaś biała odmiana)?Langkami pisze:
Moje adenium postanowiło zrobić mi niespodziankę i wypuszcza pierwszy pąk kwiatowy
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Część kwiatów kupiłam z miksu nasion, inne były specjalnie wybierane. Te który były specjalnie wybierane są w większości czerwone, różowe, fioletowe, biało-czerwone i biało-fioletowe. Nie wiem które są które, bo wysiewając je nie zwracałam na to specjalnej uwagi. Stwierdziłam, że pewność co do ich odmiany, koloru kwiatów będę miała dopiero jak zakwitną. Tak, więc przypuszczam, że to któraś z miksu nasion.
Wczoraj zakupiłam kolejne nasiona i już nie mogę się doczekać na przesyłkę. Choć z wysiewem i tak pewnie poczekam do maja.
Wczoraj zakupiłam kolejne nasiona i już nie mogę się doczekać na przesyłkę. Choć z wysiewem i tak pewnie poczekam do maja.
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
Langkami to rzeczywiście szybko Ci kwitnie. Może dlatego, że nie przycinałaś. Biały będzie, ale daj znać jaki środek.
pozdrawiam
Ilona
Ilona
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
Mieczysławie Twoja piękna dama zapowiada się cudownie. Ty masz ją pod lampami ? Moje parapetowce też wypuszczają pąki. Męczą się z zawiązaniem pąków po to aby za kilka dni uschły. Przyjdzie lato a one będą "wyeksploatowane ". Trochę szkoda.
Mariola
Mariola
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witam czy zimujecie adenium ?? Od kiedy zaczynacie nawożenie? Pozdrawiam Alicja
- Akwelan_2009
- co masz na myśli pod pojęciem "zimujecie" ?Witam czy zimujecie adenium ??
- nie, nie mam lamp typowych do doświetlania roślin. Moje Adenium "oświetlam" - przedłużam dzień świetlówkami o parametrach, które wspomagają - ułatwiają przetrwać roślinom czas, aż będę mógł je wystawić na balkon.Ty masz ją pod lampami ?
Rozkwitł jeden z pąków kwiatowych ten, który powinien rozkwitnąć jako drugi, a okazał się szybszy od poprzednika i jest "liderem":
- na tym etapie rywalizacji, na razie "zwycięża" drugi pąk. Pierwszy ma "kłopot" z całkowitym rozkwitnięciem.
(Fotki nie są w 100% ostre, bardzo słabe warunki świetlne, ciężko coś lepszego "wykombinować".)
Mieczysław
Mieczysław
Do wczoraj moja róża miała mnóstwo pączków do kwitnienia,dzisiaj rano wszystkie leżały na parapecie.Jak myślicie co się mogło stać?
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witaj magda1975 współczuje Ci może za zimno na kwitnienie ??
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
Mieczysławie piękne kwiaty!
Magda1975 współczuje, ale przynajmniej wiesz że Twoja różyczka jest zdolna do kwitnienia i może wkrótce ponownie zakwitnie w przychylnych warunkach.
Magda1975 współczuje, ale przynajmniej wiesz że Twoja różyczka jest zdolna do kwitnienia i może wkrótce ponownie zakwitnie w przychylnych warunkach.
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
- Akwelan_2009
- wydaje się w sam raz szczególnie, że jest to forma "misy" (tak mi się wydaje na tej fotce). Zbliża się wiosna, lato, roślina zaczyna rosnąć, tym samym będzie powiększać również kaudex i bryłę korzeniową.Zastanawiam się czy aby doniczka nie za duża?
- moje Adenium już w pełni rozwinęło swój kwiat:
- wczorajszy widok kwiatów:
- i dzisiejszy:
Mieczysław
Mieczysław
Wspaniałe okazy!
Mam nadzieje, że również się kiedyś pochwalę kwiatami, dziękuję za odpowiedź - oby słonko dawało czadu w tym roku i roślinki nam rosły.
Pozdrawiam.
Mam nadzieje, że również się kiedyś pochwalę kwiatami, dziękuję za odpowiedź - oby słonko dawało czadu w tym roku i roślinki nam rosły.
Pozdrawiam.