Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Wydaje mi się że doniczka jest stanowczo za mała, poza tym chyba ziemia też już nie jest pierwszej świeżości?
- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trochę dziwne, że tak stoi w miejscu. Ja swojej nie nadążam przesadzać, przynajmniej raz w roku muszę zmienić doniczkę bo korzenie wypychają z niej ziemię i rozsypuje się na podłogę. Nawet jak roślina nie rośnie to widać ruch w doniczce. W tym roku kupiłam dużą, może przynajmniej na dwa lata będzie spokój. Niestety pomimo bujnego wzrostu nie zakwitła do tej pory.
Dziękuję Wam serdecznie za odpowiedź. W weekend się za nią może wezmę. Rzeczywiście ziemię przydałoby się zmienić i zajrzę do doniczki na korzenie. Do swoich strelicji robicie mieszankę ziem?
- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
Ja do wszystkich swoich roślin (oprócz storczyka) robię taką samą mieszankę ziemi ze żwirkiem. I od kiedy przestałam kombinować z podłożem to rośliny zaczęły lepiej rosnąć. Może to wynikać z tego, że jak wszystkie siedzą w tym samym to wiem mniej więcej kiedy podlać i nie zastanawiam się w której doniczce jest jeszcze mokro, a którą już trzeba podlać. Dodam tylko, że nie mam roślin jakoś bardzo wymagających pod względem podłoża.
Strelicja jednak się poruszała,ale w środku doniczki.. oj zaniedbałam ją - dziś patrzę pod doniczkę i korzenie ładnie już powychodziły przez otwory. Trzeba będzie przesadzać
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Podłoże dla strelicji
Witajcie
Ostatnio kupiłem w markecie Strelicje. Doniczka jest wypełniona jakimś podłożem - bardzo lekkim i przepuszczalnym.
Po podlaniu woda przez nie bardzo szybko przelatuje.
Czy ktoś mógł by mi pomóc zidentyfikować to podłoże?
https://dl.dropboxusercontent.com/u/190 ... 013720.jpg
Za duży rozm.zdjęcia- mod.jokaer.
Ostatnio kupiłem w markecie Strelicje. Doniczka jest wypełniona jakimś podłożem - bardzo lekkim i przepuszczalnym.
Po podlaniu woda przez nie bardzo szybko przelatuje.
Czy ktoś mógł by mi pomóc zidentyfikować to podłoże?
https://dl.dropboxusercontent.com/u/190 ... 013720.jpg
Za duży rozm.zdjęcia- mod.jokaer.
Hej!
W jakich mieszankach ziemi trzymacie Swoje strelicje? Wyczytałem że strelicja lubi ciężkie, gliniaste podłoże. Namieszałem więc ziemię ogrodową z perlitem i z gliną (1,1,1) i ... jakoś tak średnio chce w tym rosnąć. Mieszanka wydaje się bardzo zbita.
W jakich mieszankach ziemi trzymacie Swoje strelicje? Wyczytałem że strelicja lubi ciężkie, gliniaste podłoże. Namieszałem więc ziemię ogrodową z perlitem i z gliną (1,1,1) i ... jakoś tak średnio chce w tym rosnąć. Mieszanka wydaje się bardzo zbita.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Co to za podłoże
Myślę,że to popularne obecnie włokno kokosowe choć może to być również jego mieszanka
samo włókno to to na pewno nie jest, są w tym jakieś większe kawałki.
Też się zastanawiałem na mieszanką torfowo-kokosową ale to prawie w ogóle nie trzyma wody, tzn. trzyma ale nie tak jak zwykły torf (jest wilgotne ale nie mokre). Z tego co wiem to torf i Strelicja jakoś do siebie nie pasują
Też się zastanawiałem na mieszanką torfowo-kokosową ale to prawie w ogóle nie trzyma wody, tzn. trzyma ale nie tak jak zwykły torf (jest wilgotne ale nie mokre). Z tego co wiem to torf i Strelicja jakoś do siebie nie pasują
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Podłoże jako włókno nie musi wyglądąć koniecznie jako pasmo nitek, czy mięciutkiej przemielonej materii
to ogólna nazwa materiału organicznego pochodzącego z przerobu różnych części drzewa
a także skorup orzechów palm kokosowych.
Normalne więc jest występowanie w tym podłożu różnych wielkości tego materiału.
Różne są szkoły uprawy strelicji.
Ja,przyznaję ze wstydem,musiałam po wielu latach dogadzania jej, zrezygnować z uprawy mojej strelicji.
Nawet nie pytam jak spisuje się u osoby, której ją oddałam.
Ale popatrz na te wydzielone posty i sam zdecyduj jak poprowadzisz swoją
Strelicja w podłożu
to ogólna nazwa materiału organicznego pochodzącego z przerobu różnych części drzewa
a także skorup orzechów palm kokosowych.
Normalne więc jest występowanie w tym podłożu różnych wielkości tego materiału.
Różne są szkoły uprawy strelicji.
Ja,przyznaję ze wstydem,musiałam po wielu latach dogadzania jej, zrezygnować z uprawy mojej strelicji.
Nawet nie pytam jak spisuje się u osoby, której ją oddałam.
Ale popatrz na te wydzielone posty i sam zdecyduj jak poprowadzisz swoją
Strelicja w podłożu
Dzięki za odpowiedź.
Posty poprzeglądałem ale jakoś nic specjalnego nie znalazłem (skład mieszanki)
Mam 7 nasion strelicji w trakcie kiełkowania więc jeśli jakieś wykiełkują to wrzucę je do swoich różnych mieszanek i wtedy zobaczę w której najlepiej rosną.
BTW, przepis który dziś znalazłem:
1 glina,
1,5 włókna kokosowego
1 żwir
1 kora
pozdrawiam
Posty poprzeglądałem ale jakoś nic specjalnego nie znalazłem (skład mieszanki)
Mam 7 nasion strelicji w trakcie kiełkowania więc jeśli jakieś wykiełkują to wrzucę je do swoich różnych mieszanek i wtedy zobaczę w której najlepiej rosną.
BTW, przepis który dziś znalazłem:
1 glina,
1,5 włókna kokosowego
1 żwir
1 kora
pozdrawiam
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja mam swoje w zwykłej ziemi uniwersalnej ze sklepu.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI