Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

SylwesterK6 sadzisz na miejsce stałe? jeśli tak, to rozluźnij korzenie, zamocz w wiadrze z wodą żeby się porządnie napiła i posadź głębiej z 5 cm niżej niż teraz rośnie w doniczce, ja bym nic teraz nie obcinał.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Dzięki za rady pelikano11. Akurat o tym już czytałem i mniej więcej wiem jak się obchodzić z sadzeniem. Gleba już prawie przygotowana. Tak będę wysadzał z doniczek w inne stałe miejsce. Nie wiem czy akurat teraz można bo już pąki się mi rozwijają bo stoją te sadzonki w foliaku. Ale może w tygodniu już wysadzę.
Mam tę moc - Sylwek
x-p-11
---

Post »

Teraz zobaczyłem że one pod folią. Ja bym całą doniczkę zanurzył teraz w wodzie i zadołował poza folią żeby przystopować pąki, albo przynajmniej je hartował. Popatrz na prognozę pogody, zaraz liście puści i może być problem..
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Ja mam na krzakach które były wsadzane jesienią większe pąki więc o to się nie martw. W piętek było w nocy -7 a pąki cały czas rosną tzn powiększają się i przybywa nowych. Także wyglądają te rośliny tak jak powinny o tej porze. Co do przycięcia to śmiało możesz nic nie przycinać a jak chcesz to takie drobne cieniutkie pędy przy samym dole. Roślina powinna w pierwszych latach wyprowadzić kilka długich mocnych pędów od ziemi więc z tych cieniutkich na samym dole i tak nic nie będzie. Do tego oberwij kwiaty jak zakwitnie. Borówek i tak się nie najesz a przy odpowiednich warunkach jak będziesz podlewał i nawoził to powinny urosnąć dzięki temu większe pędy. Ja na borówce chanticleer zanotowałem pęd metrowy od samej ziemi w czasie jednego sezonu a dosyć późno sadzone bo w czerwcu. Zauważyłem też że obsypanie grubszą korą przy samej roślinie może blokować wypuszczanie pędów od dołu. Nie wiem na ile to pewne ale na trzech roślinach(2 spartany i bonifacy) zostawiłem luz w promieniu paru cm od rośliny i miały najwięcej przyrostów z ziemi (bonifacy kilkanaście). Najlepiej przy samej roślinie posypać drobniutką korą albo przekompostowanymi trocinami a troszkę dalej normalnej wielkości korą sosnową.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Powiedzmy że już jakiś etap hartowania zacząłem bo od tygodnia okienko jest otwarte na stałe. A od jutra wyjmę je z foliaka.
Mam tę moc - Sylwek
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka wysoka - rozmnażanie

Post »

vanilia pisze:Witam. :wit
Chciałam posadzić krzaczki borówki. Wyczytałam jak się sadzi w jakiej glebie itd, wiem ze min 2 krzaczki. Kiedy najlepiej sadzić, i jak duże krzaczki kupić (ilu letnie) żeby owocowały jak najprędzej, czy to jest w ogóle możliwe żeby już w tym sezonie ;:224 chociaż trochę?? Chciałam ilościowo tylko dla potrzeb mojej rodziny, ile krzaczków radzicie, czy ona się jakoś rozmnaża i nie ma co szaleć z ilością?

aha, czy zanim wykopię dołki podsypię torfem przed zasadzeniem to wcześniej przekopać w tym miejscu z kompostem?
Dołki pod borówkę powinny mieć conajmniej średnicę 50 cm i głębokość 40 cm , najlepiej zasypać je mieszanką kompostu z torfem i drobną korą sosnową. Stanowisko powinno być wilgotne, ale nie zalewowe, żeby krzaczki dobrze rosły trzeba utrzymywać stałą dużą wilgotność.
Na dużą wydajność nawet z paroletnich krzaków nie licz.
Rol0213
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2016, o 19:27

Post »

Witam :)

Planuje posadzić kilka borówek i mam pytanie na wiosnę w jakim miesiącu można już zacząć sadzenie ? :)
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Rol0213 pisze:Witam :)

Planuje posadzić kilka borówek i mam pytanie na wiosnę w jakim miesiącu można już zacząć sadzenie ? :)
Nie wiem co inni powiedzą, ale mi babka w ogrodniczym powiedziała że nie ma znaczenia, cały czas można sadzić.
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spokojnie możesz sadzic :roll:
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam roczne borówki zeszłej wiosny sadzone, po zimie trochę obgryzione, ale żyją, puściły już pączki więc kiedy nawozimy borówkę i w jakich dawkach siarczanu amonu dla moich roczniaków :)
Bo gdzieś czytałem że dopiero od 1 kwietnia
Zosia 2405
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2013, o 20:29

Post »

Witam,

mam kilkuletnie borówki i muszę je w tym roku przesadzić, kiedy najlepiej to zrobić?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Neki pisze:Mam roczne borówki zeszłej wiosny sadzone, po zimie trochę obgryzione, ale żyją, puściły już pączki więc kiedy nawozimy borówkę i w jakich dawkach siarczanu amonu dla moich roczniaków :)
Bo gdzieś czytałem że dopiero od 1 kwietnia

Teoretycznie od 1 kwietnia, ale jeśli się ociepli i temperatury będą sprzyjać można wcześniej. Co do nawożenia siarczanem amonu to jedna łyżka stołowa siarczanu amonu na konewkę 10L i to pod dwa krzaczki. Nawozisz co 3-4 tygodnie tym do końca czerwca.
x-p-11
---

Post »

Zosia 2405 pisze:Witam,

mam kilkuletnie borówki i muszę je w tym roku przesadzić, kiedy najlepiej to zrobić?
Ja uważam że teraz jest bardzo dobry czas na przesadzenie, bo pogoda jest sprzyjająca. Sprawdź jeszcze dla pewności jak z pogodą u Ciebie. Lepiej przesadzać jak nie ruszyły niż z rozwiniętymi liśćmi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Rol0213
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2016, o 19:27

Post »

Czy można zacząć sadzić w marcu czy jakoś w kwietniu lepiej ?
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Teraz jest idealnie i rozbij bryłę korzeniową ;:7
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”