Malachitowe parapetowe i balkonowe :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Malachitowe parapetowe i balkonowe :)

Post »

Sadzoneczki fiołkowo-skrętnikowe wręcz pokazowe ;:167
Trzewicznia zawsze mi się podobała tylko to chyba spora rośnie prawda?
Ja też wypatrzyłam malusieńkiego pączka na jednym skrętniku i od wczoraj biedaczek cierpi na namiar mojego zainteresowania ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Malachitek pisze: Już prawie marzec, (...)
Jak to zabrzmiało!! Ja dopiero czytając to uświadomiłam sobie, że rzeczywiście - już prawie marzec :shock:

Gratuluję skrętników! ;:138 I czekam razem z Toba na pierwsze kwiatki ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniły tzw:kręgosłup diabła - oby i mój tak wyglądał:) :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

O...Wreszcie ruch w doniczkach i w roślinkach.

Wiosna pachnąca z hiacyntem u Ciebie. Kalanchoe - też ma energetyczny kolorek ;:108
Życzę Ci z nim powodzenia, mi się nie udało żadnego kalanchoe doprowadzić do kwitnienia. Tym bardziej trzymam kciuki za Twojego.

Nowa hoja - cudownie wybarwiona. Tricolor jak i variegata - rosną w podobnym tempie, więc powinny dać radę w jednej doniczce.

Ach te hoje nerwuski...mnie też ich tempo wzrostu "przeszkadzało". Dlatego ich się pozbyłam.
Wolę lacunosy i hoje przebarwiające się.

No, no...ależ przedszkole fiołkowe Ci rośnie.
Czekam na kwiatuszki skrętnika "DS" ;:65
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

onectica pisze:
Malachitek pisze: Już prawie marzec, (...)
Jak to zabrzmiało!! Ja dopiero czytając to uświadomiłam sobie, że rzeczywiście - już prawie marzec :shock:
Co Wy Dziewczyny gadacie...? Dyć to jest już marzec... albo u mnie kalendarz pędzi za bardzo ;:306
A wracając do roślin: Dorotko, najprawdopodobniej wysiało mi się jakiegos botanicznego koleuska, bo wygląda jak prawdziwa pokrzywa. W jakie podłoże je najlepiej wsadzić, rzekłabyś jakieś słówko porady z praktyki? Pozdrowionka!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Dorotko ,jak dawno mnie już nie było u Ciebie,a tu taka piękna już wiosna w doniczkach :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
dzastin
200p
200p
Od: 17 gru 2013, o 19:01

Post »

Witaj :wit

Muszę szczególnie ( nie byłabym sobą ) pochwalić nerwuskowe hoyeczki ;:333
Skrętniczki czują wiosnę,chodź w wielu miejscach śnieg wrócił ;:108
Fiołeczki dziarsko brną ;:168
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Dziękuję dziewczyny za odwiedziny i miłe słowa ;:304
Basiu dziękuję bardzo za linka, nie widziałam tego wcześniej, a na pewno mi się przyda przy planowaniu kolejnych nabytków. U mojej "finki" to raczej nie to, bo w kuchni, gdzie teraz rośnie jest średnio ciepło - a jeszcze stoi przy oknie, które jest ciągle otwierane. Ja ją na początku chyba za mało podlewałam, szybko się okazało, że jak nie ma cały czas mokro to gubi liście ;:173
Krzysiu tylko gdzie moim do twoich gigantek! Mam nadzieję, że kiedyś będą choć w połowie takie ;:167
Moniko to prawda, trzewicznia rośnie dość duża, ale jest to do opanowania. Dodatkowo cięta bardzo ładnie się rozkrzewia, a cięte kawałki bez problemu się ukorzeniają (ja je po prostu wtykam w ziemię obok roślin matecznych i nic przy nich nie robię). Ja mam tak samo z pączkami, zwłaszcza z pierwszymi pączkami na danej roślinie - jak już się nacieszę i wiem jak kwitnie, to aż tak nie pilnuję :D
Lucy no bo to już w sumie wiosna! Tylko ten śnieg... ;:224
Pati na pewno będzie, u ciebie wszystko pięknie rośnie, a to dodatkowo kompletnie bezobsługowa roślinka.
Justynko ja do tego przedszkola to muszę pożyczyć od ciebie patent na mnożarkę w przezroczystym pudełku, bo to zawsze na podłodze można postawić, a mi się miejsca kończą. A jeszcze naczytałam się o twoim zapylaniu skrętników i mnie kusi - jeśli moje zakwitną, to może też posieję? ;:131
Z tym kalanchoe to się boję, bo nie miałam jeszcze nigdy do czynienia. A jako, że to prezent od lubego (i to specjalnie rosnący a nie cięty) to wypadałoby go nie ukatrupić.
Żaneto ja specjalistką od koleusów nie jestem, ale moje rosną w zwykłej ziemi, w dość ciasnych doniczkach. Chyba im dobrze, bo bardzo szybko przyrastają w liście, tylko przez ciasne doniczki potrzebują częstszego podlewania niż większość moich roślin. Tylko ty takie cuda wysiewasz, że postępowanie jak z moimi "zwyklaczkami" może się nie sprawdzić ;:204
dzastin dziękuję, przed fiołkami broniłam się długo, ale Justyna potrafi zarażać ;:306
Iwonko dziękuję! No właśnie rośliny powoli się budzą i przyrastają!

Obudziło się adenium, które stało od jesieni jak zaczarowane. Wysiałam je na początku października, wykiełkowało, wypuściło dwa liście właściwe i zatrzymało się - aż do teraz:
Obrazek

Wiosennie wróciła do kwitnienia też H. lacunosa Malaysia:
Obrazek

Obrazek

Jedna chirita kończy kwitnąć, a druga zaczyna. Te rośliny są strasznie wdzięczne ;:167
Obrazek

Obrazek

Mam też ciekawostkę. Dostałam od koleżanki spore sadzonki pomidorów (wysiała je chyba w grudniu). Dzisiaj odkryłam zawiązki kwiatów!
Obrazek

No i najfajniejsza dzisiaj dla mnie część dnia to było otwieranie paczki od forumowej Anety. Czekała w niej na mnie H. australis 'Lisa' i Trzykrotka 'Blushing Bride' - obie rośliny chodziły za mną już od bardzo długiego czasu ;:167 Nie dość, że trzykrotka była gratisowa, to jeszcze z korzonkami, szaleństwo! ;:138
Obrazek

W ogóle to muszę wam powiedzieć, że bardzo przydaje mi się ten wątek i założenie go było bardzo dobrym pomysłem. Dzięki temu, że się dzielę z Wami różnymi informacjami i zdjęciami mam wszystko pod ręką jak sobie czegoś nie zapiszę. No i mam dowód, że moje rośliny jednak rosną, bo wiecie jak to jest, na co dzień się tego nie zauważa :wink:
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Dorotko widzę,że masz moje chciejstwa adenium i hoję z kolorowymi listkami :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Piękne kwiatuszki lacunosy i chirity ;:167 . Trzymam kciuki za nowe nabytki, bo bez nich nie ma wiosny :D U mnie też niewielkie zakupy poczynione, chociaż broniłam się , jak mogłam :lol:
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Lacunosa Malaysia cudownie zakwitła ;:oj Adenium, słodziuteńki maluszek z ciekawością będę obserwowała jego rozwój, bo mam ochotę na jedno się skusić :tan Piękne nowości zawsze cieszą, teraz trzymam kciuki aby szybko się zaaklimatyzowały ;:215
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

I co dalej z tym pomidorem o tej porze?
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Chirita ma przeuroczego kwiatuszka ;:167
Nowości niech pięknie rosną ;:63 .
Ciekawe czy pomidorki zaowocują na parapecie ;:173 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”