Ostróżka ogrodowa (Delphinium elatum)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ostróżka z nasion?
Ponieważ obraziłam się na polskie czołowe firmy nasienne za goździki, w warzywniaku dostałam adres sklepu internetowego z Estonii. Weszłam tam i od wyboru głowa mała, ale ja nie o tym. Były tam różne przypisy uwagi, ciekawostki, a ja byłam ciekawa co sądzą o niepowodzeniach przy sianiu ostróżki. Tak więc dowiedziałam się: Czystość odmianowa w nasionach ostróżki jest problematyczna, nawet najlepszym firmom udaje się to tylko w 60% . Dlatego to nasiona ostróżki sprzedawane tylko w mixach. Interesujące nas odmiany możemy powielać przez sadzonkowanie. Sadzonkuje się młode pędy do 6 cm wysokości na wiosnę. Ostróżki które w roku siewu zakwitną sa krótkowieczne, giną po dwu max trzech latach. Dlatego kupując młoda ostróżkę z kwiatem możemy być pewni, że się nią długo nie nacieszymy. Nasiona ostróżki bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania, ale można przedłużyć do 3 lat zdolność kiełkowania, jeżeli nasiona najpierw podda się suszeniu przez okres 1 miesiąca w wysokiej temperaturze nie doczytałam w jakiej , a potem przechowuje w jednakowej temperaturze. Jakiekolwiek wahania temperatury przechowywania sprawiają osłabienie zdolności kiełkowania. Wysianie polega na tym, że wysiewa się nasiona do doniczki i przykrywa szczelnie folią. Obniża temperaturę do13 st często wietrząc
. Nasiona kiełkują do 3 miesięcy. Przy kiełkowaniu dopuszczalne są wahania temperatur.
Weszłam do tego sklepu w sprawie goździków, ale informacje, które sa tam podawane przy poszczególnych roślinach są pasjonujące;
. Nasiona kiełkują do 3 miesięcy. Przy kiełkowaniu dopuszczalne są wahania temperatur.
Weszłam do tego sklepu w sprawie goździków, ale informacje, które sa tam podawane przy poszczególnych roślinach są pasjonujące;
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie do końca ta jest ze szybko tracą zdolność kiełkowania, mnie wykiełkowały w testach i te z 2015 i 2014 roku.emalia112 pisze:Nasiona ostróżki bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania, ale można przedłużyć do 3 lat zdolność kiełkowania, jeżeli nasiona najpierw podda się suszeniu przez okres 1 miesiąca w wysokiej temperaturze nie doczytałam w jakiej , a potem przechowuje w jednakowej temperaturze. Jakiekolwiek wahania temperatury przechowywania sprawiają osłabienie zdolności kiełkowania. Wysianie polega na tym, że wysiewa się nasiona do doniczki i przykrywa szczelnie folią. Obniża temperaturę do13 st często wietrząc
. Nasiona kiełkują do 3 miesięcy.
Jak każde porządnie suszę i przechowuj w papierowych kopertach. Wahania temperatury pewnie musiałyby być naprawdę duże żeby bardzo osłabić zdolność kiełkowania, a nie jakakolwiek.
Nie obniżam temperatury do 13 stopni,wynoszę do chłodniejszego pomieszczenia w domu.
Moje nie kiełkowały 3 m-c.
Zgodzę się natomiast co do zanikania z ogrodów ostróżek odmianowych.
Agata
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczna ostróżka Red Caroline przeglądałam w BR miałam na nią chęć ale cena mnie odwiodła.
Z paczek jak wysiewacie ostróżki trafiają Wam się jakieś ciekawe egzemplarze. Nigdy nie wysiewałam nasionek,
sadziłam z flancy pobranej z rośliny matecznej a i same się rozsiewają.
Z paczek jak wysiewacie ostróżki trafiają Wam się jakieś ciekawe egzemplarze. Nigdy nie wysiewałam nasionek,
sadziłam z flancy pobranej z rośliny matecznej a i same się rozsiewają.
Ela
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33

W tym oku wysiewam jednoroczne i trwałe 25 lutego. Planowałam wysiać na rozsadniku, ale moje ślimaki nie dopuszczą do takiej wygody.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Ja już wysiałam, wzeszly po tygodniu, półtorej, nasiona zabrałam z nowych ostrozek szarej i błękitnej. Nie wiedziałam ze mogę też z łodyżek robić sadzonki, na pewno zrobię w tym roku.
zasialam ostrozke jednoroczna do wielodoniczki i trzymam na parapecie poludniowym. to bylo ca. 10 dni temu. do dzis nie ma ani sladu checi zakielkowania. temperatura otoczenia to ca. 22stopnie.
nasionka przykrylam ziemia zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
nie wiem co zrobilam zle. poczekam jeszcze.
czy powinnam przeniesc paletke do chlodniejszego pomieszczenia? ile stopni?
mam do wyboru garaz ca. 10', oraz koltlownie ca 17.
z gory dziekuje za pomoc.
nasiona wysiewam pierwszy raz w zyciu....
nasionka przykrylam ziemia zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
nie wiem co zrobilam zle. poczekam jeszcze.
czy powinnam przeniesc paletke do chlodniejszego pomieszczenia? ile stopni?
mam do wyboru garaz ca. 10', oraz koltlownie ca 17.
z gory dziekuje za pomoc.
nasiona wysiewam pierwszy raz w zyciu....
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Cierpliwie poczekaj
. Może nakryj je czymś np. folią, bedą miały komfortowe warunki.

Agata
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Według mnie jedyne, co może jej pomóc, to właśnie pikowanie. Wysiewałam swoje ostróżki i te, które szybko przepikowałam rosły w oczach, a pozostawione we wspólnej doniczce kiepsko rosły.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wolusiu, a kiedy wysiałaś swoją ostróżkę?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Siałam w styczniu. Dziś ją przesadziłam
Coś wyrosło, ale bardzo mizernie.
Całe opakowanie nasionek poszło do wielodoniczki a siewek mam może ze 20 sztuk.
Niektóre z nich posiadają już prawdziwy liść.
Chciałabym te właśnie przepikowac do doniczki, by lepiej rosła. Zrobić to czy może jeszcze Poczekać?
A kiedy można wysadzić do Gruntu?
W wolna wielodoniczke juz bym wysiewala inne kwiatki.....
Całe opakowanie nasionek poszło do wielodoniczki a siewek mam może ze 20 sztuk.
Niektóre z nich posiadają już prawdziwy liść.
Chciałabym te właśnie przepikowac do doniczki, by lepiej rosła. Zrobić to czy może jeszcze Poczekać?
A kiedy można wysadzić do Gruntu?
W wolna wielodoniczke juz bym wysiewala inne kwiatki.....
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
U mnie kompletna cisza, nawet jedno nasionko nie wzeszło. Samosiejki pojawiają się, ale tylko w kamiennym obrzeżu.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...