Drzewa owocowe - cięcie Cz.II

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
waga65
200p
200p
Od: 15 cze 2015, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.II]

Post »

Dzisiaj przyciełam jabłonki.
Prześwietliłam z niepotrzebnych gałęzi.
Teraz potrzebuję opasek z dobroczynkiem.
Może się oriętujecie gdzie mogę je nabyć ,ale nie w ilości 500 sztuk tak jak na necie oferują.
Potrzebuję paru sztuk. ;:162

pozdrawiam waga65
drek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2013, o 08:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pytanie, młoda czereśnia z uschniętym przewodnikiem.
Wyprowadzam jedną gałąź pionowo, ale czy wg Was ma to sens i jak mam dalej postępować.
Obrazek
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Jak to jest z cięciem drzewek owocowych, które jeszcze nie owocują (chodzi mi o drzewka 1-3 letnie od posadzenia). Mam u siebie kilka takich i chciałbym je uformować lub po prostu poodcinać to czego sprzedający nie odciął a powinien (chyba). Mam np. przy wiśni 3 długie i bardzo cienkie boczne gałęzie a sama wiśnia jest nie dość, że młoda to i mała. Wyczytałem, że te boczne gałęzie należy przyciąć do długości 2-3 oczek. Ale czy mogę to zrobić teraz czy w innym terminie? Na jednym forach piszą, że wczesną wiosną na innych, że późnym latem. Sam już nie wiem a nie chciał bym zaszkodzić drzewkom. Po za tym, po przycięciu "ranę" trzeba czymś smarować?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Rany po cięciu zasmaruj farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu. a co do cięcia to najlepiej zrób zdjęcie . Wiosną cięciem pobudzasz do wzrostu i formujesz koronkę , ułatwia też przyjęcie po posadzeniu drzewka . Drek. Suchy wycięty ? a żywy podgięty do pionu ?
drek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2013, o 08:33

Post »

Nowy83.
Zdjęcie z dzisiaj. Suchy jeszcze jest. Przywiązałem do niego gałąź z której chce zrobić nowy.
Co o tym sądzicie?
Obrazek
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Suchy wytnij [najlepiej u nasady ] i zabezpiecz ranę a odginanie wiosną jak ruszy.
Hanusia29
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2016, o 15:09

Post »

Witam serdecznie, jak przycinac drzewo winogrona, mamy marzec i mysle ze juz czas..?
Mortis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2016, o 13:05

Post »

Witam. Jestem nowy na forum i chciałbym prosić o pomoc w cięciu drzew, do tej pory moje przycinanie ograniczało się do wycinania wilków w starej jabłoni. Obecnie posiadam kilka nowych drzewek i nie mam pojęcia w jaki sposób je przycinać

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

A tutaj kilka starszych drzewek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

I na koniec coś takiego

Obrazek

Zupełnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać, proszę o jakieś porady
Awatar użytkownika
Arii
50p
50p
Od: 2 wrz 2015, o 13:23

Post »

Mortis

Obrazek

Zaznaczone na niebiesko możesz przyciąć, albo jeszcze lepiej - odgiąć do poziomu, ale to jak listka puszczą. Te które są już prawie poziome, możesz zostawić, owoce same je obniżą.
Pomarańczowo... tniesz lub też odginasz. ( ciąć możesz je zostawić nieco dłuższe niż zaznaczyłem - generalnie chodzi by oczko było na zewnątrz). Ze strzałek wybierz jedną jako przewodnik, a drugą musisz obciąć na kilka oczek - oczko skierowane na zewnątrz.

Obrazek

Tu generalnie nie ma wiele do obcięcia. Tniesz tylko to co zaznaczone. A ze strzałek wybieraj jedno jako przewodnik, a drugie tniesz na kilka oczek z zewnętrznym ostatnim oczkiem.

Obrazek

Niebieskie - tniesz lub przyginasz. czerwone tniesz. Ze strzałek wybierasz przewodnik.

Obrazek

Tak samo jak poprzednio. Niebieskie przyginasz lub tniesz ( zewnętrzne oczko). czerwone raczej tniesz. Strzałka - musisz z tej gęstwiny wybrać jeden przewodnik, resztę raczej do wycięcia.

Obrazek

To jest chyba wiśnia? A przynajmniej tak mi się wydaje. Tniesz mniej więcej tam gdzie zaznaczone, z tym, że oczko musi być po zewnętrznej stronie. (jeśli nie wiesz o co chodzi z oczkiem, to zajrzyj stronę wcześniej). U góry wybierasz jeden przewodnik, a resztę tniesz na 2-3 oczka.

Obrazek

Nie wiem co to, ale widzę, że nie chciało Ci się iść na drugą stronę siatki :)
Zaznaczyłem tylko to co widziałem ;)

Mortis pisze:
I na koniec coś takiego

Obrazek

To też jabłoń? Na tym ostatnim kikucie przytnij tak, aby ostatnie oczko było do środka
michal_w
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2016, o 17:34

Post »

Cześć

Jestem tutaj nowy...

Mam kilka starych drzew (15-20 letnich), które były kiedyś przycinane ale nikt nie wie jak to zrobić.

Poniżej śliwka węgierka około 6-9metrów wysokośći, plon mały. Dużo suchych gałęzi...
Jak przyciąć to drzewo żeby zwiększyć plon?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 7 mar 2016, o 17:57 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wielkości zdjęcia do 500 px.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Godfather, formowanie zawsze lepiej przeprowadzać przed okresem wegetacji, aby nie osłabiać wzrostu.

Michał W, wszystkie suche gałezie w pierwszej kolejności do usunięcia. To, co zostanie trzeba będzie skrócić. Nazywa się to odmładzaniem. :) Pojawią się nowe pędy i będą w przyszłości produkować owoce.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
tuchan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2016, o 19:47

Post »

Witam. Panowie, to mój pierwszy post na tym forum. Na działce mam kilkadziesiąt iglaków, którymi od lat skutecznie się zajmuję. Nie mam natomiast doświadczenie przy drzewkach owocowych. Nabyłem 4 sztuki: 2 jabłonie i dwie grusze. Kupiłem w doniczkach, nie z gołym korzeniem. Nabyłem też książkę o cięciu drzewek owocowych, ale wiadomo przed pierwszym cięciem są wątpliwości. O ile z wilkami sobie radzę, o tyle chciałbym prosić o pomoc przy formowaniu korony dwóch gruszy. Pierwsza to komisówka. Wytnę najniższą gałązkę, bo jest na 50 cm i nie będzie mi potrzebna. Kolejne odegnę do tak by z przewodnikiem tworzyły kąt prosty. Są jednak dwa momenty o które chciałem zapytać. Pierwszy to te dwa zaznaczone na fioletowo cięcia. Jest to miejsce w którym są dwa przewodniki. Jeden piękny, wyrośnięty po lewej stronie i drugi dużo skromniejszy po prawej stronie. Ten po lewej idzie jak dla mnie nieładnie, krzywo. Czy dużym błędem będzie poświęcenie go kosztem tego mniejszego prostego? W tym przypadku oczywiście musiałbym skrócić gałązkę przy której postawiłem "?" Czy ma to sens, czy pogodzić się z brzydkim pokrojem drzewka i wyciąć ten mniejszy? Aha, ten krótki przewodnik też się rozwidlał (tak jak na fotce i ktoś przyciął - tam gdzie postawiłem cyferki 1 i 2, jako że zdjęcie niewyraźne narysowałem jak on wygląda schematycznie obok drugiego zdjęcia na czerwono). Czy mam go przyciąć poziomo poniżej tego rozwidlenia i wyciąć gałązkę z prawej strony czy może z tą gałązkę wyprostować i zrobić z niej przewodnik?

Druga grusza to klapsa. Ta nie ma tak rozbudowanej korony. Jedna z gałązek idzie jednak ostro w górę, jest sztywna. Nie wiem czy dam radę w ogóle ją wygiąć. Z pozostałymi jak widać nie będzie problemu. Czy mam ją wyciąć?

Dzięki za sugestie :
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

tuchan pisze:Czy dużym błędem będzie poświęcenie go kosztem tego mniejszego prostego?
Nie będzie to błedem. Ustabilizuje nawet koronę. Tylko wytnij go przzy samym pniu.
Druga grusza to klapsa. Ta nie ma tak rozbudowanej korony. Jedna z gałązek idzie jednak ostro w górę, jest sztywna. Nie wiem czy dam radę w ogóle ją wygiąć. Z pozostałymi jak widać nie będzie problemu. Czy mam ją wyciąć?
Zdecydowanie wyciąć i zawsze wycinać wszystkie wyrastające pod tak ostrym kątem
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”