Szeflera zrzuca liście
- agryppina44
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lut 2016, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szeflera zrzuca liście
Norbet76, przepraszam, że tak cuduje z tymi zdjęciami, ale robię to pierwszy raz. Bez preparatu się nie obejdzie, czy korzenie też sprawdzić?
Pozdrawia Beatka
NECESSITAS ACUIT INGENIUM - Kochani, "burzy mózgów" ku pociesze i CARPE DIEM!
NECESSITAS ACUIT INGENIUM - Kochani, "burzy mózgów" ku pociesze i CARPE DIEM!
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie potrzeba sprawdzać korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, też mam problem z schefflerą, nie wiem jaką dokładnie mam odmianę, ale to chyba nie ma znaczenia. Wyczytałam że roślinka ta nie lubi przeprowadzek, a moja niestety od przeprowadzki marnieje z oczach. Przed Bożym Narodzeniem mój mąż ją przesadził, niestety dał ziemię do tui. Nic jej nie polepszyło się, wręcz pogorszyło. Jakiś miesiąc temu ją przesadziłam do nowej doniczki, dałam nową ziemię uniwersalną i też jej nie pomogło. Teraz wyczytałam, że może stoi w zły miejscu, bo postawiłam ją przy schodach, gdzie ma mało światła i jest duży ruch powietrza. W blokach stała w koncie na komodzie i nie zgubiła ani jednego listka, pięknie rosła. Teraz się zastanawiam czy jak postawię ją koło okna, to te słabiutkie liście na dole odżyją, czy nie mam na co liczyć i spadną? Kolejna rzecz, to czy w ogóle dobrze zdiagnozowałam mój problem, czy może ją jakaś choroba złapała? Może coś jeszcze mi polecicie na odratowanie?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- norbert76
Same błędy, stąd efekty.
Jeśli roślinie nic nie dolega, nie przesadza się jej w zimie, jedynie wiosna - lato.
Każda roślina w różnym stopniu odchorowuje przesadzenie, a zimą zwykle bardziej. Szeflera reaguje zrzucaniem liści.
Kolejny błąd, to postawienie w ciemnym miejscu to nie ułatwiło roślinie życia.
Szeflera potrzebuje jasnego stanowiska (najlepiej bezpośrednio przy oknie) i czasu na aklimatyzacje, która może potrwać nawet kilka tygodni.
A jak wygląda sytuacja z podlewaniem?
Jeśli roślinie nic nie dolega, nie przesadza się jej w zimie, jedynie wiosna - lato.
Każda roślina w różnym stopniu odchorowuje przesadzenie, a zimą zwykle bardziej. Szeflera reaguje zrzucaniem liści.
Kolejny błąd, to postawienie w ciemnym miejscu to nie ułatwiło roślinie życia.
Szeflera potrzebuje jasnego stanowiska (najlepiej bezpośrednio przy oknie) i czasu na aklimatyzacje, która może potrwać nawet kilka tygodni.
A jak wygląda sytuacja z podlewaniem?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
Podlewam ją 2xtydz w poniedziałki i piątki jak wszystkie kwiaty. Nie dużą ilością wody, tak że przez te kilka dni ziemia na wierzchu zdąży przeschnąć. Do tego co 2 dzień lekko ją zraszam wodą przegotowaną. Ale we wakacje sąsiadka mi wszystkie kwiatki porządnie przelała.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- norbert76
Za często! Rośliny, a szczególnie Szeflery wystarczy podlać raz na tydzień, półtora.
Częstotliwość podlewania nie powinna być uzależniona dokładnie co do dnia, a od wymagań danych roślin, temperatury otoczenia, rodzaju ziemi, nasłonecznienia, pory roku itp.
Krótko, przelewasz rośliny i Szeflera jest ewidentnie przelana - stąd też zarzucanie liści.
Częstotliwość podlewania nie powinna być uzależniona dokładnie co do dnia, a od wymagań danych roślin, temperatury otoczenia, rodzaju ziemi, nasłonecznienia, pory roku itp.
Krótko, przelewasz rośliny i Szeflera jest ewidentnie przelana - stąd też zarzucanie liści.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
Naprawdę? A wydaje mi się, że ona ma za sucho, bo po dwóch dniach ziemia na wierzchu jest już sucha. To myślisz, żeby podlewać ją raz w tygodniu? A co z przestawieniem jej? Mogę postawić ją w małym pokoiku przy oknie na taborecie, od strony wschodniej. Tam jest ciut niższa temperatura 18-20 stopni, czy lepiej żeby ją zregenerować postawić przy balkonie, tylko że latem tam stać nie może, bo bym nie miała jak wyjść na balkon.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- norbert76
W kwestii prawidłowego podlewania odpisałem Tobie w wątku o palmie.
Rzadziej, a większą ilością wody.
W ten sposób, to nie przelewasz je, tylko stopniowo zasuszasz.
Rzadziej, a większą ilością wody.
W ten sposób, to nie przelewasz je, tylko stopniowo zasuszasz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
Dziękuje Ci bardzo, oczywiście zastosuję się do porady, choć przyznam szczerze, że po 14 latach kiedy prowadzę sama swoje gospodarstwo domowe, to dla mnie szok.
No cóż, jak się okazuje to ja nie nie mam ręki do kwiatów, ja po prostu nie umiem się nimi odpowiednio opiekować
A co sądzisz jeszcze o podlewaniu biohumusem, czy może jakiś inny nawóz mi możesz polecić?
No cóż, jak się okazuje to ja nie nie mam ręki do kwiatów, ja po prostu nie umiem się nimi odpowiednio opiekować
A co sądzisz jeszcze o podlewaniu biohumusem, czy może jakiś inny nawóz mi możesz polecić?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- norbert76
Tu nie chodzi o tzw rękę do kwiatów, a jedynie dostosowanie pielęgnacji pod konkretne rośliny.
Tak, biohomus będzie dobry. Ja używam w sezonie na zmianę z nawozem do roślin zielonych. Tylko nie nawozi się przez okres kilku tygodni po przesadzeniu.
Tak, biohomus będzie dobry. Ja używam w sezonie na zmianę z nawozem do roślin zielonych. Tylko nie nawozi się przez okres kilku tygodni po przesadzeniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 wrz 2016, o 16:42
Szeflera - żółknące/brazowiejace liście / szukam przyczyny
Witam,
jestem świeżakiem zarówno w ogrodnictwie jak i na forum, także witam wszystkich.
Mam problem z Szeflerą. Dostałem od Mamy jakieś 3 tyg temu. Więc zmieniła miejsce zamieszkania. Przedtem została przesadzona.
Pod linkiem są aktualne zdjęcia.
Co to jest?
Stanowsiko jest od wschodu, tak że ok godziny 11 już nie ma bezpośredniego słońca.
http://imgur.com/a/tlgfQ
Z góry dziękuję za pomoc
jestem świeżakiem zarówno w ogrodnictwie jak i na forum, także witam wszystkich.
Mam problem z Szeflerą. Dostałem od Mamy jakieś 3 tyg temu. Więc zmieniła miejsce zamieszkania. Przedtem została przesadzona.
Pod linkiem są aktualne zdjęcia.
Co to jest?
Stanowsiko jest od wschodu, tak że ok godziny 11 już nie ma bezpośredniego słońca.
http://imgur.com/a/tlgfQ
Z góry dziękuję za pomoc
- norbert76
Re: Szeflera gubi liście i brązowieje
Nadmiernie przelewana albo przesuszana. Jakie podłoże i jak często podlewasz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 wrz 2016, o 16:42
Re: Szeflera gubi liście i brązowieje
Dzięki za odpowiedź i sorry za założenie nowego tematu.
Podlewam już w trybie na zimę, czyli raz na tydzień, ok 3/4 szklanki.
Podłoże suche, ale nie przesuszone. Podejrzewam, że ziemia uniwersalna.
Podlewam już w trybie na zimę, czyli raz na tydzień, ok 3/4 szklanki.
Podłoże suche, ale nie przesuszone. Podejrzewam, że ziemia uniwersalna.