Pigwowiec - wymagania,pielęgnacja,cięcie,przesadzanie
Re: Nieowocujący pigwowiec
Kilka lat temu z nasion pigwowca japońskiego uzyskałem sadzonki,które po posadzeniu obecnie corocznie pięknie owocują.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie się zastanawiam czy spory % sadzonek w szkółkach nie pochodzi od egzemplarza wydatnie podatnego na brunatną zgniliznę. A krzewy miejskie mogą pochodzić z siewu (tanio).
A czym i jak pryskasz? Kiedy? Raczej nie mogę inwestować w profesjonalny sprzęt do oprysków, więc chętnie przyjmę porady 'pomysłowych Dobromirów' ;) Zbiory, uważam, masz imponującekaLo pisze:Ja pryskam cały krzew
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy chcesz,czy nie,musisz zainwestować w opryskiwacz za kilka dyszek.Kupuj taki,do którego jest serwis i części zapasowe. 5l w zupełności wystarczy.Ważne żeby miał długą lancę ,najlepiej teleskopową.Pierwsze opryski na przedwiośniu robię miedzianem Miedzianem 0,5%.w Na początku i pod koniec kwitnienia Topsin M 500 SC
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2016, o 18:02
Witam. Mam pigwowca, ma około 15 lat, srednicy 3m wysokości 1.5 m. Czy mogę teraz wyciąć stare grubsze, te co idą najdalej na zewnątrz gałęzie. Co roku ma ok.2.5 kg owoców. Malo lecz rośnie przeważnie w cieniu.
-
Możesz,musisz tylko wyczekać,żeby było sucho przez 2-3 dni.Po cięciu dobrze jest zrobić oprysk Topsinem.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki. A właśnie
Zapomniałem o oprysku.mam score 250 czy mogę tym też działać
Zapomniałem o oprysku.mam score 250 czy mogę tym też działać
-
Nie bardzo. Topsin stosuje się nie tylko na mączniaki i moniliozę tak jak Score250.Zabezpiecza również przed patogenami drewna i kory więc jest stosowany także po gradobiciu i cięciu.Ta sama substancja ,tiofanat metylowy, jest również składnikiem pasty zabezpieczającej Funaben 03 PA.
-
- 10p - Początkujący
Dobrze kupie wiec topsin jak radzisz tylko muszę poczekać na lepszą pogodę.powycinam też gałązki uszkodzone .zauwazylem już listki i trochę pączków
Rok temu wiosną kupiłam pigwowiec japoński.Zauważyłam dzisiaj pączki kwiatowe.Jak myślicie,czy bez jakichkolwiek oprysków mogę liczyć na owoce??
Pozdrawiam Ewa
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moich kilka krzaków pigwowca zaczęło wypuszczać liście, natomiast nie widać w ogóle pąków kwitowych, a przecież one kwitną przed rozwojem liści. Ze względu na bardzo ciepły grudzień wydaje mi się, że moje pigwowce miały pąki kwiatowe już wtedy w dość zaawansowanym stadium i w czasie styczniowych mrozów przemarzły, czy to możliwe? Jak z Waszymi pigwowcami?