Byliny z nasion,wysiew,rozsady
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Nie wiedziałam, gdzie umieścić swoje wołanie o pomoc, ale mam nadzieję, że tu ktoś odczyta i mi pomoże
Zamówiłam sobie kilka ciekawych cebul i kłączy (bo zawsze miałam tylko mieczyki i tulipany), m.in. w tych nowościach mam miechunkę rozdętą. Dostałam woreczek z ziemią, ale nic w niej nie mogę znaleźć... To znaczy jest jeden zielony badylek, ok.10cm, czy to może być to, czego szukam?... dodam, że w podobnej ziemi miałam tawułkę i pustynnika i znalazłam je bez problemu
Zamówiłam sobie kilka ciekawych cebul i kłączy (bo zawsze miałam tylko mieczyki i tulipany), m.in. w tych nowościach mam miechunkę rozdętą. Dostałam woreczek z ziemią, ale nic w niej nie mogę znaleźć... To znaczy jest jeden zielony badylek, ok.10cm, czy to może być to, czego szukam?... dodam, że w podobnej ziemi miałam tawułkę i pustynnika i znalazłam je bez problemu
Ten badylek to może być kawałek kłącza, nie wiem tylko czemu zielony? Wsyp ziemię do doniczki, zakop płytko poziomo i postaw na parapecie. Przy domowej temperaturze szybko wypuści łodygę.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Może taki bardziej białawy albo bladozielony. Tak zrobię, dziękuję Ci ślicznie za odpowiedź
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje siewki bylin są już wyeksmitowane na balkon. Jak są zapowiadane na noc przymrozki, przenoszę je do domu. Jakoś bardzo mało słońca tego marca i w domu siewki się za bardzo wyciągają.
Mój bardzo prosty patent na mini-szklarenki balkonowe - plastikowe, przeźroczyste pudełka z pokrywkami. Sprawdzają się znakomicie i są o wiele tańsze niż 'prawdziwe' szklarenki balkonowe.
Mój bardzo prosty patent na mini-szklarenki balkonowe - plastikowe, przeźroczyste pudełka z pokrywkami. Sprawdzają się znakomicie i są o wiele tańsze niż 'prawdziwe' szklarenki balkonowe.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Agneska, widzę, że wpadłaś na ten sam pomysł co ja-super się sprawdza, polecam również.
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Ja mam tak przydomowa szklarenke ,ale wynoszenie roślin codziennie daje mi niezłe popalić Myślałam żeby po pikowane roślinki zostawiać już w niej na noc szczelnie zamknięte i ze świeczką, ale z porad z tego działu i innych źródeł jeszcze wstrzymam się. Ale pomysł z takimi skrzynkami chętnie podpatrzę i wypróbuje
Z bylin jakie w tym roku siałam lub będę siać - aster chiński, dzwonecznik, dzwonek, firletka, gipsówka, groszek szerokolistny, goździk chiński i pierzasty, macierzanka, orlik, ostróżka, pięciornik, smagliczka skalna, tojeść, złocień, żagwin, żurawka oraz kapusta ozdobna.
Z bylin jakie w tym roku siałam lub będę siać - aster chiński, dzwonecznik, dzwonek, firletka, gipsówka, groszek szerokolistny, goździk chiński i pierzasty, macierzanka, orlik, ostróżka, pięciornik, smagliczka skalna, tojeść, złocień, żagwin, żurawka oraz kapusta ozdobna.
- Agneska
Re: Byliny z nasion. Jakie polecacie wysiać?
Czy ktoś z was siał bylinowy powojnik mandżurski?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak ,pięknie mi wzeszedł.
- Agneska
Właśnie go stratyfikuję. Długo Ci wschodził? Też stratyfikowałaś?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, wysiałam po zebraniu nasion.
Łubinnik chiński (Thermopsis chinensis)
Witam, wyszukiwarka nie znalazła łubinnika, więc robię o nim temat. Zastanawiam się nad zaproszeniem tej ciekawej rośliny do mojego ogródka. Czy ktoś z Was ją posiada? Wygląda bardzo ciekawie i choć przypomina łubin, to jednak dość mocno się od niego różni.
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Re: Łubinnik chiński (Thermopsis chinensis)
Stanowisko słoneczne.Gleba przepuszczalna, w miarę wilgotna.U mnie od dwóch lat.Zimę przeżyły bez okrycia.Chyba nie lubi przesadzania.Przesadzony jeden z nich
po kwitnieniu, wyglądał marnie chociaż nie zginął.Zobaczymy czy wiosną odliczy się.
po kwitnieniu, wyglądał marnie chociaż nie zginął.Zobaczymy czy wiosną odliczy się.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.