Hortensja - cięcie
Re: Hortensja - cięcie
Myślę jak Aneczka - trzeba tylko wybrać odmianę o sztywnych gałązkach .Ja mam grandiflorę puszczoną na jeden pęd- jeszcze młoda i długo minie zanim trzon będzie mial odpowiednią silę utrzymac koronę . Poza tym jej gałązki są wiotkie i nie wiem co zrobić
Mam jedną sadzonkę o sztywnych pędach - w przyszlym roku zamierzam zrobić warkocza i mam nadzieję że pięknie się zrośnie jak w przypadku wierzby mandżurskiej
Mam jedną sadzonkę o sztywnych pędach - w przyszlym roku zamierzam zrobić warkocza i mam nadzieję że pięknie się zrośnie jak w przypadku wierzby mandżurskiej
Pozdrawiam. Ewa
Myślę, że na drzewko najlepiej by się nadawała limelight lub kyushu, bo one maja bardzo sztywne pędy.
Pozdrawiam, Bogusia
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja prowadzę na pieńku Unique i Pink Diamond. Też mają nadające się do tego pędy.
- anika2
- 10p - Początkujący
- Od: 22 cze 2015, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj przycięłam wieloletnią hortensję Annabelle a dzisiaj okazało się że ze wszystkich pędów wycieka sok Co może być tego przyczyną i czy zaszkodzi to jej dalszemu rozwojowi
Pozdrawiam Ania
dzisiaj przycięłam krótko (ma teraz 20 cm) hortensję bukietową limelight i czekam na wiosnę!
Nagle poczułam chęć uprawiania ogrodu. Wokół moich roślin kicają 4 koty. Zaprzyjaźniliśmy się z kretem
Mam problem z moją Hortensja ogrodową 'Freudenstein'. Posadzona w ubiegłym roku. Okryłam ją na zimę, ale po odkryciu co się okazuje, gałązki zgniły, pąki odpadają, kora odstaje a pod spodem jest zielona łodyga. Widać pleśń na gałązkach.
Nie wiem czy ciąć, czy zostawić i pryskać? Czy coś z niej w ogóle będzie?
W zeszłym roku tak wyglądała:
Teraz wygląda tak i ma szary nalot
Nie wiem czy ciąć, czy zostawić i pryskać? Czy coś z niej w ogóle będzie?
W zeszłym roku tak wyglądała:
Teraz wygląda tak i ma szary nalot
Nie zaszkodzi, ale powinna być cięta wcześniej, ja cięłam miesiąc temu i nie było wycieku.To krzew o podobnej fizjologii jak brzoza która też cięta wiosną 'płacze'.Jeżeli się spóźnimy z cięciem, to trzeba zrezygnować z silniejszego skracania pędów i obciąć tylko same kwiatostany.anika2 pisze:Wczoraj przycięłam wieloletnią hortensję Annabelle a dzisiaj okazało się że ze wszystkich pędów wycieka sok Co może być tego przyczyną i czy zaszkodzi to jej dalszemu rozwojowi
msk83 Niestety, roślina jest martwa.To zbyt młoda sadzonka do zimowania w gruncie.Zmarzła, a potem to martwe spleśniało.
Myślę, że nie zmarzła cała, bo pod tą spleśniałą warstwą jest zielona łodyga. Nie wiem tylko czy mam ją zostawić i opryskać czy przyciąć. Tylko to jest Hortensja kwitnąca na dwuletnich pędach więc by mi nie kwitła w tym roku
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Ja zeszłej wiosny założyłam małą rabatę hortensjową (hortensje ogorodowe).
Przed zimą bez obcinania kwiatów zabezpieczyłam je agrowłókniną oraz nakryłam donicami. Wczoraj je odkryłam i widzę, że wszystkie puszczają listki. Wolę się upewnić - mam je teraz obciąć 1-2 cm nad najwyższą parą pąków i pousuwać zeszłoroczne baldachy kwiatów? Czy może niżej przy ziemi?
Przed zimą bez obcinania kwiatów zabezpieczyłam je agrowłókniną oraz nakryłam donicami. Wczoraj je odkryłam i widzę, że wszystkie puszczają listki. Wolę się upewnić - mam je teraz obciąć 1-2 cm nad najwyższą parą pąków i pousuwać zeszłoroczne baldachy kwiatów? Czy może niżej przy ziemi?
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hortensję ogrodową tnie się pod pierwszą parą liści licząc od góry.
Pozdrawiam. Ania
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Grandiflorę zakupiłam bez opisu ,jak ją ciąć to jest ogrodowa czy bukietowa?
Są dwie i ogrodowa i bukietowa.
jezeli możesz to wstaw zdjęcie krzaczka nawet dzisiejsze to podpowiemy jaka to hortensja.
jezeli możesz to wstaw zdjęcie krzaczka nawet dzisiejsze to podpowiemy jaka to hortensja.
Pozdrawiam. Ewa