Pomidory pod folią cz. 3
-
- 50p
- Od: 13 kwie 2015, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.3
Ludwiku, ile w tej folii mieścisz sadzonek i jaka to powierzchnia?
pozdrawiam. Ania
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Powierzchnia, to 330m2, a pomidorów mi się nieco za mało posadziło, jakieś 900szt. W następnej już będzie więcej, bo pozostało mi dosyć dużo sadzonej z tej folii, a jeszcze więcej wysiałem przeznaczone do następnej.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Mam szklarnie 3,20 x 2,2 i pośrodku ścieżkę 40 cm, pomidory sadzę po dwóch stronach w dwóch rzędach z przesunięciem ok. 22 szt. bez problemu.Pelasia pisze:Dorcinda bardzo Ci dziękuję za te rysunki, pomogły mi, już sobie wyobrażam, jak będę mogła posadzić pomidory, myślałam o 4 rzędach, ale czułam, że będzie za ciasno. Czyli trzy rzędy (dwa dłuższe pod ścianami i ten po środku krótszy). Ja będę chyba mogła posadzić tylko 8 szt pod ścianami i w środku 6 szt czyli razem 22 szt
Po odliczeniu ścieżki mam ok. 90 cm pas ziemi na pomidorki. Spokojnie dają radę, nie sadziłem 2/1, ale na dwa pędy zdarzało się coś puścić.
W tym roku jeszcze obmyślam ale plan mam żeby zwiększyć ilość pomidorków, zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Wczoraj siałam pomidory pod folię, wyszło tego około 50 nasion 16 odmian szt no cóż, resztę oddam, albo wymęczone posadzę do gruntu. Około 20 marca będę siała do gruntu - tu się będzie działo
Asia
Asia
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To może i ja zwiększę u siebie gęstość nasadzenia. Moja szklarenka jest prawie 2x większa, a dotychczas sadziłam w niej 32 sztuki.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3
Ja u siebie sadzę na luzie 32 szt. (4 x 8 szt. ) w szklarni 2,2 m x 4 m.
Testowałem też układ 4 rzędy po 10 szt. - było trochę ciasno, ale dało radę.
Jednak przy tych 32 szt. jest dla mnie optymalnie.
Testowałem też układ 4 rzędy po 10 szt. - było trochę ciasno, ale dało radę.
Jednak przy tych 32 szt. jest dla mnie optymalnie.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 50p
- Od: 25 sie 2011, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jerry, jak Ty to robisz? Aż tyle krzaków na tak małym metrażu? Ja mam folię 20 m na 4 m. Sadzę pomidory 4 sezon i ledwo posmakuję kilka pomidorków. Megagroniasty to miał dosłownie 3 dojrzałe owoce w ub. sezonie. Być może wybieram złe odmiany albo zła ziemia. Sadzę krzaki w odległości 1 m od siebie.
Anna
Witam,
Czy ktoś uprawia pomidorki szklarniowe w pojemnikach? Jeśli tak, to jak duże muszą być te pojemniki?
I czy otwory wystarczy zrobić na spodzie wiadra, czy może też zrobić je na bokach pojemnika. Zamierzam później wkopać pojemniki tak do połowy w ziemię. Chodzi mi o łatwiejszą wymianę ziemi w następnych latach oraz podlewanie. Bardzo proszę o odpowiedź.
Czy ktoś uprawia pomidorki szklarniowe w pojemnikach? Jeśli tak, to jak duże muszą być te pojemniki?
I czy otwory wystarczy zrobić na spodzie wiadra, czy może też zrobić je na bokach pojemnika. Zamierzam później wkopać pojemniki tak do połowy w ziemię. Chodzi mi o łatwiejszą wymianę ziemi w następnych latach oraz podlewanie. Bardzo proszę o odpowiedź.
Na forum jest temat o uprawie pomidorów w cylindrach, u mnie w Łodzi cylindry 25/25 cm kosztują 1.2 zł szt.
Można je postawić i sadzić pomidorki lub wkopać, ale nie wkopywać całych, bo chodzi o to że szybciej ziemia się nagrzewa w cylindrach, jak nie są całe wkopane w ziemię.
Poszukaj sobie tego tematu co wyżej Ci pisałem i sprawdź.
Można je postawić i sadzić pomidorki lub wkopać, ale nie wkopywać całych, bo chodzi o to że szybciej ziemia się nagrzewa w cylindrach, jak nie są całe wkopane w ziemię.
Poszukaj sobie tego tematu co wyżej Ci pisałem i sprawdź.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
malowanalala prosiłam Cię 3 mar 2016, o 11:56 byś podała te 8 stałych odmian
Czekając na odpowiedź przypadkowo znalazłam Twój inny postchudziak pisze:Jakie są Twoje sprawdzone odmiany, a jakie te 3 nowe?malowanalala pisze:Ja ograniczyłam ilość odmian do 8 sprawdzonych w latach poprzednich i tylko 3 nowe. Moim zdaniem szkoda miejsca pod dachem szklarni na eksperyment na większą skalę.
Mnie miejsca nie szkoda - mam tunel 12m na 4,5m, a pomidorów sadzę w tym sezonie z 50-60 sztuk. Ewentualne nadwyżki sadzonek "pójdą" do ludzi.
I teraz już sama nie wiem jak to u Ciebie jestmalowanalala pisze:Ja w tym roku stawiam na odmiany pomarańczowe.
Każdego roku inny kolor króluje.
2 lata temu były same ciemne (Kumato, Black_Krim, russian_purple), przed
rokiem białe, a teraz pomarańczowe.
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
Zgadza się, z nowych postawiłam na Darbo NN, Dr Wyches, Orange Strawberry i niewielka odmiana od koloru - Malachitowa Szkatułka, Emerald Evergreen.
A ze sprawdzonych pomarańczowych już wcześniej - Orama.
A ze sprawdzonych pomarańczowych już wcześniej - Orama.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
No nadal nie wiem, jakie jest te Twoje 8 sprawdzonych odmian, a z tych nowych to wynika, że co najmniej 5 odmian będzie, a nie trzy
Proszę wymień te sprawdzone nr1- ... , nr2-.... itd.
Proszę wymień te sprawdzone nr1- ... , nr2-.... itd.