Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.3
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3
LaKamila, zapraszam serdecznie do przejrzenia poprzednich części wątków sałatowych - są tam odpowiedzi na Twoje pytania, np. tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5429051
Sałata: łatwo czy trudno? cz. 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=20624
Sałata: łatwo czy trudno? cz. 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 39&start=0
Sałata: łatwo czy trudno? cz. 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=20624
Sałata: łatwo czy trudno? cz. 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 39&start=0
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja rozpikowałam wczoraj ok 50 sałat jeszcze z raz tyle mi zostało poszalałam Do skrzynek i donic, stoją koło domu, na noc ich nie wniosłam dziś, a mama mówi że rano było biało, ale nic im nie było ;) A kilka popikowałam do gruntu, poleciałam do ogródka i niestety fioletowe się zrobiły.
Pozdrawiam ;)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Posiałam przedwczoraj sałatę, już skiełkowała, zastanawiam się, kiedy ją postawić na zewnętrzny parapet?
Asia
Asia
-
- 50p
- Od: 13 kwie 2015, o 17:04
Wystaw od razu. W domu będzie wybiegać (zbyt wysoka temp. powietrza w stosunku do ilości światła).
pozdrawiam. Ania
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Sałaty DUBACEK i LOLLO ROSSA poszły na balkon. Mają po 7 dni i jakiś centymetr wysokości. Strasznie słabo wschodzi mi Oleńka. Rośnie razem z Mizuną Japońską, którą też powinnam już wystawiać na balkon, bo mocno się wyciąga. Myślicie, że Oleńka da sobie radę z kiełkowaniem na zewnątrz?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja wysiałem sałatę Kumak i Lollo Rossa jednego dnia do 2 pojemników. Stały przez kilka dni na oknie w domu. Kumak wyciągną się i padł. Lollo Rossa pięknie wygląda i jest gotowa do pikowania. Widzę, że odmiana odmianie nierówna w wymaganiach. Może przez te współczesne szyby zespolone w oknach?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Witam miło, szklarenka śliczna Mi sałatki też nierówno wychodziły, w połowie lutego wysiałam dwie odmiany masłowej, jedna wyszła wcześniej, więc by nadmiar ciepła i niedobór światła jej nie zaszkodził, cale pudełko wyniosłam do tunelu. Od wschodu do zachodu słońca stała w nieogrzewanym tunelu, w nocy w nieogrzewanym pokoju- i skiełkowała ta druga bez kłopotu. Ale obie odmiany były bardzo wczesne, na wysiew w lutym. A ta Twoja Oleńka chyba średniowczesna i polecana od połowy marca, to nie wiem, jak jej ten chłód na dworze podpasuje. Nie namawiam Cię, ale ja bym i tak wyniosła ;)LaKamila pisze:Sałaty DUBACEK i LOLLO ROSSA poszły na balkon. Mają po 7 dni i jakiś centymetr wysokości. Strasznie słabo wschodzi mi Oleńka. Rośnie razem z Mizuną Japońską, którą też powinnam już wystawiać na balkon, bo mocno się wyciąga. Myślicie, że Oleńka da sobie radę z kiełkowaniem na zewnątrz?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Rotos, nie pikujesz jej? Sąsiad co roku daje mi sadzonki. Nie robi żadnego pikowania. Sieje "na grubo". Tyle tylko, że nie sieje tak wcześnie, jak my teraz. Jak wsadzam te sadzonki, to aż czuć w palcach, że się ma roślinę w dłoni. Dzisiaj pikowałam takie mysie ogonki.
Pozdrawiam Jola
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
U mnie jeszcze trochę za wcześnie na pikowanie do gruntu. Na razie przestała się wyciągać, a popikuję po liścienie za dwa tygodnie do małego foliaka. Chyba, że wróci zima .
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Ja dziś przepikowałam sałatę. Pewnie bym jeszcze poczekała, ale strasznie się kładła . 24 roślinki wylądowały w wielodoniczce z wymieszaną ziemią do wysiewów i zwykłą ogrodniczą. Na wszelki wypadek wysiałam też resztę paczuszki, bo może coś nie wyjdzie... Najwyżej coś wymyślę z nadwyżkami, jeśli wszystko będzie dobrze .
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
I u mnie dziś był wysiew. Drugi. Same sałatowe piękności Czekamy na wschody