Na tą chwile wątki forumowe są jeśli chodzi o różnorodność zdecydowanie najlepsze oferują dużą różnorodność i lepszą jakość materiału. Allegro w to ogólnie materiał podobny do marketów i tylko wyjątkowo są jacyś niezależni sprzedawcy.onectica pisze: Nie namawiam, ale podpowiadam, że oprócz sklepów i marketów jest jeszcze allegr. i forumowe wątki sprzedażowe
Przy czym zakupy i wymiana forumowa to coś, co ja osobiście sobie najbardziej cenię.
Arzim - Kaktusowe początki
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Arzim - Kaktusowe początki
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
E tam, bez przesady, nie jest tak źle, jest na Allegro sporo "niezależnych" hodowców, znanych choćby i z tego Forum.Phacops pisze:allegrooo w to ogólnie materiał podobny do marketów i tylko wyjątkowo są jacyś niezależni sprzedawcy.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 gru 2015, o 15:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trochę swój wątek zaniedbałem, a przez ten czas trochę się działo
Może zacznę od tego, że kaktusy przeniosłem z okna balkonowego służącego za "zimowisko", gdzie i tak od miesiąca były temperatury ok 17 stopni, na mój parapet (niestety wschodni, ale gdzieś w połowie kwietnia, w maju wyniosę je na balkon) oraz zacząłem spryskiwać, więc można powiedzieć, że sezon rozpoczęty.
Kolejna sprawa, to kilka nowości, głównie Mammillarie, a u M. zeilmanniana jakieś dwa tygodnie temu pojawiły się pąki
Reszta nowości
Widzicie? Nie tylko Mammillarie, kilka Echinopsisów trzeba mieć, a to pierwszy jakiego widziałem
I mój nowy ulubiony kaktus
Następna rzecz to siew eksperymentalny... Mimo iż odradzaliście mi robienia wysiewu bez żadnych środków grzybobójczych, to nie mogłem wytrzymać i zrobiłem jak chciałem
Jestem jednym z tych ludzi, którzy najlepiej uczą się na błędach, więc zanim wysiałem większość nasion musiałem sprawdzić co i jak i co zrobić inaczej (oczywiście ten drugi już będzie z Previcurem i z zaprawą).
Więc, wysiałem dwie mammillarie, polythele f. nuda i jedną nieznaną po 15 nasion do kubeczka (polythele mam jeszcze ponad 200 nasion więc problemu nie ma, a tej drugiej kilkadziesiąt). Użyłem dwóch kubeczków w razie jakby mi jeden pękł i wsypałem tam zwykłego żwirku akwarystycznego 1,4-2mm. Przekonałem się, że jest on za duży do wysiewania, więc to wysiewu głównego użyje głównie grubego piasku i tylko trochę żwirku. Nie wiem czy nie powinienem dodać trochę związków organicznych, więc to też pewnie zrobię.
Wysiałem je 28 lutego, oto efekty po ponad tygodniu
Mammillaria nieznana, wschody 11/15
Mammillaria polythele f. nuda 3/15 (2 są pod kamykami, widać je z boku, główna wada samego żwirku w połączeniu z małymi nasionkami)
No i z okazji dnia kobiet, spóźnione wszystkiego najlepszego i oto jedyny kaktus jaki mi do tej pory kwitł i kwitnie, o którym mówiłem na samym początku że go pokażę, wrażenia nie robi ale to jedyne co mam
Może zacznę od tego, że kaktusy przeniosłem z okna balkonowego służącego za "zimowisko", gdzie i tak od miesiąca były temperatury ok 17 stopni, na mój parapet (niestety wschodni, ale gdzieś w połowie kwietnia, w maju wyniosę je na balkon) oraz zacząłem spryskiwać, więc można powiedzieć, że sezon rozpoczęty.
Kolejna sprawa, to kilka nowości, głównie Mammillarie, a u M. zeilmanniana jakieś dwa tygodnie temu pojawiły się pąki
Reszta nowości
Widzicie? Nie tylko Mammillarie, kilka Echinopsisów trzeba mieć, a to pierwszy jakiego widziałem
I mój nowy ulubiony kaktus
Następna rzecz to siew eksperymentalny... Mimo iż odradzaliście mi robienia wysiewu bez żadnych środków grzybobójczych, to nie mogłem wytrzymać i zrobiłem jak chciałem
Jestem jednym z tych ludzi, którzy najlepiej uczą się na błędach, więc zanim wysiałem większość nasion musiałem sprawdzić co i jak i co zrobić inaczej (oczywiście ten drugi już będzie z Previcurem i z zaprawą).
Więc, wysiałem dwie mammillarie, polythele f. nuda i jedną nieznaną po 15 nasion do kubeczka (polythele mam jeszcze ponad 200 nasion więc problemu nie ma, a tej drugiej kilkadziesiąt). Użyłem dwóch kubeczków w razie jakby mi jeden pękł i wsypałem tam zwykłego żwirku akwarystycznego 1,4-2mm. Przekonałem się, że jest on za duży do wysiewania, więc to wysiewu głównego użyje głównie grubego piasku i tylko trochę żwirku. Nie wiem czy nie powinienem dodać trochę związków organicznych, więc to też pewnie zrobię.
Wysiałem je 28 lutego, oto efekty po ponad tygodniu
Mammillaria nieznana, wschody 11/15
Mammillaria polythele f. nuda 3/15 (2 są pod kamykami, widać je z boku, główna wada samego żwirku w połączeniu z małymi nasionkami)
No i z okazji dnia kobiet, spóźnione wszystkiego najlepszego i oto jedyny kaktus jaki mi do tej pory kwitł i kwitnie, o którym mówiłem na samym początku że go pokażę, wrażenia nie robi ale to jedyne co mam
Artur
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i pięknie! Za życzenia dziękuje(my) a wiosna i lato dopiero nadchodzi, więc wszystko przed Tobą. Jak nie w tym roku to w przyszłymarzim pisze:No i z okazji dnia kobiet, spóźnione wszystkiego najlepszego i oto jedyny kaktus jaki mi do tej pory kwitł i kwitnie, o którym mówiłem na samym początku że go pokażę, wrażenia nie robi ale to jedyne co mam
A co do błędów - trzeba eksperymentować, ale warto się też uczyć na cudzych
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Trochę spóźniony ( chyba jak zwykle ) witam na forum Kiedy włożysz w kaktusy serce i zaczną Ci się odwdzięczać kwiatami, tak jak Lucy mówiła Twoja lista must have będzie wzrastać w zastraszającym tempie Czasem ukierunkowanie się na konkretny gatunek jest bardzo ciężkie, bo na przykład moim zdaniem każdy gatunek ma coś w sobie i jest godny uwagi, a wtedy ograniczeniem może być już tylko miejsce Wspominasz o mammillariach, czyżby kolejny osobnik przypadek mammillariozy, którą pewien Pan regularnie zaraża ? Bardzo ładna bombycina, zapewnij swoim podopiecznym duuuużo słońca latem,wtedy na pewno będą szczęśliwe
-
Witam
Obawiam się, że właśnie ta mammillarioza mnie dopadła. Po prostu u pewnego Pana za długo na wątku siedziałem, a następnego dnia będąc w B. widzę mammillarie no i jak się powstrzymać Potem to już z górki
I nie martw się, słońca latem nie mam zamiaru im skąpić
Obawiam się, że właśnie ta mammillarioza mnie dopadła. Po prostu u pewnego Pana za długo na wątku siedziałem, a następnego dnia będąc w B. widzę mammillarie no i jak się powstrzymać Potem to już z górki
I nie martw się, słońca latem nie mam zamiaru im skąpić
Artur
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Również dziękuję za życzenia i gratuluję kwiatka na mammillarii. Ja mammillariozy nie mam, ale u kogoś chętnie zawsze te rośliny pooglądam. Niech kaktusowych kwiatów będzie w tym sezonie jak najwięcej!
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Ładne mammilarki prezentujesz Widzę, że i wysiewy u Ciebie, trzymam kciuki
-
Dzięki
A propos wysiewów, na siewkach Mammillaria polythele pojawiły się zaczątki cierniów a w sobotę postanowiłem wysiać moje mixy nasion (jakieś 200 nasionek z czego już po 5 dniach kilka wykiełkowało) i większą część tych samych nasion co wcześniej (razem 150)
I tak sobie myślę "Co ja narobiłem, co ja z tym będę robił, gdzie ja to pomieszczę..."
Przecież nawet jak mam oddawać po rodzinie, to nie oddam takich maluchów tylko dopiero za jakieś 2-3 lata.
Mixy to będą miały wschody na poziomie góra 30% i będą w miarę różnorodne kaktusy, to spora część zostanie u mnie, ale 50 nasionek jednego gatunku, który wykiełkował mi w ilości 11/15 i jeszcze 100 nasion gatunku który mi gorzej wykiełkował (5/15) (te 11/15 i 5/15 to z wysiewu eksperymentalnego)
W tą sobotę postaram się wstawić zdjęcia nowych wysiewów po tygodniu i wyziewu eksperymentalnego po 28 dniach.
A tak poza tym to Mammillaria zeilmanniana wciąż nie kwitnie, ale pąków przybywa i przybywa
A propos wysiewów, na siewkach Mammillaria polythele pojawiły się zaczątki cierniów a w sobotę postanowiłem wysiać moje mixy nasion (jakieś 200 nasionek z czego już po 5 dniach kilka wykiełkowało) i większą część tych samych nasion co wcześniej (razem 150)
I tak sobie myślę "Co ja narobiłem, co ja z tym będę robił, gdzie ja to pomieszczę..."
Przecież nawet jak mam oddawać po rodzinie, to nie oddam takich maluchów tylko dopiero za jakieś 2-3 lata.
Mixy to będą miały wschody na poziomie góra 30% i będą w miarę różnorodne kaktusy, to spora część zostanie u mnie, ale 50 nasionek jednego gatunku, który wykiełkował mi w ilości 11/15 i jeszcze 100 nasion gatunku który mi gorzej wykiełkował (5/15) (te 11/15 i 5/15 to z wysiewu eksperymentalnego)
W tą sobotę postaram się wstawić zdjęcia nowych wysiewów po tygodniu i wyziewu eksperymentalnego po 28 dniach.
A tak poza tym to Mammillaria zeilmanniana wciąż nie kwitnie, ale pąków przybywa i przybywa
Artur
-
Oto wysiew z 19.03.2016, jak obiecywałem
Cactus MIX
10/200, większe nasiona to może po dwóch tygodniach więcej wykiełkuje
Mammillaria polythele f. nuda
25/100
Mammillaria backebergiana lub spinosissima albo kompletnie co innego
41/50
Cactus MIX
10/200, większe nasiona to może po dwóch tygodniach więcej wykiełkuje
Mammillaria polythele f. nuda
25/100
Mammillaria backebergiana lub spinosissima albo kompletnie co innego
41/50
Artur
Bardzo ładnie powschodziły mammillarie szkoda, że mix tak nielicznie
-
Widzę, że wiosenne zawitało na dobre czego efekty widać na całym forum
Nie ominęło ono również moich kaktusów i oto efekty, Mammillaria zeilmanniana taki prezent mi sprawiła na Wielkanoc
A co do wysiewów, mix tak jak sądziłem potrzebował jeszcze kilku dni, jest już ~40/200 więc 20% jak na mix to nie jest źle
Nie ominęło ono również moich kaktusów i oto efekty, Mammillaria zeilmanniana taki prezent mi sprawiła na Wielkanoc
A co do wysiewów, mix tak jak sądziłem potrzebował jeszcze kilku dni, jest już ~40/200 więc 20% jak na mix to nie jest źle
Artur
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Zuch mammillaria! Trzymam kciuki za powodzenie wysiewów
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)